Skriv omtale
×
Rating

Send omtale
Sist oppdatert: 14 mars 2017
angrerett på forbrukslån

Har jeg angrerett på forbrukslån?

Akkurat som med vanlige kjøp kan det tidvis gå fort i svingene når man tar opp et forbrukslån. Kanskje var det en impulshandling som du senere angret på eller en ny økonomisk vurdering som fikk deg på andre tanker. Uansett kan det være en ubehagelig følelse å ha takket ja til og signert for et lån som man deretter oppdager at man ikke skal ha. Og kanskje spesielt et forbrukslån uten sikkerhet. Les videre, så får du all informasjonen du trenger om angrerett på forbrukslån.

Angrerettloven i Norge

Vi er heldige vi som er forbrukere i Norge. Lovverket som foreligger for å beskytte deg som forbruker er noe mange andre folk på verdensbasis bare kan drømme om. I tilfeller hvor du angrer på et forbrukslån du har tatt opp vil det være angrerettloven som blir gjeldende. Denne omfatter varer og tjenester som kjøpes i Norge, og beskytter deg som forbruker mot å bli utnyttet hvis du ikke lenger ønsker det du har kjøpt.

Fordi forbrukslån anses som en tjeneste er angreretten gjeldende. Tilbyderne av lån uten sikkerhet er faktisk pålagt å gi låntakerne muligheten for å angre seg. Dette er helt uavhengig av hvorfor du bestemmer deg for å droppe forbrukslånet. Akkurat som hvis du kjøper et klesplagg som ikke passer når du får det tilsendt kan du kvitte deg med forbrukslånet. Det er imidlertid veldig viktig at du sier ifra til långiver innen 14 dager fra lånet ble tatt opp. Etter dette tidspunktet er ikke angreretten lenger gyldig.

Du har angrerett på forbrukslånet i disse situasjonene

Angrerettloven sier at så lenge du kjøpte en vare eller tjeneste via fjernsalg har du rett til å ombestemme deg. Fjernsalg anses som kjøp du har gjennomført over telefon, på nettet, hjemmefra, i en reklamestand eller ellers på gaten. Når du derimot kjøper en vare i butikk må du forholde deg til forhandlerens retningslinjer, og da blir forbrukerkjøpsloven gjeldende. De aller fleste som søker om forbrukslån nå til dags gjør dette elektronisk, som altså betyr at angreretten gjelder for tjenesten. Fra 2009 tredde en ny lov i kraft og denne fastsatte helt konkrete regler for hvordan långiverne må forholde seg til angreretten. Som del av denne lovendringen ble det altså påbudt for finansinstitusjonene å forholde seg til angrerettlovens frist på 14 dager. Det er også viktig å vite at når det kommer til forbrukslån gjelder dette både for fjernsalg og ellers.

Følg disse stegene når du ønsker å angre på forbrukslån

Her er det to veier å gå avhengig av om du har mottatt lånebeløpet i banken din eller ikke. Hvis du ikke har fått pengene enda gjør du følgende:

 • Gi beskjed til långiver så fort du kan om at du ikke lenger ønsker å låne. Det kan være lurt å starte med en telefon til banken slik at du forsikrer deg om at pengene ikke blir utbetalt.
 • Selv om du kan gi beskjed både skriftlig og muntlig er det definitivt lurt å kommunisere skriftlig med långiveren din. Dette sørger for en greiere saksgang og da er også datoen for beskjeden tydelig dokumentert.
 • Så lenge lånepengene ikke står på kontoen din trenger du ikke gjøre annet enn å fylle ut skjemaet for angrerett og sende dette inn til långiver.

Dersom du har mottatt lånebeløpet ditt må du forholde deg til angreretten på en litt annen måte. Da ser prosessen slik ut:

 • Fyll ut angrerettskjemaet og send dette til banken. Det kan også være greit å ringe for å forsikre deg om at skjemaet er mottatt.
 • Banken kommer til å sende deg informasjon om hvilken konto du skal betale pengene tilbake til. Dette bør du gjøre så fort du kan.
 • Når du har mottatt opplysningene om tilbakebetaling fra banken foreligger det en frist på 30 dager. Hvis du ikke betaler tilbake hele lånebeløpet innen denne fristen vil lånet fortsette å løpe.

Betal tilbake lånebeløpet ditt så raskt som mulig hvis du angrer

Angrerettloven beskytter også långiver. Selv om du er i din fulle rett til å angre på forbrukslånet har banken muligheten til å kreve kompensasjon for at du ombestemte deg. Dette kalles for et nettooppgjør. Her regner långiver renter på forbrukslånet i den tidsperioden du har hatt tilgang på lånebeløpet og frem til du har tilbakebetalt det. Tid er altså bokstavelig talt penger når du skal benytte deg av angreretten til forbrukslån. Sørg for å betale tilbake lånet så raskt som overhodet mulig for å slippe unødvendige renteutgifter. Det er kjipt å måtte betale opptil en måneds renter på et lån du ikke skal ha. I tillegg er det viktig å være klar over at angreretten bare gjelder for selve lånebeløpet. Etableringsgebyr og administrasjonsgebyrer vil du ikke få igjen.

Du kan alltid innfri lånet ditt

Dersom du angrer deg på et forbrukslån og fristen for å bruke angreretten er utløpt kan ting kanskje føles litt tunge. Da er det viktig å huske at du på ingen måte er låst til et forbrukslån. Du har alltid muligheten til å innfri lånet ditt. Dette gjør du helt enkelt ved å tilbakebetale lånebeløpet, i tillegg til eventuelle renter og gebyrer som har påløpt. Hos de fleste tilbydere av forbrukslån bes det om at du gir skriftlig beskjed om at du ønsker å innfri lånet. Da vil banken regne ut dagsrenter frem til dagen du har sagt ifra og du kan deretter betale tilbake lånebeløpet ditt. Denne muligheten har du hele tiden gjennom nedbetalingsperioden din og den er selvfølgelig helt uavhengig av tidsfristen i angrerettloven.

Du trenger ikke å oppgi grunnen til at du bruker angreretten

Husk også på at du ikke trenger fortelle långiveren din hvorfor du ønsker å benytte deg av angreretten. Hvis du for eksempel har funnet et bedre tilbud på forbrukslån kan det hende du ønsker å bytte långiver. Da er det viktig at du kvitter deg med forbrukslånet du allerede har tatt opp så raskt som mulig. Hvis du gjør dette innen tidsfristen for angreretten og renten på det nye lånet er gunstigere vil dette i de aller fleste tilfeller lønne seg. Bare sørg for å regne på hvor mye et eventuelt nettooppgjør vil komme på dersom du allerede har mottatt lånebeløpet.

Anbefalte forbrukslån
 • 10 000 - 500 000 Lånebeløp
  7,90 - 19.00% Effektiv rente
  36 - 180 Måneder Løpetid
  20 Min. alder
  Eff: 150 000 kr. o/6 år: Eff. rente 13,40%, Kostnad 64 361 kr. Totalt 214 361,- Ved å be om tilbud, godtar du Lendo sine Vilkår
 • 5 000 - 500 000 Lånebeløp
  7,90 - 19,99% Effektiv rente
  12 - 180 Måneder Løpetid
  23 Min. alder
  Eksempel: Eff.rente 16,24%, 65.000,-, o/5 år, etabl.geb. 900,-, Totalt: 93.068,-
 • 10 000 - 500 000 Lånebeløp
  7,49 - 24,4% Effektiv rente
  36 - 180 Måneder Løpetid
  25 Min. alder
  Eksempel: Eff13% 150000 10år Kost112573 Tot262573
Siste artikler
Medsøkere på forbrukslån

Sjekkliste for medsøkere på forbrukslån

Usikker på om du bør bli medsøker på et forbrukslån? Her får du den viktigste informasjonen du bør tenke gjennom før du sier ja.

Les saken
Anbefalte sider
 • Oversiktlig
 • Gratis tjeneste
 • Helt uforpliktende