Billån
Lån penger til din neste drømmebil
De aller fleste av oss har et forhold til en bil. Det kan være første kjøreturen som liten hvor du satt på fanget til din far og vridde på rattet, din egen første bil som tok deg på turer rundt i Norge og utlandet eller vonde minner som vekker sorg og tap. Bil er et sentralt transportmiddel i de fleste sin hverdag som det er vanskelig å komme seg utenom. Det kan være lettere å være uten bil om du bor i byer, men selv i norske byer er det ikke lett å leve helt uten bil. Da ender du nok opp med å leie bil de gangene du ønsker å komme deg til fjells eller de gangene du besøker venner og slektninger som bor utenfor allfars vei.
Det spennende med bil er at det kommer biler i så mange fasonger, farger og komfortnivåer. Trenger du en stor bil som har plass til mange er det nok av biler som huser så mange du bare orker. Når det er sakt så trenger biler over en viss størrelse et annet sertifikat enn de vanlige sertifikatene som vi har for å kjøre helt vanlige personbiler.
Liker du små biler er det ikke noe problem å kjøre en liten Smart eller finne en kompakt bil som gjør det lettere å parkere i større byer. Finner du ikke en bil med fargen for deg kan du snakke med et verksted som maler bilen for deg i alle verdens farger, om det skulle være ønskelig. Biler er også som andre gjenstander, noen er luksuriøse mens andre er helt enkle og grunnleggende. Dette aspektet er nok også en av grunnene til at vi alle har et forhold til biler – hvilke biler vi liker og hvilke biler vi ikke liker.
Tenk på dette når du søker billån:
- Bil er gøy. Bruk derfor tiden godt og velg den bilen du liker. Det er mange aspekter av bilen, ekstrautstyr og komfortnivå som spiller inn når du skal kjøpe bil.
- Bil kan kjøpes fra en privatperson eller gjennom en forhandler. Forhandlere er ofte mer profesjonelle og loven gir mer beskyttelse når du som forbruker kjøper fra en forhandler.
- Når du kjøper bil kan det være smart å kjøpe en firmabil. Du bør også ha en privatbil slik at du ikke bruker firmabilen privat.
- Det er ikke alltid det lønner seg å kjøpe en bil. Du kan da lease bil slik at du slipper å bla opp så mye penger eller ta opp et lån. Ikke alle får lån, da er leasing et godt alternativ.
- Finner du ikke den bilen du vil ha kan du importere bil fra utlandet. Det finnes også besparelser på bilkjøp i utlandet.
- Søk på lånebevis før du velger bil slik at det ikke er noe spørsmål om finansiering i etterkant.
- Sjekk også hva forsikringen koster på drømmebilen din slik at du medregner forsikringskostnaden i den totale bilkostnaden.
- Når du søker på lån søker du hos en bank eller en formidler. Låneformidlere gir deg flere lånetilbud å velge imellom samtidig.
- Kom deg i gang med billetingen. Det er gøy å kjøpe bil til seg selv.
Det følger mye historie med biler og bilmerker. Har du et favorittmerke eller en modell du liker veldig godt kan det være smart å tenke på bruksområdet til disse bilene. Det er ikke enkelt å finne den bilen du vil ha, og ikke lettere til en pris som du finner akseptabel. Når bilen er funnet skal du også betale for den. Det kan bli dyrt og derfor viktig å finne et lån som kan hjelpe deg til å oppnå bildrømmen. Billån avhenger av forskjellige faktorer. Vi går igjennom disse faktorene i denne artikkelen.

Kjøpe bil fra privat eller bedrift
Når du er på jakt etter drømmebilen kan det være fornuftig å ta et pust i bakken og tenke over mange ting. En ting som må overveies er hvor du skal kjøpe bilen. Er det bedre å kjøpe bilen fra en privatperson eller er det bedre å kjøpe bilen fra en bedrift. Det er fordeler og ulemper med begge deler. Kjøper du en bil fra en privatperson kan du få en bedre pris.
Det finnes mange privatpersoner som gjerne vil bli kvitt bilen sin raskt fordi de selv ikke ønsker å ha den lengre. Kanskje har de kjøpt en ny bil, så de ønsker ikke å sitte på to biler. Du må huske på at det løper doble kostnader når du eier to biler, som 2 forsikringer og 2 lån om du har det. Kjøper du deg en ny bil kan det derfor være smart å selge den gamle bilen raskt for å nedbetale billånet og slippe det ekstra settet kostnader.
Bilkjøp fra en privatperson kan fort bety at du kjøper en bil som ikke er i like god stand som du så for deg når du så på bilen. Det er ofte slik at privatpersoner ikke følger opp service og andre aspekter ved bilen like bra som en profesjonell. Når det er sagt er det mange bedrifter som kjører bilene sine enda dårligere enn private. I så måte kan du alltids kjøpe bil fra en forhandler.
Det finnes mange som spesialiserer seg i forskjellige merker eller som fokuserer på nytt eller brukt. Få rettigheter til et nytt bilmerke i dag er ikke lett. Skal du starte noe selv må du nok importere og selge selv. Når du kjøper bil fra en forhandler vil du også få med billån på kjøpet. Det er vanlig at forhandlere tilbyr billån med salg fordi forhandlerne tjener gode penger selv på å formidle lån med på veiene av typiske banker som Santander, DNB eller andre.
Kjøpe som privat eller i bedrift
En ting ved bilkjøp er hvor du kjøper bil. Du kan jo kjøpe bil privat eller hos en forhandler. Forhandleren kan være en merkeforhandler eller det kan være en bruktforhandler. Når du står der som kjøper må du også gjøre valg som får betydning på hvordan du kan bruke bilen og også hvor mye bilen til slutt koster deg. Du må velge om du skal kjøpe bilen som en privatperson av din skattede inntekt, eller om du har mulighet for å kjøpe bilen i et firma som en firmabil.
Kjøper du en bil som privatperson kan du bruke bilen akkurat som du har lyst. Du kan bruke bilen privat og du kan bruke den i jobb. Bruker du den i jobb skriver du sikkert kilometer slik at du får en kompensasjon fra firmaet for slitasje og vedlikehold. Her foreligger det statlige satser som bestemmer hvordan og hvor mye kompensasjon skal kalkuleres og være.
Bestemmer du deg for at du heller vil kjøpe bilen i et selskap vil bilkjøpet bli klassifisert som en firmabil. Da må du passe på å alltid føre kilometer og ikke bruke bilen privat eller i private æren i arbeidstiden. Staten er strenge på dette fordi staten tillater deg å trekke fra merverdiavgiften når du kjøper bil og bruker den i næringsvirksomhet. Dette fratrekket kan fort bli mye penger. Staten har også lagt inn begrensninger på hvor store bilene må være for at det skal klassifisere til full mva. refusjon.
Kjøper du bil privat sammenlignet med firma og lånefinansierer kjøpet med et billån får dette en skattemessig konsekvens. Når du betaler på et billån privat må du betale lånet med dine beskattede inntekter. Når bilen ligger i et firma og billånet er i firmaet bruker firmaet sine ikke beskattede penger på å betale ned lånet. Sånn sett er det mva. fordel og en beskatningsfordel ved å eie en bil i et selskap, men denne fordelen begrenses av bruken.
Leasing bil eller kjøpe bil?
Er du på jakt etter bil er ikke bilkjøp ditt eneste valg. Istedenfor å eie bilen kan du lease bilen. Leasing er et konsept med likhetstrekk til leiemarkedet. Du leaser en bil ved å enten betale en startsum for å få en leieavtale som vanligvis varer en to eller tre år. I denne perioden eier banken eller et leasingselskap bilen. Når perioden er over leverer du tilbake bilen. Leverer du tilbake bilen før perioden er over påfaller vanligvis ekstra kostnader. Ved tidsmessig tilbakelevering kan det også bli dyrt om du har påført skader på kjøretøyet. Har bilen skader må du betale for dette, samt å betale for kilometer kjørt over den avtalte grensen.
Eier du bilen er det ofte lettere. Det spiller ingen rolle for banken som holder billånet ditt om du har noen skrammer på bilen fordi lånet blir betalt ned innen perioden eller ved salg av bilen. Det er med andre ord mindre risiko for deg å eie enn å leie. Så fremt du er kredittverdig og du ønsker å påta deg denne ekstra kreditten.

Importere selv fra utlandet
Når du ser på den bilen som du vil ha trenger du for så vidt ikke å kjøpe, lease eller på andre måter anskaffe deg bilen du drømmer om fra en privatperson eller et selskap i Norge. Da ingen biler produseres i Norge er det et hav av biler i utlandet. Ser du på en tysk bil er det ikke usannsynlig at bilen er billigere å kjøpe selv i utlandet og importere til Norge enn å gå igjennom en norsk forhandler. Det er med andre ord store beløp som kan spares på dette.
Det er også nedsider ved å gjøre ting selv, spesielt ting du kanskje ikke er like vant med å gjøre. Når du importerer biler må du vite at bilen er av god kvalitet, tatt godt vare på og selges til en god pris. Du må med andre ord orientere deg i markedet og forstå hvordan faktorene henger sammen. Folk har gått på noen smeller her. For at du skal unngå kan det være en fordel å også kjenne litt til lokale lover og regler.
Flere glemmer at ved innførsel av bil til Norge må du betale for bilen i det landet du kjøper den. Bilen betales av egen lomme. Deretter må du også tolle den inn i Norge, som betyr at du må betale mva. som igjen betales av egen lomme. Når bilen er betalt fult ut og klar til å kjøres har du lagt ned ganske mye penger i bilen. Ønsker du heller å lånefinansiere bilen kan du dessverre ikke det. Loven om salgspant, som alle Norske banker følger, krever nemlig at pantet blir registrert før bilen er overgitt eier. Du som eier har allerede bilen og pant kan ikke gyldig registreres. Du har med andre ord spart penger på å importere selv, men du blir også tvunget til å betale for hele bilen i egne kontanter.
Skaff deg lånebevis
Det finnes forskjellige måter å kjøpe seg en bil. Den enkleste og raskeste måten er ved kontantbetaling med egne penger. De fleste kjøper bil med billån. Da er det to fremgangsmåter. Enten så finner du bilen først og deretter søker på billån og håper at du får lånet godkjent, eller så kan du søke på noe som kalles lånebevis. Et lånebevis er en bekreftelse fra banken om at du har fått godkjent en maksimumsum for kjøp av bil. Du står da fritt til å finne biler innenfor den summen som banken har bekreftet til deg.
Beviset varer også i noen måneder slik at du har tid til å finne bilen du gjerne skulle ha kjøpt. Fordelen med lånebevis er at du unngår pinlige situasjoner som fort kan oppstå når du handler bil uten bevis. Har du avtalt en pris kan det fort bli ugreit å komme tilbake fra banken slukøret uten finansiering. Lånebevis hjelper deg også til å få handelen overstått raskt. Når beviset er gitt blir det ikke noen lengre diskusjon med banken om hvor mye penger du skal ha og om du har god nok økonomi.
Vi anbefaler alle som er på jakt etter en bil til å skaffe seg lånebevis på forhånd slik ta man avklarer hvilke rammen man har å forholde seg innenfor med banken. Da blir kjøpsopplevelsen bedre og den vil automatisk gå raskere. Det er ingen grunn til å bruke mye på finansiering mens du jakter bil eller mens du forhandler med selger. Avklar billånet ditt i dag. Det koster ingenting.
Velg bil, modell og år
Bilkjøp er spennende. Vi kjøper vanligvis ikke bil så veldig ofte. Noen liker å bytte bil annenhver eller hvert tredje år slik at man har en ny bil med det siste av sikkerhetsfunksjoner og teknologi. Når du ser etter en bil å kjøpe er det viktig at du tenker litt igjennom hva slags funksjoner du trenger. Trenger du en stor bil for å romme hele familien, kanskje en liten rask bil for moro eller en tøffing som kan kjøre på glatte veier og ta seg frem i røft vinterføre? Når du har en klar formening om hva du trenger er neste steg å finne et bilmerke, modell og år. Noen vet akkurat hva de vil ha. Da tar det ikke lang tid. Om du er mer usikker kan du også spørre en selger hos en forhandler eller ta en titt på internett.
Når du velger bilmerke har du kanskje forkjærlighet for et visst merke. I dag er det veldig mange merker som bygger biler som er like i funksjon selv om de har litt forskjellig form, pris og komfortnivå. Liker du for eksempel Audi kan du finne en Audi som er veldig rask, uten tak eller en som kjører veldig godt på vinterføre.
Det samme gjelder om du ser på Volvo, Toyota, osv. Pris avgjør for mange hva slags type bil man ender opp med. Kjøper du en bil som ikke er helt ny vil prisen bli lavere. Går du for merker som ikke er de aller dyreste vil du også spare på det. Bil er dyrt i Norge grunnet avgifter på vekt, utslipp og hestekrefter. Er du prisbevisst kan du finne fine biler som ikke trenger å koste all verden. Når du i tillegg kan få en fornuftig pris på billånet er det plutselig ikke så vanskelig å bytte bil eller anskaffe seg en bil når det ønskes.

Husk forsikring
Bil er som nevnt en kostbar gjenstand. Bilkjøpet kan være det dyreste kjøpet vi gjør etter huskjøpet. Da er det også viktig at vi passer på bilen og at vi kjøper forsikring. Forsikring er en flott mekanisme for oss å betale litt til et selskap mot at dette selskapet betaler oss om det skulle skje noe med bilen. Forsikringsselskaper tjener selvfølgelig penger. Deres jobb er å kalkulere forsikringspolisen slik at alle bileiere samlet betaler dem mer enn de trenger å betale oss.
Forsikring er sånn sett en kollektiv måte å passe på at alle har det bra. Bilforsikring er en trygghet for oss som eier biler og alle i samfunnet som kan bli skadet av en bil. Forsikringen betaler ut slik at skadde og ødelagt eiendom blir erstattet og eier av bilen ikke plutselig må betale mange hundre tusen kroner. Bilulykker kan få store konsekvenser og skape situasjoner som kan være økonomisk ruinerende for alle parter.
Bilforsikring er påbudt i Norge
Bilansvarsloven påkrever at alle tegner en minimumsforsikring slik at personer eller ting som blir skadet av en sjåførs kjøring i hvert fall får erstatning, mens i slike tilfeller vil skader påført bileiers egen bil ikke bli erstattet. Forsikring kan fort bli dyrt da prisen avhenger av hva slags bil du har, hvor gammel du er og om du har hatt bil lenge selv. Du må derfor sjekke med ditt forsikringsselskap hvor mye det vil koste deg å forsikre ditt kjøretøy før du kjøper din nye bil.
Det kan fort komme en ubehagelig overraskelse om du først kjøper bilen deretter forsikrer den og oppdager at ditt budsjett ikke tåler den ekstra kostnaden som forsikringen gir deg månedlig. Forsikringsselskaper driver forretning. Du kan derfor prute på prisen om du ikke er fornøyd og du kan også gå til et annet forsikringsselskap å kjøpe forsikring der. I Norge er det veldig lett å bytte forsikringsselskap så let etter den billigste forsikringen du kan få og bytt.
Billån fra bank eller låneformidler
Banker og låneformidlere selger billån til alle som kvalifiserer for billån og som ønsker dem. Trenger du et billån kan du enkelt søke din bank om lån på internett eller du kan søke billån gjennom en formidler av lån. Det er en stor prinsipiell forskjell på banker og måten de opererer på sammenlignet med låneformildere. En bank tilbyr deg et billån med en rente og andre betingelser. En låneformidler samarbeider med mange banker og tilbyr deg derfor billån med rente fra hver eneste samarbeidspartner som ønsker å tilby deg et lån.
Ved bruk av låneformidler har du derfor en mye høyere sannsynlighet for å få en lavere rente enn med et tilbud fra en bank. Du velger selv hvilket lån du ønsker å akseptere fra låneformidler. Alle tilbud blir sendt til deg hvor du selv velger mellom alle tilbudene. Søk derfor må billån gjennom en låneformilder for å sikre deg markedets beste lånerente.
Heftelser på bilen
De fleste som eier bil har vanligvis lån på bilen sin. Når en bileier får et billån blir det i de fleste tilfeller registrert en salgspant i bilen. Det betyr at bilen har en heftelse eller et hinder i seg. Skal du selge bilen kan du selge bilen med lån, om kjøper og banken godtar dette. De fleste bilkjøpere ønsker ikke pant eller andre heftelser i bilen når den kjøpes. Da er det viktig at kjøpers bank betaler ut lånet til selger slik at det ikke blir noen ubehageligheter etter bilsalget.
Grunnen til heftelser er for å gjøre kjøpere av biler oppmerksom på at det står gjeld i kjøpsobjektet samt at det er sikkerhet for banken som utsteder billånet. Betaler ikke låntaker så kan banken tvangs selge bilen slik at lånebeløpet blir betalt tilbake. Sjekk derfor alltid om det er heftelser på bilen før du kjøper bilen og planlegg med kjøper hvordan heftelsen fjernes. Kjøper du bil med billån fra en bank vil banken følge opp og passe på at heftelsen fjernes. Dette er en stor trygghet ved bruk av banker fordi bankene har gode rutiner for å unngå problemer.
Søk billån på nett
Billån kan innvilges på forskjellige måter. Den mest vanlige måten å søke på billån er ved å sende banken eller låneformidleren en søknad på internett. Flere og flere tar også i mot søknader på telefon. Vi er ikke klar over noen som tar i mot søknader på papir lengre. Når det er sagt så kan du gå innom banken din og søke på billån i banken. Da vil en kundemedarbeider hjelpe deg eller fylle ut en internettsøknad for deg.
Den store fordelen med lånesøknader på nett er at du får svar ganske raskt. Du trenger ikke å vente i flere dager. Nettsøknader gir deg også tilgang til en nettportal hvor du kan laste opp dokumentasjon. Forbrukslån gis noen ganger uten dokumentasjon da forbrukslånsbankene finner den nødvendige informasjon om deg i offentlige registre. Billån krever mer dokumentasjon. For at kjøper skal få billånet utbetalt må du sende inn kjøpekontrakt, midlertidig vognkort, salgsmelding på kjøretøyet og signerte lånedokumenter. De fleste banker har allerede tilrettelagt for elektronisk signering. Signer derfor dine lånedokumenter med BankID. Det er ganske imponerende hvor smidig hele prosessen her.
Egenkapital eller 100% lån
Bilkjøp kan som tidligere nevnt oppnås med full-finansiering, del-finansiering eller kontantkjøp. Det er opp til deg om du vil kjøpe bilen med oppsparte midler eller om du vil søke på finansiering. Deretter er det opp til banken om du får tilbud om 100% finansiering eller om du må legge noe penger selv i handelen. Det er nemlig ikke uvanlig at banker krever at du legger 10%-20% av kjøpesummen i kjøpet selv. Søk banken om lånebevis slik at du på forhånd vet om du må legge egne midler i kjøpet. Må du det kan det tenkes at ileggelse av egne midler kan presse din personlige økonomi såpass at du rett og slett ikke kan kjøpe bilen med en slik finansiering. Kjøper du en bil til 400.000 kroner kan 40.000-80.000 kroner være mye penger å hoste opp på kort tid.
Nedbetalingstid på billånet
Nedbetalingstiden har stor innvirkning på hvor mye penger du betaler hver måned på lånet. Har du stram økonomi, men trenger bil kan en løsning være å kjøpe en bil med 100% billån og sette nedbetalingstiden over en lang periode. Settes nedbetalingstiden til en kortere periode må du betale mer penger per måned, men selve rentekostnaden totalt sett blir billigere. Med andre ord betaler du mindre penger hver måned med en lang nedbetalingstid, men totalkostnaden på lånet går opp. Betaler du mer i en kortere periode vil du spare penger ved at du betaler mindre renter på lånet.
Bruk billånskalkulator
Det finnes veldig mange gode hjelpemidler på nett som hjelper deg til å gjøre gode valg. Et slikt hjelpemiddel er billånskalkulatoren. Kalkulatoren hjelper deg med å finne frem til et månedsbeløp som passer din lommebok samtidig som du kan se hvor mye du betaler i kostnader på lånet totalt. Start kalkulatoren og legg inn viktig informasjon.
Sett en rente som er fornuftig og gjerne litt høyere enn det som er vanlig i markedet slik at du ikke underpriser deg selv. Deretter velger du hvor mange år du nedbetaler billånet. Billån bør nedbetales på 5 år, men aldri lengre enn 10 år. Det er en grense på hvor lenge verdien i bilen holder seg. Selger du bilen du etter 8 år og oppdager at prisen i markedet er lavere enn restbeløpet på lånet blir du nok skuffet. En ting er å tenke på hvor mye penger du må ut med hver måned, mens en annen ting er størrelsen på restlånet til slutt.
Få svar på billån på dagen
Folk er utålmodige. Vi er utålmodige. Da er det viktig at vi ikke kjemper i mot det som vi trives med og det som vi er komfortabel med. Liker du at folk tar telefonen når du ringer eller vil du ha et raskt svar når du sender inn en søknad på noe? Da er det viktig at du gjør det slik at du får et forventet resultat. Når du søker på billån så er det ingen som garanterer deg lån, men du får garantert et raskt svar så lenge du søker på nett. Søk derfor på billån på internett slik at du kan få svar med en gang.
BankID og teknologi
Teknologi gjennomsyrer hverdagen vår. Bank og finans er ikke like raske til å ta i bruk hele spekteret av teknologi som kan brukes i de forskjellige situasjoner, men det begynner å bli bedre. Banker i Norge bruker nå BankID som er en veldig god måte å identifisere seg på. Tidligere lastet man ned lånepapirer, signerte dem og sendte dem tilbake til banken enten i posten eller ved å scanne dem og laste dem opp. Denne ekstra runden har nå blitt utdatert. BankID er en måte vi kan bruke en kodebrikke eller mobiltelefon for å kommunisere vår identitet til banken og andre som bruker BankID. Nå får du lånepapirene på skjermen til gjennomlesning. Du signerer papirene elektronisk etter du har lest dem. Det sparer veldig mye tid.
Billigst rente på billån
Vi har gått igjennom mange aspekter av billån i denne artikkelen. Det er mye å huske på. Når alt kommer til alt er det fortsatt en ting som overgår alle andre i viktighet – renten. Når du låner penger må du betale tilbake beløpet du har lånt. I tillegg må du betale en rente av lånebeløpet i lånekostnad. Denne renten bør være så lav som mulig. Banken tar sikkerhet i bilen du kjøper og derfor bør billånets rente være lavere enn usikrede lån. Kredittkort er dyre lån. Forbrukslån derimot kan komme ned i en brukbar rente. Får du tilbud om billån med en rente på nivå med et forbrukslån burde du kreve en lavere rente.
Den beste måten å få en lav rente på billånet ditt er ved å søke på billån gjennom en formidler av lån. Låneformidlere sender alltid din søknad til alle sine partnere. Det garanterer deg flere tilbud samtidig fra forskjellige banker så lenge du har en god nok kredittvurdering. Da kan du velge imellom alle tilbudene og velge det billånet med lavest rente. Du vet da at ditt lån har markedets laveste rente.
FAQs
Ja - et forbrukslån bestemmer du selv hva du skal bruke til. Om du har fått innvilget et forbrukslån kan du bruke pengene som et billån. Tenk på at forbrukslån ofte har høyere renter en et vanlig billån i banken.