RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Vet du hva du har akseptert?

Foto: Magnus Blaker (Mediehuset Nettavisen)
Sist oppdatert:
Brukerbetingelsene for iPhone er på 103 sider.

Nettavisen har tidligere denne uken satt fokus på Datalagringsdirektivet, som åpnet for at staten med stor nøyaktighet kan spore våre bevegelser.

Les også: Så mye forteller mobilen om deg

Men det er ikke bare myndigheter som etter hvert sitter på denne typen muligheter. Vi har blitt relativt tilvendt å bare akseptere avtalevilkår for ymse nettjenester, og de færreste tenker videre gjennom det som står der. Vi klikker at vi aksepterer, og setter i gang med bruken.

Og det er ikke så rart: I for eksempel de forrige brukerbetingelsene for å benytte iTunes Store, som i bunn og grunn er en forutsetning for å ha noe som helst utbytte av å bruke iPhone, måtte du klikke deg gjennom ikke mindre enn 93 sider med juridisk tekst for å få med deg alt. Eller du kunne bare klikke at du aksepterte på første siden.

iPhone4: Her er testen

En kraftig utvidelse
I forbindelse med oppgraderingen til det nye operativsystemet iOS4, som ble tilgjengeliggjort på mandag, så har antall sider blitt utvidet til 103 sider.

Les også: - Fuck you, Apple!

Nettstedet Digi har gått gjennom brukeravtalen, og i den kommer det fram at Apple forbeholder seg retten til å samle inn og dele med andre aktører hvor din mobiltelefon befinner seg til enhver tid. I utgangspunktet er dette for at andre tilbydere skal kunne tilby applikasjoner som benytter seg av din geografiske posisjon.

Informasjonen blir lagret
Men det stopper ikke der. Apple forbeholder seg også å bruke informasjonen de samler inn «for å levere og forbedre våre produkter, tjenester, innhold og reklame».

Det har tidligere vært stilt spørsmål om hvorvidt en avtale av denne typen er juridisk bindende.

- I utgangspunktet er det ikke noe formkrav på avtaler, sier professor i rettsinformatikk Jon Bing til Nettavisen.

Han understreker likevel at en domstol vil kunne ta stilling til om en forbruker kan forventes å forstå hva han har godkjent.

Tar seg til rette
Utfordringen med denne typen avtaler er at Apple i liten grad krever at du skal gjøre noe spesielt. Hadde avtalen for eksempel sagt at du ved å godkjenne avtalen, var pliktig til å betale dem masse penger, ville avtalen trolig blitt underkjent av retten. Nå gir en derimot Apple godkjennelse til å lagre informasjonen, og mer vet man ikke.

Ifølge fungerende direktør for Datatilsynet, Ove Skåra, er et av de største problemene at en ikke vet hvordan Apple bruker, eller eventuelt misbruker, informasjonen.

- Problemet er at det vet vi egentlig ikke, sier Skåra til VG.

- Slik er det når man gir sin fulle og store tillit til store, kommersielle aktører, sier han.

Nettavisen har kontaktet Apple om deres brukeravtale, men de har ikke besvart våre spørsmål.

PS! Du kan selv lese de fulle vilkårene på nett her.

iPhone4: Her er testen

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere