Gå til sidens hovedinnhold

Verdens første kamera med projektor

Vi håper på flere kompaktkameraer med projektor. Det fungerer nemlig overraskende bra.

AKAM.NO: Der Nikon har vært en udiskutabel leder innen digitalt speilrefleks de siste årene, har de ikke fulgt helt opp i kompaktklassen.

De har satt standarder for bildekvalitet og design innen de større og dyrere kamerasystemene, men det er en stund siden de har overbevist med skikkelig gode og nyskapende lommekameraer.

Eksempelvis var det mye som stemte med Nikon S620 som vi testet tidligere i år - bortsett fra bildene. De var ok, men ikke mer enn det.

Nå bryter Nikon mønsteret helt, og lanserer Nikon Coolpix S1000pj - verdens første kamera med innebygget projektor,

Les også: Lite kamera som kan vise store bilder

Les også: Endelig kommer prosjektørtelefonen

Fysisk

Til tross for innebygget projektor og 5x zoom, er ikke Nikon S1000pj mer enn moderat større enn gjennomsnittet av dagens kompaktkameraer. Kamerahuset måler 96 x 62 x 23 mm. Det meste er av metall, og fint utformet.

Batteri med en kapasitet på 220 bilder per oppladning er litt slapt sammenlignet med andre kompaktkameraer, der gjennomsnittet ligger opp mot 300 bilder. Dette kan virke litt svakt for et kamera til over 3000 kroner, men her kompenserer den innebygde projektoren, i alle fall med tanke på visning av bilder.

Les mer om kamerahuset her

Brukervennlighet

Med innebygd projektor er det vel riktig å kalle Nikon S1000pj en hybridmaskin. Kombinasjonen kan kanskje virke som en kuriositet, men vi håper andre produsenter følger opp med tilsvarende løsninger. Opplegget fungerer nemlig overraskende bra.

Projektorspesifikasjonene er beskjedne sammenlignet med større videokanoner. Det er likevel overraskende hvor mye du kan få ut av dette lille maskineriet, bare du vet å utnytte omgivelsene.

Sett bort fra innebygd projektor, er Nikon S1000pj et relativt enkelt kompaktkamera. Du kan velge i 16 ulike scener - eller på norsk, motivvalg - fra portrett til museum og panorama.

Du kan også stille til såkalt smart portrett-innstilling, der kameraet både skal kjenne igjen ansikter, omgå blunking og glatte ut rynker

Les mer om brukervennligheten her

Bildekvalitet

Dette blir det svakeste punktet på Nikon S1000pj. Hjørnegjengivelsen er tåkete og detaljer vaskes ut med støyfjerning ved høyere ISO.

Auto hvitbalanse er heller ikke alltid til å stole på, da bildene tenderer til det gule med et litt skittent preg. Bildene vil fungere greit til små utskrifter, men de store formatene takler S1000pj best ved å projisere
dem på vegg.

Les mer om bildekvaliteten her

Vi konkluderer:

Bildekvaliteten er tydelig blitt et kompromiss i den indre konstruksjonen, og foldeobjektivet ga oss en anelse om dette, allerede da vi begynte å leke oss med kameraet.

Skal du ta bra bilder, er ikke S1000pj det rette valget. Snur vi det litt på hodet, kan vi derimot si at S1000pj er kul, liten projektor - med et innebygd, helt brukbart kamera. Og helhetlig sett, fungerer det meget bra. Her er det rom for forbedringer, men vi håper projektorkameraet vil få fotfeste.

Sjekk hvor mange stjerner vi deler ut til Nikon Coolpix S1000pj

Les hele testen av Nikon Coolpix S1000pj på Akam.no

Reklame

Er dette årets beste påskeegg?