Skriv omtale
×
Rating

Send omtale
Sist oppdatert: 12 september 2018
Smart nedbetaling av gjeld

Slik betjener du gjeld smart

Det er fort gjort at ting går litt over stokk og stein når man skal ta opp et nytt lån. Man blir ofte veldig opptatt av hvordan pengene kommer til å realisere de drømmene man har. Da er det lett å glemme at man også bør betjene lånet så gunstig som mulig.

Dette kan spare deg for tusenvis av kroner, hvis du gjør det på riktig måte. Med litt god planlegging og målrettet arbeid kan du regne med å bli gjeldfri raskere enn nedbetalingstiden din tilsier. Da kan du heller bruke pengene på andre ting som er viktige for deg.

Sitter du med et forbrukslån du gjerne skulle bli kvitt? Les videre så gir vi deg tipsene du trenger for å betjene gjelden på en gunstig måte.

Hvor mye gjeld har du?

Først og fremst er det viktig å ta en god og grundig titt på hvilken gjeldssituasjon du befinner deg i per dags dato. Når man vender seg til å betjene et lån går gjerne månedsbeløpene ut av konto automatisk. Da er det krevende å holde seg bevisst gjelden man sitter med.

Dersom du har kredittkortgjeld eller smålån i tillegg til forbrukslånet blir det viktig å sette opp disse også. Lag deg en god oversikt over følgende:

 • totalt resterende gjeldsbeløp
 • effektiv rente
 • minimums månedsbeløp til långiver

For at nedbetalingen skal gå så raskt som mulig er det viktig at du holder disse beløpene adskilte. Samtidig må du ha et helhetlig perspektiv på gjeldssituasjonen din. Ta innover deg hvor mye gjeld du har – forhåpentligvis vil dette gi deg litt motivasjon til å kvitte deg med den raskere.

Men husk på at for å bli gjeldfri må man ta ting i små porsjoner. Du kommer altså til å måtte betjene gjelden i bolker for å holde deg selv i gang gjennom nedbetalingstiden du setter for deg selv.

Sett opp et godt budsjett

Ikke undervurder hvor mye et skikkelig budsjett kan gjøre for privatøkonomien din. Her har du en gyllen sjanse til å få oversikten du trenger for å kvitte deg med gjelden din. Denne strategien trenger ikke å koste noen ting – du kan sette opp budsjettet ditt i et enkelt Excel-ark.

Her blir det viktig å gjøre litt skikkelig grunnarbeid, slik at budsjettet gjør det du vil at det skal gjøre. Med tanke på betjening av forbrukslånet trenger du et forholdsvis detaljert budsjett. Dette er for å se spesifikt hvor du har penger som kan frigjøres til gjeldsnedbetaling.

Først og fremst må du få inn inntektene og utgiftene dine i budsjettet. Dette er altså lønnen din og faste regninger. Med andre ord: pengene du vet at beveger seg inn og ut av kontoen din fra måned til måned. Husk å dele opp postene for utgifter så du ser hvor du bruker mest penger.

I tillegg til dette må du legge inn det gjennomsnittlige forbruket ditt. Dette er pengene du bruker månedlig på andre ting enn faste regninger. Det er gjerne i denne kategorien at man kan spare inn penger til å betjene forbrukslånet.

Kartlegg betalingsevnen din

Når du har laget et budsjett og fått en skikkelig oversikt over gjelden din må du finne ut av hvor mye penger du kan bruke til å betjene den. Det er de færreste som har mange tusenvis ekstra i måneden til långiveren sin. Som oftest er nedbetalingsperioden fra bankens side satt opp i henhold til økonomien din.

Allikevel kan det godt hende at du har mer til disposisjon enn du egentlig tror. Dette handler om prioriteringer – og ikke sjelden ubehagelige prioriteringer. Men husk på at det å kvitte seg med gjeld uten sikkerhet raskere alltid vil spare deg for penger.

Derfor blir det viktig å tenke langsiktig når du skal betjene forbrukslånet ditt så gunstig som mulig. Selv om du kanskje må takke nei til en tur på byen i dag vil privatøkonomien din bli en hel del friere så snart du har kvittet deg med gjelden din.

Se over de forskjellige kategoriene dine og forsøk å finne steder der du kan spare inn penger. Kanskje du kan bytte strømleverandør? Er det mulig å investere i en brukt kaffemaskin så du slipper å kjøpe kaffe på vei til jobben?

Alle monner drar. Men for å betjene forbrukslånet ditt på en gunstig måte må du altså sette opp et fast månedlig beløp til gjeldsnedbetaling.

Budsjett for nedbetaling av gjeld

Skaff deg en skikkelig nedbetalingsplan

Når du har disse tingene klart for deg kan du få laget deg en nedbetalingsplan. Denne bør ideelt sett si noe om hvor mye penger du skal betale til långiver i måneden frem til du blir gjeldfri. I tillegg er det praktisk med nedbetalingskalkulatorer som forteller deg hvor mye penger du sparer på en redusert nedbetalingstid.

Du kan selvfølgelig også lage din egen nedbetalingsplan. Hvis du har mer enn én gjeldspost blir det da viktig å holde disse adskilt. Forskning har vist at man kvitter seg raskere med gjeld når man betjener ett beløp om gangen.

Hvis du har mulighet til å redusere innbetalingene på huslånet ditt bør du også gjøre det. På lang sikt vil du spare veldig mye mer på forbrukslånet. Det er helt enkelt fordi effektiv rente på lån uten sikkerhet ligger skyhøyt i forhold til et boliglån.

Lag en motivasjonsliste til tøffe tider

Med et større gjeldsbeløp og trang privatøkonomi kan veien til gjeldfrihet være lang. Det betyr at du kanskje må ta mange tøffe beslutninger for å kvitte deg med ugunstig gjeld. Da kan det være godt å ha en liste over ting som motiverer deg til å holde deg til planen.

En motivasjonsliste kan inneholde hva som helst. Du kan skrive opp hvilke endringer gjeldfrihet vil gi til den økonomiske hverdagen. Kanskje forsøker du å spare opp til en ferie du har drømt om lenge? Kommer du til å få kjøpt deg noe du ønsker deg når du er blitt gjeldfri?

Uansett hva som motiverer deg er det lurt å ha noe å gå tilbake til når det blir tøft å nedbetale gjelden. Du kan selvfølgelig også regne ut hvor mye penger du vil spare hvis du reduserer nedbetalingstiden slik du har planlagt.

Jobb målrettet mot gjeldfrihet

Etter du har gjort alt dette forarbeidet er det bare én ting som gjenstår. Du bør kvitte deg med forbrukslånet ditt så raskt som mulig. Fordi forbrukslån fungerer som annuitetslån er det dyrt å betjene det over lengre tid.

Derfor vil du gjøre privatøkonomien din en stor tjeneste ved å jobbe målrettet mot gjeldfriheten. Hold deg til månedsbeløpet ditt, og sett gjerne inn litt ekstra hvis du har mulighet til det.

I det lange løp kommer du til å tjene på å betjene forbrukslånet på en effektiv måte. Da kan du realisere andre drømmer – uten å bli sittende med gjeld uten sikkerhet igjen.

Anbefalte forbrukslån
 • 10 000 - 500 000 Lånebeløp
  7,90 - 19.00% Effektiv rente
  36 - 180 Måneder Løpetid
  20 Min. alder
  Eff: 150 000 kr. o/6 år: Eff. rente 13,40%, Kostnad 64 361 kr. Totalt 214 361,- Ved å be om tilbud, godtar du Lendo sine Vilkår
 • 5 000 - 600 000 Lånebeløp
  8,99 - 21,24% Effektiv rente
  12 - 180 Måneder Løpetid
  23 Min. alder
  Eksempel: Eff.rente 17,80%, 65.000,-, o/5 år, etabl.geb. 950,-, Totalt: 95.872,-
 • 5 000 - 500 000 Lånebeløp
  8,79 - 19,00%% Effektiv rente
  12 - 180 Måneder Løpetid
  20 Min. alder
  Eksempel: Eff.rente 8,69% 65 000 kr o/5 år. Etabl.geb 950 kr. Totalt 91 368 kr.
Siste artikler
Den reelle kostnaden av å utsette betalinger på forbrukslånet

Den reelle kostnaden av å utsette betalinger på forbrukslånet ditt

Er du i tvil om du bør benytte deg av bankens tilbud om en betalingsutsettelse på forbrukslånet? Ta en titt her.

Les saken
Anbefalte sider
 • Oversiktlig
 • Gratis tjeneste
 • Helt uforpliktende