Skriv omtale
×
Rating

Send omtale
Sist oppdatert: 9 februar 2017
myter om forbrukslån

5 myter om forbrukslån

Forbrukslån har på lik linje med kredittkort blitt et svart får på det norske finansmarkedet. Og det skal selvfølgelig sies at når du tar opp et forbrukslån er det mange ting å ta i betraktning. Forbrukslån har høy rente, og er et svært kostbart lån i sammenligning med for eksempel boliglån. Allikevel sitter du som låntaker og forbruker med det beste kortet på hånden. Du har nemlig full kontroll over din egen økonomi, og kan administrere forbrukslånet på en forsvarlig måte. Disse lånene uten sikkerhet kan i noen økonomiske situasjoner faktisk være en god løsning for mange. Her får du forklaringen bak fem myter som flyter rundt om forbrukslån.

Når du tar opp forbrukslån blir du sittende med gjeld resten av livet

Fordi forbrukslån er så dyre er det mange som tror at de er evigvarende. Kostnadene med å ta opp gjelden blir så høye at du aldri blir kvitt gjelden, med andre ord. Dette kunne imidlertid ikke vært lenger fra sannheten. Akkurat som boliglån har nesten samtlige forbrukslån en fastbestemt nedbetalingsperiode. Hos visse tilbydere er det rom for fleksibilitet. Men til syvende og sist er tanken at forbrukslån skal være nedbetalt innen 15 år. Dersom økonomien din ikke er sterk nok til dette er det lite sannsynlig at du får innfridd lånet i første omgang.

De forskjellige tilbyderne gjør en vurdering av betalingsevnen din når du søker. Og hvis det er urealistisk for deg å få nedbetalt lånet innen maks nedbetalingstid vil du få avslag. Det er også viktig å huske på at du sitter med kontrollen når du tar opp et forbrukslån. Du er på ingen måte låst til banken eller tilbyderen til evig tid. Du kan når som helst innfri hele lånet ditt, eller velge å betale mer enn avdragene dine tilsier. Noen forbrukslån kommer med en avdragsfri periode, men denne er hos de fleste på maks 3 år. Derfor er tanken med forbrukslån at du skal bli sittende med gjeld resten av livet.

Forbrukslån brukes kun til forbruk

Selv om navnet kanskje tilsier at forbrukslån kun brukes til forbruk er hovedegenskapen til denne låntypen at de innfris uten sikkerhet. Långiver gjennomfører en risikovurdering når du søker og det tas ingen pant i eiendelene dine. Bortsett fra dette er det helt opp til deg hva du vil bruke pengene på. Altså kan forbrukslån benyttes til en rekke forskjellige formål. Det blir de også. Det er faktisk en forholdsvis lav andel av norske låntakere som bruker forbrukslånet sitt til ubestemt forbruk. Dette formålet står ikke for mer enn 11% av alle forbrukslånene som tas opp i Norge.

Hovedgrunnen til at nordmenn låner er oppussing. Hele 31% av låntakere bruker pengene sine på dette. På andreplass ligger forbrukslån til bil og båt, med 13%. Det er også en god del personer som tar opp forbrukslån for å innfri eksisterende gjeld. Dette kalles forbrukslån til refinansiering. For mange vil det være billigere å samle for eksempel kredittkortgjeld og smålån i ett enkelt lån. I disse situasjonene blir refinansiering gjennom forbrukslån som oftest en rimeligere løsning. Det er altså ingen sannhet i at forbrukslån kun brukes til forbruk blant låntakere i Norge.

Her er en fin infographic som illustrer godt hva forbrukslån blir brukt til

Det er flest unge personer som tar opp forbrukslån

Forbrukslån assosieres ofte med dårlig eller ustabil privatøkonomi. Derfor er det mange som tror at unge mennesker står for den største andelen av forbrukslånene som tas opp i Norge. Dette stemmer imidlertid ikke. Aldersgruppen 18-24 år er faktisk ansvarlig for bare 7% av forbrukslånene som tas opp i landet. Forbrukslån er selvfølgelig lettere å få innfridd enn boliglån. Allikevel er det mange som forvirrer dette med at lånene innvilges i hytt og pine. Slik er det ikke. Lånetilbyderne ønsker å tjene penger på høye renter, ja, men de er allikevel ikke villige til å ta en uforsvarlig risiko.

Samtlige banker og selskaper har retningslinjer og minstekrav til lånesøkerne sine. Som oftest må man for eksempel ha en fast inntekt over et visst beløp for å kunne søke om forbrukslånet. Og det er mange unge mennesker som ikke er over terskelen for inntektskravet. I tillegg til dette er økonomien gjerne stram i oppstartsfasen av livet. Da blir det urealistisk å betjene et kostbart forbrukslån. Det er aldersgruppen 35-49 som tar opp flest forbrukslån i Norge; hele 39%. På dette tidspunktet har økonomien gjerne stabilisert seg og det blir mer realistisk å betjene et forbrukslån.

Forbrukslån kommer med skjulte kostnader

Det skal sies at det er mange kostnader på et lån uten sikkerhet. Etableringsgebyr, terminavgift og rente står for størsteparten av disse. Og du skal være klar over at forskjellen på nominell og effektiv rente vil ha en betydning for totalkostnaden på lånet ditt. Allikevel er det på ingen måte slik at du blir trukket for skjulte gebyrer etter du har tatt opp lånet. Igjen er det du som forbruker som sitter med hovedansvaret for din egen økonomi. Når du skal ta opp et forbrukslån er det du som må gjøre deg kjent med hvor mye det vil koste. Ta gjerne kontakt med de aktuelle lånetilbyderne og be om et nøyaktig beløp på kostnaden av lånet.

Dersom du gjør dette vil du oppdage at lånet koster det banken har sagt at det skal koste. Noe annet ville ha vært ulovlig. Derfor er det ingen skjulte kostnader på et forbrukslån. Men du bør skaffe deg en god oversikt over hvordan utgiftene beregnes på lånet ditt. En lånekalkulator er et fint verktøy å benytte seg av til dette formålet. Eventuelt kan du be om en grundig oversikt over kostnadene før du tar opp lånet. Så lenge du er nøyaktig i begynnelsen kommer forbrukslånets totalkostnad til å forholde seg som forventet gjennom nedbetalingsperioden.

Forbrukslån og inkasso går hånd i hånd

Fordi lån uten sikkerhet assosieres med risiko er det mange som er redde for at et forbrukslån vil bety inkasso. Da er det viktig å se på hva inkasso egentlig er. Et inkassokrav mottar du kun dersom du ikke betaler månedsavdraget ditt innen fristen. Først vil du motta et brev om at inkassokravet skal fremmes. I dette brevet vil du også få ytterligere 14 dager på deg til å betale gjeldsbeløpet. Dersom du ikke klarer dette vil inkassosaken bli aktivert.

I prinsippet skal du imidlertid ikke få innfridd et forbrukslån med mindre det er realistisk for deg å betjene det. Dette er grunnen til at banken eller selskapet gjennomfører en kredittvurdering av deg når du søker om lånet. Men du har også et ansvar som forbruker. Med mindre privatøkonomien din har godt med slingringsmonn bør du la være å søke om lån i det hele tatt. Uansett betyr et lån uten sikkerhet på ingen måte et inkassokrav. Denne situasjonen vil bare oppstå om du ikke klarer å betale ned på lånet ditt.

Anbefalte forbrukslån
 • 10 000 - 500 000 Lånebeløp
  7,90 - 19.00% Effektiv rente
  36 - 180 Måneder Løpetid
  20 Min. alder
  Eff: 150 000 kr. o/6 år: Eff. rente 13,40%, Kostnad 64 361 kr. Totalt 214 361,- Ved å be om tilbud, godtar du Lendo sine Vilkår
 • 5 000 - 500 000 Lånebeløp
  7,90 - 19,99% Effektiv rente
  12 - 180 Måneder Løpetid
  23 Min. alder
  Eksempel: Eff.rente 16,24%, 65.000,-, o/5 år, etabl.geb. 900,-, Totalt: 93.068,-
 • 5 000 - 600 000 Lånebeløp
  8,99 - 21,24% Effektiv rente
  12 - 180 Måneder Løpetid
  23 Min. alder
  Eksempel: Eff.rente 17,80%, 65.000,-, o/5 år, etabl.geb. 950,-, Totalt: 95.872,-
Siste artikler
Den reelle kostnaden av å utsette betalinger på forbrukslånet

Den reelle kostnaden av å utsette betalinger på forbrukslånet ditt

Er du i tvil om du bør benytte deg av bankens tilbud om en betalingsutsettelse på forbrukslånet? Ta en titt her.

Les saken
Anbefalte sider
 • Oversiktlig
 • Gratis tjeneste
 • Helt uforpliktende