Skriv omtale
×
Rating

Send omtale
Sist oppdatert: 24 juli 2017
betalingsproblemer

Betalingsproblemer

Med et økende marked for gjeld uten sikkerhet som kredittkort og forbrukslån ser man også at flere og flere nordmenn blir sittende i vanskelige økonomiske situasjoner. Dersom man har tenkt seg gull og grønne enger med et stort forbrukslån og virkeligheten smeller blir dette tungt.

Befinner du deg i en situasjon hvor du har store betalingsproblemer? Da bør du lese videre. Her går vi gjennom konkrete ting du kan gjøre for å bedre den økonomiske hverdagen din. Selv om ting kanskje virker uoverkommelige nå er det mulig å løsne opp i flokene. Dette vil imidlertid kreve hardt arbeid fra din side.

Snakk med banken hvis du sliter

Første steg dersom du har vanskelig for å betale en regning eller fast utgift er å kontakte banken din. Svært mange forbrukere undervurderer rollen disse institusjonene spiller. En stor del av bankens jobb er å gi deg råd om økonomien din.

Hvis du ser at økonomien ikke kommer til å strekke til er det viktig å ta kontakt med banken så raskt som mulig. Jo tidligere ute du er, jo større er sannsynligheten for at dere kan finne en løsning sammen. I kommunikasjonen med banken er det viktig å være høflig og vise at du virkelig trenger hjelp.

Dersom boligen din ikke er belånt til det fulle kan banken i visse tilfeller innvilge det som kalles for en boligkreditt. Dette er en kredittramme som inngår i boliglånet ditt, og kan brukes på regninger når økonomien er trang.

Er det månedsavdrag på boliglånet du sliter med å betale er det helt vanlig at banker gir deg litt slingringsmonn. Så lenge du er ærlig om at økonomien er tøff vil banken forsøke å hjelpe deg.

Kontakt en rådgivningstjeneste

Dette er lurt å gjøre i forbindelse med kontakt med banken. Kanskje du synes det er vanskelig å se hvordan du i praksis skal komme deg ut av situasjonen du er i? Da er det smart å snakke med noen som kan hjelpe deg med nettopp det.

NAV har en egen gjeldsrådgivningstelefon spesielt for de som står overfor vanskelige økonomiske situasjoner. Her vil du få kontakt med en person som kan hjelpe deg med å sortere litt i det økonomiske rotet.

I forkant av kontakt med både banken og NAV er det viktig at du har ditt på det rene. Det betyr at du må ha god oversikt over økonomien – og vise at du ønsker å bedre den. Til dette formålet er det en rekke forskjellige ting du bør gjøre.

Når du kontakter banken med en ryddig gjennomgang av den økonomiske knipa du befinner deg i er det også mer sannsynlig at du vil få hjelp. Dette handler helt enkelt om å vise om at du er ansvarsfull når det kommer til privatøkonomien din.

Sett opp et skikkelig budsjett for privatøkonomien

Første prioritet i forkant av kontakt med banken din er å sette opp et budsjett for privatøkonomien. Når du gjør dette må du tørre å være helt ærlig med deg selv. Dette er en god øvelse i å ta tyren ved hornene.

Finn fram samtlige utestående regninger og logg inn i nettbanker for å se på de faktiske tallene du har i minus. Så snart dette er gjort kan du legge til egenkapitalen du har på bankkonto.

Selv om det kan være svært ubehagelig å se den økonomiske realiteten i hvitøyet er det kritisk at man gjør det. Det er den eneste måten å bedre privatøkonomien på. Når du har helt tydelig for deg hvordan ting ligger an kan du begynne å sette opp noen tiltak.

Lag deg en god og realistisk nedbetalingsplan

Med et budsjett for hånden blir det ingen sak å lage en god nedbetalingsplan for deg selv. Det skal nevnes at dette er en mer langsiktig plan – trenger du hjelp umiddelbart kan du kontakte rådgivningstelefonen til NAV eller banken.

En nedbetalingsplan er helt enkelt en fastsatt strategi for hvordan du skal komme deg ovenpå økonomisk igjen. Den begynner som oftest med gjeld uten sikkerhet, som forbrukslån og kredittkort, og tar deretter for seg huslån og annen gjeld.

For at nedbetalingsplanen skal fungere optimalt er det svært viktig at du i oppstarten begynner med realistiske månedsbeløp. Selv om du ønsker å kvitte deg med gjelden din raskt er det ikke noe poeng i å sette opp et uhåndterbart månedsbeløp til gjeldsnedbetaling.

Da vil du uansett oppleve at du ikke får til å kvitte deg med gjelden som du hadde tenkt. Og kommer du så langt er det fort gjort å gi opp hele nedbetalingsplanen.

Selg unna det du kan

Både ved kortsiktige og langsiktige betalingsproblemer kan det være lurt å ta en gjennomgang av huset. Har du ting du ikke egentlig trenger som er mulige å selge? Dette er i så fall en god måte å skaffe seg litt egenkapital på.

Dersom du finner flere ting du kan selge unna er det viktig å være streng med seg selv. Ikke fall for fristelsen og bruk pengene på andre ting enn gjelden din. Hvis du har noe overskudd bør du sette dette inn på en sparekonto som en fremtidig buffer.

Refinansier hvis du kan spare penger på det

Er gjeldsknipen din på grunn av kredittkortgjeld kan det være lurt å kikke på muligheten for refinansiering. Det vil som oftest lønne seg å flytte gjelden over i et forbrukslån, spesielt hvis du har utestående beløp på flere kort.

Effektiv rente på kredittkortgjeld ligger gjerne på mellom 20% og 30%. Hvis du betaler dette dobbelt opp på flere kredittkort går det mye penger ut av vinduet i renteutgifter. På et forbrukslån kan du på den annen side regne med en rente på like under 20%.

Tommelfingerregelen når det kommer til gjeld uten sikkerhet er at et større lånebeløp vil gi deg en lavere effektiv rente. Ved å samle opp flere gjeldsposter i ett stort lån kan du altså betale mindre i renter. Og da blir det mulig å bruke flere av pengene du har til disposisjon til reell nedbetaling.

Slik unngår du å havne i betalingsproblemer igjen

For å unngå en fremtidig situasjon som er like vanskelig er det viktig at tiltakene du får på plass nå blir en del av hverdagen din. Du bør starte med å holde deg unna gjeld uten sikkerhet. Kredittkort, dersom du har det, bør legges på hylla inntil videre.

Det er også viktig å ha en god bufferkonto på plass. Når du blir kvitt utestående beløp kan du begynne å sette av pengene til sparing. Ideelt sett skal en buffer ha minst tre månedslønninger på seg.

Da har du penger dersom du mottar en uforutsett regning eller må betale en stor utgift. Og fortsett for all del å bruke budsjettet ditt til å holde god orden på privatøkonomien.

Anbefalte forbrukslån
 • 10 000 - 500 000 Lånebeløp
  7,90 - 19.00% Effektiv rente
  36 - 180 Måneder Løpetid
  20 Min. alder
  Eff: 150 000 kr. o/6 år: Eff. rente 13,40%, Kostnad 64 361 kr. Totalt 214 361,- Ved å be om tilbud, godtar du Lendo sine Vilkår
 • 10 000 - 500 000 Lånebeløp
  7,49 - 24,4% Effektiv rente
  36 - 180 Måneder Løpetid
  25 Min. alder
  Eksempel: Eff13% 150000 10år Kost112573 Tot262573
Siste artikler
Medsøkere på forbrukslån

Sjekkliste for medsøkere på forbrukslån

Usikker på om du bør bli medsøker på et forbrukslån? Her får du den viktigste informasjonen du bør tenke gjennom før du sier ja.

Les saken
Anbefalte sider
 • Oversiktlig
 • Gratis tjeneste
 • Helt uforpliktende