Skriv omtale
×
Rating

Send omtale
Sist oppdatert: 14 september 2018
Forbrukslån anbudsside vs bank

Søke om forbrukslån: Anbudsside vs. søknad i banken

I dagens forbrukslånmarked har det blitt svært populært å levere inn søknaden sin gjennom såkalte anbudssider. En rekke lånsøkere opplever dette som enklere, raskere og mer behagelig enn å gjennomføre individuelle søknader til aktuelle kreditorer.

Som med alt annet hva gjelder forbrukslån er det likevel lurt å sette seg inn i hvordan de forskjellige søknadsmetodene fungerer. Da kan du også velge den som passer best til ditt behov – og dermed ha en mer behagelig søknadsprosess.

I denne artikkelen tar vi en titt på hvordan søknad om forbrukslån fungerer på henholdsvis anbudssider og direkte i banken. Vi tar også for oss fordeler og ulemper ved begge alternativene, slik at du kan velge den søknadsmetoden som fungerer best for deg.

Slik søker du ved hjelp av en anbudsside

Anbudssider kan også kalles for låneformidlere eller lånemeglere. Dette er ikke långivere, men tjenesteleverandører som samarbeider med tilbydere av forbrukslån i Norge. Hver enkelt anbudsside har gjerne et litt varierende utvalg av samarbeidspartnere.

For å søke om forbrukslån på en anbudsside gjør du følgende:

 • går inn på anbudssidens nettadresse
 • fyller inn ønsket lånebeløp på forbrukslånet
 • fyller inn personopplysninger
 • sender inn søknaden på anbud

Anbudssiden vil deretter videresende søknaden din til samarbeidspartnerne sine. Disse utarbeider tilbud og du mottar de beste i retur. Dersom du takker ja til et av tilbudene mottar anbudssiden en provisjon fra långiver. Tjenesten er imidlertid uforpliktende å bruke. Du kan derfor velge å takke nei til lånetilbudene også.

Det er viktig å være obs på at en anbudsside ikke samarbeider med samtlige tilbydere av forbrukslån på markedet i Norge. Altså er det ikke sikkert at du får full oversikt når du bruker denne tjenesten – selv om det går raskere.

Slik søker du direkte i banken

Du kan selvfølgelig også velge å søke om forbrukslånet ditt direkte hos långiver. Samtlige tilbydere av forbrukslån tilbyr nå en automatisk kredittsjekk, som betyr at du får søkt om forbrukslånet ditt på nettet.

For å søke direkte hos en långiver av forbrukslån gjør du følgende:

 • går inn på bankens nettside
 • fyller inn ønsket lånebeløp
 • fyller inn personopplysningene dine
 • signerer med BankID (for elektronisk kredittsjekk og raskere saksgang)

De aller fleste vil motta et umiddelbart svar på søknaden sin. I visse tilfeller blir imidlertid søknaden tatt inn og behandlet manuelt av saksbehandlere hos banken. Men som oftest får du et svar i løpet av noen få minutter.

Da er det gjennomført en automatisk kredittsjekk av deg, og långiver har dermed sjekket om du har kapasitet til å bære lånet. Dersom du har det vil du få tilbud om forbrukslånet. Et effektivt rentetilbud vil utarbeides med utgangspunkt i kredittsjekken. Hvis du takker ja kan du regne med å ha pengene på konto i løpet av et par virkedager.

Fordeler med søknad via anbudsside

Den kanskje største fordelen med en anbudsside er at den gir deg oversikt over og tilbud fra flere långivere med én søknad. Dette er tidsbesparende og sørger for mye av letearbeidet du selv hadde måttet gjøre uten tjenesten.

Videre vet samarbeidspartnerne til anbudssiden at de konkurrerer om deg som kunde. Det betyr at tilbudene som utarbeides allerede er kompetitive når du mottar dem. Du slipper altså å bruke tid på å prute med banken og sette tilbud opp mot hverandre på egenhånd.

I tillegg til dette koster det absolutt ingenting å bruke en anbudsside. Her har du altså muligheten til å bruke en tjeneste som gir deg god oversikt – og som er helt gratis. Anbudstjenester er videre uforpliktende, og du kan derfor velge å takke nei til tilbudene du mottar.

Sist, men ikke minst, slipper du å forholde deg til bankene individuelt. Dette kan faktisk være en forholdsvis stressbetont prosess, der man må holde tunga rett i munnen for å få gode vilkår. Med en anbudsside slipper du dette stresset.

Ulemper med søknad via anbudsside

Det å ikke ha kontakt med en långiver direkte kan selvfølgelig også være en ulempe. Da blir det vanskeligere å gjennomføre individuell pruting og forklaring på privatøkonomien. En anbudsside kan altså oppleves som noe upersonlig for de som bruker den.

Videre baserer anbudssider seg på at søknadsprosessen skal være så automatisert og enkel som mulig. Det betyr at særskilte tilfeller kanskje faller gjennom når en søknad sendes ut på anbud. Hvis du trenger individuell vurdering av søknaden din er ikke nødvendigvis en anbudsside det beste alternativet for deg.

Det er selvfølgelig raskere å bruke en anbudsside når du skal søke om forbrukslån. Allikevel gir den deg ikke den fulle og hele oversikten over forbrukslånmarkedet. Anbudssiden samarbeider kun med et knippe långivere. Hvis du ønsker et helhetlig bilde av dine reelle tilbud kan det hende du får mer ut av å lete på egenhånd.

 

Lån uten sikkerhet

 

Fordeler med å søke direkte i banken

Den største fordelen med å søke om forbrukslånet ditt direkte i banken er at du kan skaffe deg en individuell saksbehandler. Husk at bankene er interesserte i å kapre deg som kunde. Hvis du gir uttrykk for at du ønsker noen å prate med vil du i de aller fleste tilfeller få det.

Det betyr også at en bank har mulighet til å vurdere søknaden din med mer informasjon enn bare en automatisk kredittsjekk. Hvis du ønsker å legge ved et budsjett som illustrerer hvordan du skal betjene lånet ditt blir dette mulig. Dette kan være gunstig hvis du for eksempel har en lav kredittscore som du jobber med å forbedre.

Søker du direkte i banken trenger du heller ikke å forholde deg til noen mellomledd. Søknaden blir formidlet direkte til de som eventuelt skal innvilge deg pengene. Da kan du regne med en noe raskere saksgang og utbetaling av pengene. Hvis du trenger forbrukslånet så raskt som mulig kan dette være en god idé.

Ulemper med å søke direkte i banken

Den kanskje største ulempen med å søke direkte i banken er at det er tidkrevende. Du bør nemlig søke hos mer enn én långiver når du skal skaffe deg forbrukslån. Hvis du skal sende inn søknad én og én kan dette ta ganske mye tid.

Det vil også bli kronglete å sette opp en god oversikt dersom du søker hos mange banker. Ettersom tilbudene blir flere og flere kan det føles som overveldende å sette seg inn i hvilket man bør velge. Denne vurderingen må du gjøre på egenhånd hvis du velger direktesøknad til banken.

Når du søker direkte er det i tillegg slik at banken ikke vet om de konkurrerer med noen andre. De har altså ingen konkret motivasjon for å utarbeide et gunstig lånetilbud i første omgang. Hvis du ønsker å dra nytte av markedskonkurransen for forbrukslån er dette et stort minus.

Anbefalte forbrukslån
 • 10 000 - 500 000 Lånebeløp
  7,90 - 19.00% Effektiv rente
  36 - 180 Måneder Løpetid
  20 Min. alder
  Eff: 150 000 kr. o/6 år: Eff. rente 13,40%, Kostnad 64 361 kr. Totalt 214 361,- Ved å be om tilbud, godtar du Lendo sine Vilkår
 • 5 000 - 600 000 Lånebeløp
  8,99 - 21,24% Effektiv rente
  12 - 180 Måneder Løpetid
  23 Min. alder
  Eksempel: Eff.rente 17,80%, 65.000,-, o/5 år, etabl.geb. 950,-, Totalt: 95.872,-
 • 5 000 - 500 000 Lånebeløp
  7,90 - 19,99% Effektiv rente
  12 - 180 Måneder Løpetid
  23 Min. alder
  Eksempel: Eff.rente 16,24%, 65.000,-, o/5 år, etabl.geb. 900,-, Totalt: 93.068,-
Siste artikler
Nedbetalingstid på forbrukslån

Hvor mye koster nedbetalingstid på forbrukslån deg egentlig på lang sikt?

Dersom du skal ta opp forbrukslån er det spesielt én ting du skal være ekstra oppmerksom på: totalkostnaden. Her har nedbetalingstid svært mye å si.

Les saken
Anbefalte sider
 • Oversiktlig
 • Gratis tjeneste
 • Helt uforpliktende