Skriv omtale
×
Rating

Send omtale
Sist oppdatert: 29 desember 2016
betingelser forbrukslån

Betingelsene du må sette deg inn i før du søker om forbrukslån

Forbrukslån kan være fantastiske hjelpemidler for mennesker som ikke har nok egenkapital til for eksempel å kjøpe hus. Så lenge forbrukeren er smart og gjør en realistisk vurdering av privatøkonomien sin er det ingen grunn til å ikke søke. Når du får tilbud om et forbrukslån er det imidlertid svært viktig å lese nøye gjennom finskriften. Fordi forbrukslån er såkalte lån uten sikkerhet løper nemlig banken eller selskapet en høyere risiko ved å innfri lånet. Og dette ser man godt på for eksempel renta i sammenligning med et boliglån. Det er ditt ansvar som søker å gjøre deg kjent med avtalen du går inn i før du tar i mot lånet. Hvilke juridiske forpliktelser vil du få? Hva slags konsekvenser får lånet for privatøkonomien? For å være så godt forberedt som mulig bør du sette deg godt inn i betingelsene på forbrukslån og hvilken betydning de har for deg som søker. Her er de fem viktigste.

Nedbetalingstid på forbrukslån

Sammen med rente er dette det desidert viktigste vilkåret i ethvert forbrukslån. Nedbetalingstiden du blir tilbudt eller velger på forbrukslånet ditt vil nemlig ha stor betydning for totalkostnaden på lånet. Sammenhengen mellom nedbetalingstid og månedsbeløp er at jo kortere nedbetalingstiden din er, jo høyere vil månedsbeløpene være. Dette er også grunnen til at mange mennesker velger en lengre nedbetalingstid for å holde månedsbeløpene på et håndterbart nivå. Det som er viktig å huske på er at renta på et forbrukslån beregnes av det resterende gjeldsbeløpet. Og den beregnes kontinuerlig. Det betyr altså at hvis du velger nedbetalingstid på 10 år i stedet for 5, beregnes renta i 5 ”ekstra” år. Og totalkostnaden på forbrukslånet blir veldig mye dyrere. Når du søker om forbrukslån bør du derfor primært stille deg selv spørsmålet: Hvor mye ønsker jeg å betale for å låne disse pengene? Og når du har bestemt deg for det kan du kikke på nedbetalingstiden din.

Rente på forbrukslån

Sammen med nedbetalingstiden er dette det andre vilkåret i et forbrukslån som vil ha direkte innvirkning på totalkostnaden. Forbrukslån er som nevnt lån uten sikkerhet. I praksis betyr dette at tilbyderen ikke tar pant (eller sikkerhet) i noen av eiendelene dine før de innfrir lånet. Renta er derfor den eneste måten for forbrukslån-tilbyderne å sikre seg om at betalingsevnen din er god nok. Og dette er grunnen til at renta på forbrukslån er så mye høyere enn for eksempel på et billån. Det som er viktig å være klar over er at når bankene beregner rente gjøres dette på gjenstående lånebeløp. Hvis du kikker på eksempler på forbrukslån hos bankene er det vanlig å se noe slikt:

65.000 kroner i lån over 5 år, effektiv rente 16,24%, etableringsgebyr 900 kroner totalkostnad: 93.068 kroner

Men 16,24% av 65.000 kroner pluss 900 kroner er jo ikke 28.068 kroner. Det er faktisk bare 11.456. Grunnen til at totalkostnaden blir som den blir er at renta hele tiden beregnes av det du har igjen i gjeld. Hvis du vurderer å ta opp et forbrukslån er det derfor veldig lurt å benytte seg av en lånekalkulator for å finne ut av totalkostnaden på lånet.

Betalingsanmerkninger og forbrukslån

Hos de aller fleste forbrukslåntilbydere i Norge er det en betingelse om betalingsanmerkninger på søkeren. En betalingsanmerkning i denne sammenhengen handler som oftest om aktive inkassosaker. Hos de fleste selskapene som tilbyr forbrukslån er dette et låst vilkår. Du vil altså ikke få søknaden din innvilget dersom du har inkasso registrert på deg. Det finnes et lite utvalg av tilbydere som ikke gjennomfører kredittsjekk av lånesøkere. Det er imidlertid viktig å være klar over at for banken betyr dette en enda høyere risiko. Og denne risikoen vil reflekteres i renta på forbrukslånet. Derfor er det alltid lurt å ordne opp i utestående gjeld før du søker om forbrukslån. Da vil du både ha flere valgmuligheter og bli tilbudt mer fleksibilitet på lånet. Pluss at du kan få en bedre rente på forbrukslånet ditt.

Inntekt når du skal søke om forbrukslån

I tillegg til at de fleste bankene gjennomfører kredittsjekk av lånesøkerne vil de også ha et vilkår om fast inntekt. Hos noen lånetilbydere holder det at du kan vise til en inntekt som vil klare å håndtere månedsbeløpene på lånet. Hos andre finnes det vilkår om bruttoinntekten din. I tillegg til en høy rente er dette bankenes eneste mulighet til å forsikre seg om betalingsevnen din. Og generelt sett er det sånn at jo sterkere du kan stille økonomisk, jo flere valgmuligheter vil du ha når du skal søke om forbrukslån. Denne betingelsen kan du bruke til din fordel, spesielt med tanke på en realistisk vurdering av om du vil kunne betjene forbrukslånet. Hvis banken mener at du ikke har god nok betalingsevne kan det godt hende at du må ta en ny vurdering av lånebeløpet og nedbetalingstiden din.

Alder og forbrukslån

Det er variasjon i betingelsen som omhandler aldersgrense for søkerne på forbrukslån. Hos samtlige tilbydere må du selvfølgelig ha fylt 18 år og være myndig. Allikevel er det noen selskaper som krever at du er over 20 år, eller til og med 25. Sett deg godt inn i det beste forbrukslånet du kan få for alderen din. Det finnes i alle fall en to-tre alternativer også i det nedre sjiktet av aldersgrense-vilkåret.

Anbefalte forbrukslån
 • 10 000 - 500 000 Lånebeløp
  7,90 - 19.00% Effektiv rente
  36 - 180 Måneder Løpetid
  20 Min. alder
  Eff.rente 14,01%, 140.000,-, o/5 år, etabl.geb. 950,-, Totalt: 191.566,- Ved å be om tilbud, godtar du Lendo sine Vilkår
 • 25 000 - 500 000 Lånebeløp
  8,95 - 18,45% Effektiv rente
  12 - 180 Måneder Løpetid
  20 Min. alder
  Eksempel: Eff.rente 17,54%, 65.000,-, o/5 år, etabl.geb. 900,-, Totalt: 95.413,-
 • 5 000 - 600 000 Lånebeløp
  8,99 - 21,24% Effektiv rente
  12 - 180 Måneder Løpetid
  23 Min. alder
  Eksempel: Eff.rente 17,80%, 65.000,-, o/5 år, etabl.geb. 950,-, Totalt: 95.872,-
Siste artikler
Nedbetalingstid på forbrukslån

Hvor mye koster nedbetalingstid på forbrukslån deg egentlig på lang sikt?

Dersom du skal ta opp forbrukslån er det spesielt én ting du skal være ekstra oppmerksom på: totalkostnaden. Her har nedbetalingstid svært mye å si.

Les saken
Anbefalte sider
 • Oversiktlig
 • Gratis tjeneste
 • Helt uforpliktende