Gå til sidens hovedinnhold

Vi tester Nokias flaggskip

Nokias toppmodell har alt du trenger, bortsett fra en god nettleser.

AMOBIL.NO: N97 er Nokias andre trykkskjermmobil som kommer på markedet etter selskapets fornyede satsing på slike telefoner. Og vi snakker på toppen av det hele om et flaggskip.

Forventningene til N97 har derfor vært høye helt siden telefonen ble lansert for et halvt år siden. Det er ikke uten grunn, for dette er en telefon med en skikkelig skryteliste når det kommer til spesifikasjoner.

Se spesifikasjonene til Nokia N97

Har alt!

I tillegg til en 3,5 tommers sylskarp trykkskjerm har Nokia funnet frem følgende: Super-3G og Edge, som gir deg de raskeste internetthastighetene i mobilnettet. Wi-fi, som lar deg koble telefonen til trådløse nettverk.

Sjekk også vår sniktitt på lynraske Samsung Jét

GPS som gjør telefonen til en skikkelig navigatør. Et kamera med fem megapiksler. En innebygget FM-sender, som lar deg spille musikk på radioen.

Og ikke minst: 32 GB innebygget minne, noe som potensielt gir deg plass til 8000 sanger.

Det er dessuten potensielt mulig å bygge ut minnekapasiteten til det dobbelte når minnekort på 32 GB blir tilgjengelige.

N97 har også et utskyvbart fulltastatur som lar deg skrive meldinger, e-post og annet i en fei.

Vi snakker om en skikkelig råtass.

Les også sniktitten på Nokias nye kamerakonge

Plastic-fantastic

Telefonen er dog forholdsvis stor, og Nokia har ikke spart på plasten i designen. N97 kjennes likevel godt bygget, og vi har ingenting å utsette på dette.

Menysystemet er nyeste versjon av Nokias S60-grensesnitt. Dette er på mange måter det samme som du finner i selskapets telefoner uten trykkskjerm, og vi syns Nokia kunne lagt mer arbeid i å lage det helt fra bunnen av.

Les mer om S60 5th Edition i Amobils test av Nokia 5800

Det fungerer for all del greit, men vi liker HTCs Touch Flo-system og Apple Iphone-menyer bedre. At du for eksempel må bruke et rullefelt for å bla i menyer i stedet for å bare trekke fingeren over skjermen virker bakvendt.

Les også: Råeste mobilskjerm til nå

I hvilemodus finner du en rekke småprogrammer som lar deg gjøre at fra å sjekke Facebook til å styre musikken. Disse kan du bytte ut etter ønske, så du kan tilpasse hva du ser her. Vi syns systemet er praktisk.

God på jobben

N97 er en ekte smarttelefon, så her får du også støtte for Exchange, synkronisering mot Outlook alt alt annet du forventer å finne på en profftelefon. Du finner også en god kalender, støtte for å redigere Office-dokumenter, en PDF-leser og andre nyttige verktøy.

Vi liker at N97 har utgang for 3,5 mm minijack, slik at du kan koble til egne hodesett. Filoverføring gjør du med en vanlig USB-kabel. Musikkspilleren fungerer også bra.

Så skal vi ikke glemme at N97 har god lyd under samtaler, grei batterilevetid ved moderat bruk, og generelt er god som telefon.

Les også: Nokia E71 får en storebror

Lite å plukke på

Det er alt i alt såpass mye vi liker med N97 at det er vanskelig å få plass til alt. Det vi ikke liker er enklere. Nettleseren syns vi henger kraftig etter spesielt Opera Mobile 9.5, og Safari på Iphone. Den er treg og litt tungvint i bruk.

Vi syns også Nokia kunne plassert piltasten på fremsiden av telefonen, og ikke ved siden av tastaturet. Dette gjør at tastaturet blir mindre enn det kunne vært.

Men alt dette blir i grunn plukk, for det er lite alvorlig å sette fingeren på her. Nokia har gjort en solid jobb med N97, og det skal de ha skryt for.

Alternativene er det mange av. Har du ikke behov for tastatur er det fortsatt Iphone som er kongen på haugen blant trykkskjermstelefoner. HTC Touch Diamond 2 har en bedre skjerm og muligens en mer stilren design til en lavere pris.

Les Amobils test av HTC Touch Diamond 2

N97 står egentlig ikke ut fra mengden om du sammenligner med alternativene, men den har plass blant de beste.

Les hele testen av Nokia N97 på Amobil.no

Reklame

Dette påskeegget er nesten for godt til å være sant