Skriv omtale
×
Rating

Send omtale
Sist oppdatert: 9 april 2017
betjene forbrukslån

Hvordan betjene forbrukslånet på best mulig måte

For flere og flere nordmenn blir forbrukslån løsningen i en rekke økonomiske situasjoner. Kanskje har du ikke nok sikkerhet til at banken vil låne deg penger. Kanskje trenger du penger raskt. Uansett grunnen er det allikevel svært viktig å være smart når du tar opp et forbrukslån. Det er fristende å låne mye penger dersom man får muligheten til det. Men et forbrukslån uten sikkerhet er dyrt. Du må gjøre deg godt kjent med hva slags avtale du inngår før du søker om lånet. Og for å unngå vanskelige økonomiske situasjoner i fremtiden er det definitivt lurt å gjøre dette før du sitter med skjegget i postkassa. Her er fem tips til å administrere forbrukslånet ditt på best mulig måte.

Ikke lån mer enn du kan betjene

Når man snakker om forbrukslån er det en veldig stor forskjell på hvor mye man kan låne og hvor mye man bør låne. Bankene som tilbyr forbrukslån er interesserte i å tjene penger på rentene dine. Og rentesatsene på forbrukslån er høye. Derfor må du skaffe deg en god oversikt over hvor mye lånet kommer til å koste deg. Denne vurderingen bør du ta både for månedsutgiftene dine og for lånet totalt sett. Sett opp et budsjett og se hvor mye ekstra penger du har å rutte med i måneden. Ja, det kan godt hende du har fryktelig lyst på ny bil. Eller så trenger du kanskje penger fort. Men den største fallgruven hva gjelder forbrukslån er å låne mer enn man realistisk kan betjene.

Det er svært få forbrukslån med effektiv rente på under 10%. Denne renta beregnes ut av det resterende lånebeløpet ditt hver eneste måned. Og med store forbrukslån er det helt vanlig å betale tilbake mer renter enn avdrag. Dersom du for eksempel låner 250.000 kroner ligger månedsbeløpet på rundt 5000 kroner. Før du søker må du forsikre deg om at det er realistisk for privatøkonomien din å håndtere et slikt fastbeløp.

Prioriter nedbetalingene dine

Når du tar opp et forbrukslån kan du selvfølgelig velge å følge månedsbeløpene til punkt og prikke. Da vil du bli ferdig med lånet på den tiden du har avtalt. Allikevel er det en veldig god idé å prioritere nedbetalingene dine. Akkurat som på hus- eller billån er det gunstig å bli kvitt gjelden så raskt som overhodet mulig. Jo mindre gjeld du har, jo høyere kredittscore får du som privatperson. Og fordi rentene på forbrukslånet beregnes fra måned til måned er du bedre stilt med et lavere beregningsbeløp.

Det skal sies at det er nesten like vanskelig å sette av ekstra penger i måneden til gjeld som det er å spare dem. Men hvis du ser at du har noen ekstra kroner bør du definitivt prioritere nedbetalingene dine. Det vil spare deg for rentekostnader i det lange løpet. Du bør også holde deg oppdatert på status på forbrukslånet ditt. Hvis en ekstra nedbetaling koster mindre i renter enn pengene du vurderer å betale inn er det selvfølgelig gunstigere å holde seg til forbrukslånet. Men i de aller fleste tilfeller vil det være omvendt. Spesielt på store lånebeløp med tusenvis av kroner i årlige renter.

Begrens nedbetalingstiden på forbrukslånet

Dette punktet kan virkelig ikke understrekes nok når det kommer til forbrukslån. Du bør alltid gå etter den korteste nedbetalingstiden du kan klare. En lengre nedbetalingsperiode kan kanskje føles mer komfortabel. Det resulterer i et lavere månedsbeløp og lånet blir mer håndterbart i privatøkonomien din. Men husk: Renten på forbrukslånet ditt avhenger av det resterende lånebeløpet. Så jo lenger tid du bruker på å betale tilbake lånet, jo mer kommer det til å koste deg i renter.

Derfor er det viktig å ikke bare gjøre en vurdering av månedsbeløpet du ender opp med å betale når du søker om lån. Du må også sette deg inn i hva lånet vil koste deg totalt sett. Det er veldig lett å tenke at et par tusen ekstra i måneden er enkelt å håndtere. Og dersom det virkelig er det, er det ingen grunn til å ikke ta opp forbrukslånet. Imidlertid bør du gjøre deg godt kjent med hva slags innvirkning økt nedbetalingstid vil ha på forbrukslånet ditt. Under er et eksempel på hvordan nedbetalingsperioden endrer totalkostnaden på et forbrukslån. Den effektive renta er 14% i alle periodene.

3 år
Lånebeløp: 150.000 kroner
Renter: 34.559 kroner
Gebyrer: 1940 kroner
Totalt: 186.499 kroner

5 år
Lånebeløp: 150.000 kroner
Renter: 59.414 kroner
Gebyrer: 2900 kroner
Totalt: 212.314 kroner

10 år
Lånebeløp: 150.000 kroner
Renter: 129.480 kroner
Gebyrer: 5300 kroner
Totalt: 284.780 kroner

12 år
Lånebeløp: 150.000 kroner
Renter: 160.419 kroner
Gebyrer: 6260 kroner
Totalt: 316.679 kroner

Følg med på renta på forbrukslånet

Dersom du har tatt opp forbrukslån bør du holde deg godt oppdatert på renter. Og ikke bare på ditt eget lån. Du har helt sikkert hørt om refinansiering av lån? Dette betyr å ta opp et nytt lån for å betale et eksisterende lån. Det høres kanskje litt rart ut, men refinansiering kan være veldig smart, spesielt hvis markedet endrer seg. Si for eksempel at du tar opp et forbrukslån med en effektiv rente på 19%.

Du betaler ned på lånet med faste månedsbeløpet i noen år. Men så skjer det en endring på lånemarkedet. Plutselig oppdager du at du kan få en effektiv rente på 15% på forbrukslånet ditt. Da vil det være svært gunstig for deg å ”flytte” lånet ditt fra din første lånetilbyder til en ny en. Og uansett bør du kontakte banken du har forbrukslånet ditt gjennom og sjekke om de kan tilby bedre vilkår etter renteendringen på markedet.

Sett opp automatisk betaling på forbrukslånet

Den beste måten å forsikre seg om god administrering av et forbrukslån er å sette opp en automatisk betaling i nettbanken din. Forbrukslån har gjerne kjipe purregebyrer. Gjør det enkelt for deg selv ved å sette opp et fast avdrag i banken din. Hvis økonomien din bedrer seg er dette også en gyllen mulighet til å legge noen hundre kroner på beløpet i måneden. Bare juster det litt opp – og betal raskere ned på forbrukslånet ditt.

Anbefalte forbrukslån
 • 10 000 - 500 000 Lånebeløp
  7,90 - 19.00% Effektiv rente
  36 - 180 Måneder Løpetid
  20 Min. alder
  Eff: 150 000 kr. o/6 år: Eff. rente 13,40%, Kostnad 64 361 kr. Totalt 214 361,- Ved å be om tilbud, godtar du Lendo sine Vilkår
 • 5 000 - 500 000 Lånebeløp
  7,90 - 19,99% Effektiv rente
  12 - 180 Måneder Løpetid
  23 Min. alder
  Eksempel: Eff.rente 16,24%, 65.000,-, o/5 år, etabl.geb. 900,-, Totalt: 93.068,-
 • 5 000 - 600 000 Lånebeløp
  8,99 - 21,24% Effektiv rente
  12 - 180 Måneder Løpetid
  23 Min. alder
  Eksempel: Eff.rente 17,80%, 65.000,-, o/5 år, etabl.geb. 950,-, Totalt: 95.872,-
Siste artikler
Den reelle kostnaden av å utsette betalinger på forbrukslånet

Den reelle kostnaden av å utsette betalinger på forbrukslånet ditt

Er du i tvil om du bør benytte deg av bankens tilbud om en betalingsutsettelse på forbrukslånet? Ta en titt her.

Les saken
Anbefalte sider
 • Oversiktlig
 • Gratis tjeneste
 • Helt uforpliktende