Rating

Send omtale
Britt Pedersen
Sist oppdatert: 13 Oktober 2020
hjelp barna inn på boligmarkedet

6 tips om hvordan du kan hjelpe barnet ditt med å kjøpe sin første bolig

Seks tips om hvordan du kan hjelpe barna å kjøpe sin første bolig

I dagens boligmarked trenger mange unge hjelp fra foreldrene til å kjøpe sin første leilighet. Her er 6 tips om hvordan du kan hjelpe barnet ditt inn på boligmarkedet.

Å kjøpe sin første leilighet er både dyrt og utfordrende, spesielt  i Norges største byer, hvor konkurransen om boligene er stor og kvadratmeterprisen ofte blir høy. Kontantinnsatsen er ofte flere hundre tusen kroner og i tillegg til  et lån som kan beløpe seg til flere millioner. Dette kan være en umulig situasjon for unge mennesker og dagens boligmarked krever ofte at man har ressurssterke foreldre som kan hjelpe til økonomisk når man skal kjøpe sin første egne bolig. Men hva kan du som foreldre gjøre for å hjelpe barnet med det første boligkjøpet? Ikke alle foreldre kan stille med sikkerhet i egen bolig – men det finns flere ting du kan gjøre for å hjelpe barna inn på dagens tøffe boligmarked. Her får du seks konkrete tips om hvordan du kan hjelpe barnet ditt med førstegangsboligen.

1.Begynn å spare så tidlig som mulig

Hvis du har muligheten til å spare penger for barnet ditt, er det godt å gjøre det tidlig i livet. Spesielt hvis du ser for deg at pengene skal brukes til et fremtidig boligkjøp. Hvis du oppretter en sparekonto i barnets navn, vil barnet få tilgang til pengene allerede i en alder av 18. Hvis du da har spart opp hundretusener av kroner, kan fristelsen til å kjøpe andre ting være stor.

Et godt tips kan derfor være å sette opp besparelsene i et av foreldrenes navn. Husk imidlertid å bestemme hvordan kontoen skal håndteres hvis du og partneren din går fra hverandre. Fra en tidlig alder er det viktig å lære barnet om personlig økonomi. La barnet spare penger selv og lære om verdien av pengene. Det vil være veldig nyttig for fremtiden. Og det er også større sjanse for at et barn som lærte om personlig økonomi i en tidlig alder, også klarer å spare penger for en kontantinnsats for å kunne kjøpe sin egen bolig.

Hjelp barna å spare til første bolig

2.Opprett en BSU konto til barnet

En bra start å hjelpe barnet å bygge egenkapital er å opprette Boligsparing for ungdom  – en såkalt BSU konto til barnet. Her kan familie og venner sette inn penger og spare til barnets første bolig i stedet for å kjøpe andre gaver som ikke har varig verdi. En BSU konto er en sparekonto med god rente hvor sparingen skjer i barnets navn og er forbeholdt fremtidig boligkjøp. I dag er kravet på egenkapital ved boligkjøp 15% i Norge. BSU er for unge fra 13 år til og med året du fyller 33 år. Maksimalt årlig sparebeløp er 25 000 kroner og man kan trekke fra inntil 5 000 kroner i året på skatten. Totalt sparebeløp er 300 000 kroner. Sparer man full pott har man “fått” 60 000 i skattelette.

Merk! Pengene må brukes til bolig – ellers må man betale tilbake skattefradraget.

3. Stå som medlånetaker

En måte du som foreldre kan legge til rette for barnets boligkjøp er å bli med som låntaker.  Som medlånetaker er du ansvarlig for lånet hvis barnet ditt av en eller annen grunn ikke kan betale. Det er en ekstra sikkerhet for banken, noe som øker barnets sjanser for å få boliglån. Et negativt aspekt ved å bli medlånetaker er at du selv reduserer sjansene for å ta opp et lån i fremtiden og at du er ansvarlig for lånet til det er nedbetalt.

4.Still som kausjonist

Å stille som kausjonist betyr at du stiller sikkerhet i form av pant i eget hus, hytte eller annen fast eiendom. Barnet er hovedlånetaker og du er kun ansvarlig dersom barnet ditt ikke betaler ned lånet. Du velger selv hvor stor del av lånet du vil stå som kausjonist for.

5. Gi forskudd på arv

Du kan gi beløp opptil 100 000 i forskudd på arv uten at barnet må føre det opp i skattemeldingen.

6.Gi barnet ditt et privat lån

Du kan gi barnet et privat lån om du har tilgang til penger. Husk skriftlig lånekontrakt og klare regler om nedbetalingstid og renter. Både foreldre og barn må føre lånet opp i skattemeldingen.

Anbefalte forbrukslån
 • 10 000 - 500 000 kr Lånebeløp
  6,86 - 50,00% Eff. rente
  20 år Aldersgrense
  1 dag Utbetaling
  Eff. rente 11,55%, kr 120.000, o/5 år. Kostnad kr 36,215, totalt kr 156,215
 • 5 000 - 600 000 kr Lånebeløp
  9,59 - 37,62% Eff. rente
  23 år Aldersgrense
  1 dag Utbetaling
  Eksempel: Eff.rente 16,5%, 100.000 o/2 år, etabl. geb. 950, kostnad 16.682. Totalt: 116.682.
 • 10 000 - 500 000 kr Lånebeløp
  6,81 - 24,4% Eff. rente
  25 år Aldersgrense
  1 dag Utbetaling
  Eff. rente 15,90%, kr 100.000, o/5 år. Kostnad kr 40.256, totalt kr 140.256
Siste artikler
Anbefalte sider
 • Oversiktlig
 • Gratis tjeneste
 • Helt uforpliktende
Nettavisen Lånehjelpen er en uavhengig finansportal og
et kommersielt samarbeid med Netpixel media AS
Tjenesten er helt gratis og uforpliktende!

Nettavisen får en provisjon på alle forbrukslån som blir innvilget