Skriv omtale
×
Rating

Send omtale
Sist oppdatert: 1 mai 2017
spare penger

1 av 4 vil spare penger

Kredittkortmarkedet har over de siste par tiårene eksplodert i Norge. Nå har 1,3 millioner nordmenn et kredittkort i lommeboka. Når man også tar høyde for at det finnes en hel del umyndige personer i Norge er dette tallet skyhøyt.

Men hva skjer dersom kredittkortregningen blir uhåndterbar? For mange blir løsningen å utsette gjelden til neste forfall. Dette kan potensielt føre til en kredittkortgjeld man aldri blir kvitt.

For de aller fleste i slike situasjoner vil det føles som en umulig oppgave å ta tak i gjelden sin. Men det finnes gode løsninger.

Fallgruver med kredittkort

Kredittkort kan være utrolig gunstige for forbrukere. De kommer med en rentefri betalingsutsettelse, som i praksis gir deg muligheten til gratislån. I tillegg får man også tilgang på fordelsprogrammer med et kredittkort.

En stor utfordring med administrering av denne betalingsformen er ansvaret man selv sitter med. Når du handler for lånte penger er det en forutsetning at du har god styr på økonomien. Hvis ikke kan ting fort gå over stokk og stein.

Derfor er det alltid viktig å være bevisst på den økonomiske forpliktelsen et kredittkort bringer. Du må være helt sikker på at pengene står på konto når kredittkortregningen kommer rullende.

I tillegg til dette er det også altfor mange kredittkortholdere som velger å utsette nedbetaling av gjelden. Da begynner den effektive renten å gå på det utestående beløpet. Og kredittkortet blir plutselig svært så ubehagelig å forholde seg til.

Hvis du har mer i kredittramme enn du har i egenkapital må du trå varsomt. Det er viktig at du følger godt med å forbruket ditt i relasjon til pengene du har på bok. Hvis ikke er veien kort til kredittkortgjeld.

Kredittkortgjeld i Norge

Som nevnt har 1,3 millioner nordmenn kredittkort i dag. Dette er et stort tall. Men kanskje enda mer utrolig er hvor mange av kortholderne som sliter med høy kredittkortgjeld.

Hele 300.000 husholdninger oppgir at de sliter med høy kredittkortgjeld. Med skyhøy effektiv rente på utestående beløper blir dette hundrevis av millioner årlig til kredittkortselskapene.

Det er ikke rart at så mange har mye utestående på kredittkortet. Først og fremst gir selskapene deg muligheten til å betale et minstebeløp hver måned. Da betaler du bare en bitteliten brøkdel av gjelden din. Resten blir stående og forrente seg.

Heldigvis har det kommet nye retningslinjer fra Finanstilsynet i forhold til kredittkortfakturaer. Selskapene må nå oppgi hele det utestående beløpet på regningen. De kan ikke lenger utheve minstebeløpet som det man skal betale.

Allikevel er det allerede mange norske forbrukere som sitter i klemma. Og fordi man kan utsette nærmest i det uendelige er det fort gjort at kredittgjelden blir ekstremt kostbar. Dersom du er i en slik situasjon bør du overveie mulighetene dine nøye.

Refinansiering av kredittkort kan være løsningen

Kredittkortgjeld er blant den dyreste du kan sitte med i Norge. Jo større gjeldsbeløpet ditt er, jo høyere vil renteutgiftene bli. Og disse vokser jevnt og trutt hvis du ikke kvitter deg med gjelden raskt nok.

En fjerdedel av de som har kredittkortgjeld vil spare penger på å refinansiere den. Når du refinansierer kredittkortgjeld tar du opp et forbrukslån. Deretter benytter du lånebeløpet til å innfri kredittkortgjelden din.

Dette kan kanskje virke litt selvmotsigende. Å ta opp gjeld uten sikkerhet for å betjene gjeld uten sikkerhet kan da umulig fungere? Fordelen med refinansiering handler primært om to ting: effektiv rente og faste månedsavdrag.

Tommelfingerregelen på lån uten sikkerhet er at et større lånebeløp gir en lavere rente. I tillegg har forbrukslån generelt lavere rente enn kredittkort. Det betyr at du kan spare betraktelig i renteutgifter ved å refinansiere. Det er ikke urealistisk å få en rente som er 10% lavere.

Videre blir du tvunget til å forholde deg til gjelden din med et forbrukslån. Du kan ikke lenger velge å skyve lånet foran deg. Forbrukslån har faste månedsavdrag som du må betale ned på. Her slår du altså to fluer i én smekk. Du får en lavere rente og du får en fastsatt nedbetalingsplan du må holde deg til.

Refinansiering er spesielt gunstig hvis du har gjeld på mer enn ett kredittkort. Da betaler du dobbelt opp med skyhøy rente. Ved å samle gjelden i ett lån blir økonomien mer oversiktlig. Og det blir billigere å betjene lånet.

Husk på disse tingene når du skal refinansiere

Det er flere ting som må på plass for at refinansiering av kredittkortgjeld skal lønne seg. Husk på at hele poenget med å refinansiere er at det skal bli billigere for deg. Dette handler først og fremst om effektiv rente.

Når du skal lete etter forbrukslån for å refinansiere kredittgjelden din må du altså se etter en lav rente. Jo større forskjellen er på denne og den du betaler i dag, jo raskere kan du kvitte deg med gjelden.

Videre er det viktig at du ikke gir opp kampen om gjeldfrihet så snart du skaffer deg et forbrukslån. Denne løsningen vil lette på trykket, men kun hvis du jobber målrettet for å kvitte deg med gjelden.

Anbefalte forbrukslån
 • 10 000 - 500 000 Lånebeløp
  7,90 - 19.00% Effektiv rente
  36 - 180 Måneder Løpetid
  20 Min. alder
  Eff: 150 000 kr. o/6 år: Eff. rente 13,40%, Kostnad 64 361 kr. Totalt 214 361,- Ved å be om tilbud, godtar du Lendo sine Vilkår
 • 5 000 - 500 000 Lånebeløp
  7,90 - 19,99% Effektiv rente
  12 - 180 Måneder Løpetid
  23 Min. alder
  Eksempel: Eff.rente 16,24%, 65.000,-, o/5 år, etabl.geb. 900,-, Totalt: 93.068,-
 • 5 000 - 600 000 Lånebeløp
  8,99 - 21,24% Effektiv rente
  12 - 180 Måneder Løpetid
  23 Min. alder
  Eksempel: Eff.rente 17,80%, 65.000,-, o/5 år, etabl.geb. 950,-, Totalt: 95.872,-
Siste artikler

De største problemene med smålån

Små og raske lån lokker med lette penger. Men det kan fort bli en dyr felle.

Les saken
Anbefalte sider
 • Oversiktlig
 • Gratis tjeneste
 • Helt uforpliktende