Rating

Send omtale
forbruslan_admin_@
Sist oppdatert: 29 Mai 2019
huske på med forbrukslån

6 ting å huske på når du skal ta opp forbrukslån

Hvis man trenger penger kjapt er det fort gjort å ta noen snarveier. Man tenker kanskje ikke så nøye gjennom hvilken påvirkning et forbrukslån for eksempel vil ha på privatøkonomien. Eller hva som vil skje i fremtiden hvis rente eller inntektsnivå endrer seg.

Men å ta på seg gjeld er en stor økonomisk forpliktelse. Dette er spesielt sant for lån uten sikkerhet, slik forbrukslån er. I slike er din betalingsevne eneste bærebjelke for lånet i sin helhet. Og det medfører høye låneutgifter.

Her har vi samlet seks ting du bør huske på og tenke gjennom når du vurderer å ta opp et forbrukslån.

Anbefalte låneaktør:

Lånebeløp
10 000 - 500 000
Effektiv rente
7,49 - 24,4%
Aldersgrense
25 år
Utbetaling
1 dag
star star star star star
star star star star star
(51 Anmeldelser)
 Eksempel: Eff. rente 15.90%, kr 100.000, o/5 år. Kostnad kr 40.256, totalt kr 140.256,-

Kan privatøkonomien din håndtere forbrukslånet?

Vi får tilbud om lån uten sikkerhet fra alle bauer og kanter. På sosiale medier, på e-post, og på nettet for øvrig. Tilbyderne er dyktige til å reklamere for produktet sitt. Det blir fremstilt som lekende lett å skaffe seg et forbrukslån.

Det er det også – og noen av långiverne kan absolutt hjelpe deg med finansieringsløsninger. Men før du i det hele tatt sender inn en lånesøknad må du selv tenke gjennom privatøkonomien din.

Banken vil selvfølgelig gjøre en vurdering av betalingsevnen din i relasjon til ønsket lånebeløp. Husk imidlertid på at det bare er du som kjenner din egen økonomi. Derfor er det viktig at du selv også vurderer om det er realistisk for deg med et forbrukslån.

Den enkleste måten å gjøre dette på er ved å sette opp et budsjett for privatøkonomien din. Se over hvor mye du har til overs i måneden etter faste utgifter er betalt. Og ta god høyde for generelt forbruk. Vi bruker ofte mer enn vi tror.

Pengene du sitter igjen med ved månedsskiftet er de du eventuelt har til disposisjon av forbrukslån. Det er også viktig å gi seg selv litt slingringsmonn, i tilfelle det kommer opp noen uforutsette utgifter.

Regne ut lånekostnaden før du søker om forbrukslån

 

Har du satt opp et budsjett for hvor mye du trenger i forbrukslån?

Videre skal man alltid sette oppe et budsjett for ønsket lånebeløp når man vurderer å låne uten sikkerhet. Det er sjelden en god idé å ta opp forbrukslån til helt generelt forbruk. Da er det fort gjort å vende seg til å leve på lånte penger.

Om du skal pusse opp et rom i huset eller kjøpe deg en bil bør du regne deg frem til et overslag. Hvor mye er det sannsynlig at prosjektet vil koste totalt sett? Skaff deg en oversikt over prisene på det du skal bruke lånebeløpet ditt til.

Videre kan du vurdere om du skal låne hele beløpet i forbrukslån. Husk på at en kortere nedbetalingsperiode blir billigere totalt sett. Men dette betyr også høyere månedsbeløp. Derfor kan det i noen situasjoner være lurt å spare opp en del av pengene selv.

Har du søkt hos mer enn én forbrukslåntilbyder?

I dag finnes det nærmest et hav av långivere å velge blant dersom du skal skaffe et forbrukslån. Det råder tøff konkurranse om kundene på markedet. Og denne bør du definitivt benytte deg av.

Konkurranse er nemlig alltid en god ting for låntakerne. Det betyr lavere rentesatser, bedre vilkår og flere alternativer. Allikevel vil du ikke få et reelt rentetilbud uten å søke hos aktuelle långivere.

Selv om du trenger penger kjapt er det viktig å ikke takke ja til det første tilbudet du mottar. Det kan nemlig godt hende at du får en bedre rente hos en annen långiver. Dette vil alltid handle om bankens vurdering av din betalingsevne.

Det kan være lurt å benytte seg av en anbudsside for å søke hos flere långivere på én gang. Disse tjenestene er uforpliktende og gratis å bruke. De gir deg også en god oversikt over alternativene dine.

Har du gjort deg kjent med rentemarkedet og rentevilkårene på forbrukslånet?

I forbindelse med søknadene til forskjellige långivere bør du også gjøre deg kjent med rentemarkedet generelt. Det er som nevnt stor forskjell på hvordan en bank vurderer kreditthistorikk og betalingsevne.

Videre er det slik at de fleste forbrukslån tilbys med flytende rente. Det betyr at långiver har mulighet til å justere denne opp eller ned i løpet av nedbetalingsperioden din. Dette kan de gjøre med 6 ukers forvarsel.

Altså er det viktig at du også tar høyde for en eventuell renteøkning når du setter opp budsjettet ditt. Du bør også sjekke en forbrukslånkalkulator med hensyn til nedbetalingstid. Du vil se at totalkostnaden på forbrukslånet påvirkes i stor grad av hvor lang denne er.

Hvis du da går for en maksimal nedbetalingsperiode (15 år) eller fleksibel nedbetaling vil det koste deg dyre dommer. Skulle renten bli justert opp må du ha privatøkonomi til å tåle denne utgiftsøkningen.

Anbefalte låneaktør:

Folkets favoritt
Lånebeløp
10 000 - 500 000
Effektiv rente
7,90 - 19.00%
Aldersgrense
20 år
Utbetaling
1 dag
star star star star star
star star star star star
(122 Anmeldelser)
Eksempelrente: Eff. rente 11,90%, kr 150.000, o/5 år. Kostnad kr 46.600, totalt kr 196.600

Har du kredittsjekket deg selv?

Bankene gjennomfører alltid en kredittsjekk av lånsøkerne sine. Dette er primært for å se etter registrerte betalingsanmerkninger. Per i dag er det ingen tilbydere av forbrukslån som innvilger lån til søkere med en anmerkning registrert.

For å vite hvordan man ligger an er det derfor lurt å gjøre en kredittsjekk av seg selv. Kanskje har du utestående beløp noen steder du ikke er klar over. Og slike ting bør du definitivt rydde opp i i forkant av søknaden din.

Det er gratis å hente ut kredittopplysninger om seg selv. Dette gjør du ved å kontakte et kredittopplysningsbyrå og be om informasjonen. Husk på at ting som hyppig adresseendring, alder og plutselig senkning i inntekt vil ha mye å si for rentetilbudet ditt.

Har du satt opp en god nedbetalingsplan for forbrukslånet?

Sist, men ikke minst, er det viktig å kvitte seg med gjeld uten sikkerhet så raskt som mulig. Denne er tung for privatøkonomien og gir deg også en dårligere kredittscore.

I forbindelse med en forbrukslånsøknad bør du derfor lage deg en skikkelig nedbetalingsplan for forbrukslånet. Ta sikte på å betale inn så mye du kan i måneden. Ved å korte ned på nedbetalingstiden din vil totalkostnaden på lånet reduseres betraktelig.

For å betale ned på gjelden så effektivt som mulig bør du velge en nedbetalingsstrategi som motiverer deg. Fellestrekket for disse er at de fokuserer på ett lån av gangen. Du bør altså bruke alt du har til disposisjon på å kvitte deg med forbrukslånet ditt inntil dette er nedbetalt.

Anbefalte forbrukslån
 • 10 000 - 500 000 kr Lånebeløp
  7,90 - 19.00% Eff. rente
  20 år Aldersgrense
  1 dag Utbetaling
  Eff. rente 11,90%, kr 150.000, o/5 år. Kostnad kr 46.600, totalt kr 196.600
 • 5 000 - 600 000 kr Lånebeløp
  8,99 - 21,24% Eff. rente
  23 år Aldersgrense
  1 dag Utbetaling
  Eksempel: Eff.rente 17,80%, 65.000,-, o/5 år, etabl.geb. 950,-, Totalt: 95.872,-
 • 10 000 - 500 000 kr Lånebeløp
  7,49 - 24,4% Eff. rente
  25 år Aldersgrense
  1 dag Utbetaling
  Eff. rente 15,90%, kr 100.000, o/5 år. Kostnad kr 40.256, totalt kr 140.256
Siste artikler
Anbefalte sider
 • Oversiktlig
 • Gratis tjeneste
 • Helt uforpliktende
Nettavisen Lånehjelpen er en uavhengig finansportal og
et kommersielt samarbeid med Netpixel media AS
Tjenesten er helt gratis og uforpliktende!

Nettavisen får en provisjon på alle forbrukslån som blir innvilget