Gå til sidens hovedinnhold

- Sjekk treningsavtalen først

Forbrukerrådet vil komme forbrukerne i forkjøpet.

(SIDE2): Et nytt år er i ferd med å starte. For mange betyr det forsetter om å leve sunnere og kanskje begynne å trene.

Bindende avtaler
Vel og bra! Men ikke la treningsiveren styre deg fullstendig. Treningssentrene kommer ofte med tilbud i januar og dette er måneden da sentrene har desidert flest innmeldinger.

Selv om du har funnet ut at trening er en god investering i egen helse så kan det være lurt å tenke gjennom tilbudet du får servert fra et senter. Det er ikke billig å trene ved et senter og betingelsene kan binde økonomien din en stund.

Hvert år får Forbrukerrådet henvendelser fra folk som vil klage på tilbudet på det lokale treningssenteret, eller som vil ut av treningsavtalen de tegnet da nyttårsforsettene presset på. Vi ønsker derfor å komme forbrukerne i forkjøpet med gode råd, slik at de unngår en avtalerettslig strekk, skriver Forbrukerrådet på sine sider.

- Sjekk kontrakten nøye når du skal melde deg inn på et treningssenter, sier Ingeborg Flønes direktør for forbrukerservice ved Forbrukerrådet. Du har kun angrerett om du tegner avtalen på gata, eller over internett. Gjør du det ved skranken er du fanget.

Forbrukerombudet har laget retningslinjer for hvordan kontraktene skal være, men du står i prinsippet fritt til å avtale det du vil, eller rettere sagt; det treningssenteret vil.

- Treningssenteret er den sterke part, og du har lite du skulle ha sagt. Det er derfor svært viktig å sette seg inn i avtalen før du skriver under kontrakten, sier Flønes.

Sjekk prisen
- Selv om treningsavgiften ikke er så stor, kan totalprisen bli høy når etableringsgebyr og oppstartsavgifter legges til. Undersøk derfor hva som blir den totale prisen du må betale, sier direktøren.

Prislister skal være oppslått i treningssenteret, men du finner dem også på treningssenterets hjemmeside.

Dette bør du sjekke:

Totalpris
Hva koster medlemskapet med alle gebyrer, innmeldingsavgifter, eventuelle avslag også videre.
Hvor lang bindingstid har du?
Forbrukerombudet at bindingstiden ikke skal være lengre enn på ett år, men det er ikke ulovlig å kreve lengre tid, så pass på hva du skriver under på.
Kan du fryse medlemskapet dersom du skal ut å reise eller blir skadet?
Frysing innebærer at du slipper å betale for medlemskapet, mens du venter på å bli bedre. Det er en ganske vanlig betingelse å ha med i avtalen. Husk at mange treningssentre krever å se en sykemelding på forhånd for å fryse medlemskapet. Du kan med andre ord ikke komme i ettertid og kreve pengene tilbakebetalt.
Melde deg ut?
Må du gjøre noe aktivt for å melde deg ut? De fleste treningskontraktene blir gjort om til en løpende avtale etter at bindingstidens er gått ut.
Sjekk oppsigelsestiden
Det er anbefalt å ha en oppsigelsesfrist på en måned, men ofte er den på tre måneder. Selv om det ikke er noe krav om skriftlig oppsigelse, er det er lurt å sende en e-post av bevishensyn.

Kommentarer til denne saken