Gå til sidens hovedinnhold

Vin til vårruller

Riesling er det beste i glasset til saftige ruller som dette.

Vårruller blir ofte koblet og servert med sterke sauser, men her er det deilig salt og syrlighet som gir den gode kontrasten til den litt fete, saftige rullen. Behovet for en frisk og leskende vin melder seg umiddelbart. Ikke bare for å møte den friske ponzuen, men også for å rense opp fettet både fra frityr og vårrullfyll.

Lager du sausen søtere enn dette, og i tillegg litt sterk (som jeg antar mange faktisk gjør) er det et poeng at vinen har god fruktighet og ikke fremstår som knusktørr og snerpende. Sjenerøs og moden fruktkarakter eller en liten, diskret grad av restsukker for å harmonere med det søte og sterke.

To viner skilte seg ut i denne runden. Begge er fra Tyskland og laget på riesling, men de kommer fra forskjellige områder og vil definitivt oppleves forskjellig. 10129 Deidesheimer Herrgottsacker Riesling Kabinett Trocken 2006, Reichrat von Buhl, Pfalz, Tyskland. Kr 154.90 (Partiutvalg) er en tørr, frisk og lett vin med god konsentrasjon og lengde, smaken minner om eple, sitron og litt søtere sitrus og mineraler. I kombinasjon med maten renser den godt opp og gir en leskende munnfølelse. Vinen har noe av den samme zest-pregede smaken og friskheten som ponzuen har og like barn leker som regel veldig godt, også de syrlige.

Ønsker du en bløtere kombinasjon kombinert med mer sødmefulle aromaer, er 56411 Riesling Trocken 2006, Weingut Keller, Rheinhessen, Tyskland. Kr 159.80 en god mulighet. Her savner jeg litt den spensten jeg fikk med forrige vin, men jeg vet av erfaring at mange faller for nettopp den bløte og fruktige kombinasjonen denne vinen gir. Jeg synes dette blir et godt alternativ også om maten blir litt sterkere og søtere, da kommer sødmen litt mer til sin rett.

Har du bestemt deg for øl til maten, er dette en glimrende anledning til å drikke frisk og fruktig lagerøl à la "vanlig" pils eller en bløt asiatisk variant som Tsingtao eller Singha.

Av Ole Martin Alfsen

Reklame

Sjekk ut Nettavisens eksklusive grillpakker: Den amerikanske grillpakken og den moderne grillpakken