Gå til sidens hovedinnhold

Vi tester multi-skrivere

Vi har testet sju av årets modeller, med priser fra under 1000 til litt over 2000 kroner.

LYD & BILDE: De spesialiserte skriverne for foto i postkortformat ble ikke bestselgere – forståelig nok.

I dag har alle skriverprodusenter multifunksjonsskrivere som er spesialisert på fotoutskrifter, med minnekortleser, skjerm og egen skuff for fotopapir i 10x15-format.

Dessuten kan de skrive ut fotografier og dokumenter i A4, skanne inn bilder i hyggelig kvalitet og brukes som kopimaskiner.

Det er ikke lenge siden det var utenkelig å skulle ha råd til en fargekopimaskin hjemme, nå holder det med en tusenlapp. I vår test var det en rimelig skriver fra Canon, og en litt dyrere fra Epson, som utmerket seg.

Hele testen kan du lese på www.lydogbilde.no

Best i test:

Epson Stylus Photo PX710W
Pris: 1900 kroner
Oppløsning: 5760 x 1440
Pluss: Utmerket fotokvalitet, enkel i bruk, CD-utskrift
Minus: Ikke bluetooth som standard
Uansett om man vil kopiere, skrive ut direkte fra minnekortet eller fra datamaskinen, presterer Epson Stylus Photo PX710W utmerkede resultater. Den er lett å bruke takket være den store skjermen og de tydelige knappene, og fra datamaskinen har man full kontroll over resultatet. Mange tilkoblingsmuligheter og medietyper gjør den til en mangesidig maskin. At den dessuten er lettplassert og ser bra ut i hylla, er en velkommen bonus.
Terningkast: 5

Best kjøp

Canon Pixma MP550
Pris: 1000 kroner
Oppløsning: 9600x2400
Pluss: Bra fotokvalitet, prisgunstig
Minus: Liten skjerm, ikke nettverk, fotoskuffen tar plass
Bryr man seg ikke om finesser og bare skriver ut fra datamaskinen, er Canon Pixma MP640 et meget prisgunstig alternativ, som dessuten gir fine fotoutskrifter. Vil man derimot stappe inn minnekortet for å skrive ut direkte, er den lille skjermen og det plastaktige navigeringshjulet et problem. Det samme gjelder dersom man vil koble den til et nettverk – da bør man velge storebror MP560 i stedet. Har man bare én datamaskin og redigerer bildene før utskriften, har MP550 faktisk akkurat det man trenger. Det viktigste er jo kvaliteten på fotografiene, og der blir man ikke skuffet.
Terningkast: 5

Fullspekket proffskriver

Canon Pixma MP640
Pris: 1850 kroner
Oppløsning: 9600x2400
Pluss: Stor skjerm, nettverksmulighetene, bra bildekvalitet
Minus: Fotoskuffen tar plass
Med alle funksjoner og finesser man kan tenke seg, samt utmerkede utskrifter, er Canon Pixma MP640 et fristende valg for den som vil ha alt. Skriveren klarer mange typer media og er lett å koble til nettverket. Den store skjermen og de tydelige knappene gjør at man utmerket kan skrive ut bilder direkte fra minnekortet og gjøre grunnleggende forbedringer uten datamaskinen. Men fremfor alt blir bildene man skriver ut meget gode. Trenger man ikke finessene, greier man seg imidlertid bra med den mindre modellen.
Terningkast: 5

Bra fra broder'n

Brother MFC-490CW
Pris: 1675 kroner
Oppløsning: 6000x1200
Pluss:Ethernet, bra format, faks
Minus: Vanskelig tilgjengelig utmatingsskuff
Brother MFC-490CW er en kompakt og kompetent multifunksjonsskriver i ordets rette forstand, og har mange tilkoblingsmuligheter. Skjermen kunne ha vært større og mer høyoppløst, det kreves en del knappetrykkinger her og der, og det mangler noen funksjoner ved utskrift. Men kan man utstå det, får man en klart godkjent fotoskriver. Trenger man ikke faks, er nok DCP-585CW imidlertid et mer prisgunstig alternativ.
Terningkast: 4

Funksjon over kvalitet

Epson Stylus Photo SX510
Pris: 1200 kroner
Oppløsning: 5760 x 1440
Pluss: Mange tilkoblingsmuligheter
Minus: Plasskrevende, middelmådig fotokvalitet, halvdårlig skjerm
Epson Stylus Photo SX510 er en merkelig motsigelse. På den ene siden er dette en solid skriver med god design, en stor skjerm med pedagogiske knapper, samt bra med tilkoblingsmuligheter. På den andre siden har de spart penger på innsiden og bruker bare fire blekkpatroner. Man må altså betale for noe som ser ut og fungerer som en god fotoskriver, men man blir skuffet når man ser resultatet. Spørsmålet blir egentlig hvem som er målgruppen.
Terningkast: 4

Maksifunksjonsskriveren

HP Photosmart Premium
Pris: 2400 kroner
Oppløsning: 9600 x 2400
Pluss: Separate skuffer, CD-utskrift, dokumentmater
Minus: Middelmådig fotokvalitet, prisen
HP Photosmart Premium har klemt inn så mange funksjoner at man nesten blir forbauset over at den ikke rister brød. Som kontormaskin er den et monster som kan håndtere alle oppgaver og kan kobles til på alle mulige måter. Men dessverre er den ikke best der det er viktigst. Som fotoskriver imponerer den nemlig ikke. Den presterer kun middels kvalitet, og det er ganske enkelt ikke bra nok i denne prisklassen.
Terningkast: 4

Kompakt og enkel

HP Photosmart C4680
Pris: 750 kroner
Oppløsning: 4800 x 1200
Pluss: Smidig størrelse, billig
Minus: Under middels fotokvalitet, liten skjerm, bare USB
HP Photosmart C4680 er en plassbesparende multifunksjonsskriver som til tross for lav pris har en bildeskjerm for menyene. Derimot duger ikke skjermen for å håndtere fotografiene, og skriveren har begrensede tilkoblinger og finesser. Men fremfor alt er ikke kvaliteten på fotoutskriftene tilstrekkelig gode. C4680 er nærmest en billig allroundskriver som kan skrive ut fotografiene dersom det kniper, men knapt nok noe man kjøper med det som hovedmål.
Terningkast: 3

Hele testen kan du lese på www.lydogbilde.no

Reklame

Kun i dag: 30 prosent på alt hos Christiania Glasmagsin