Rating

Send omtale

Boliglån

Finn et billig boliglån

Oppdatert 14.07.2020
Utvidet søk

Velg ønsket lånebeløp

kr
10 000 kr 600 000 kr

Lånebeløp

Lånetilbyder
Lånebeløp
Effektiv rente
Aldersgrense
Utbetaling
Lånetilbyder
Lånebeløp
Effektiv rente
Aldersgrense
Utbetaling
5 000 - 500 000 kr
Lånebeløp
Fra 7,40 - 24,4 %
Effektiv rente
23 år
Aldersgrense
2 dager
Estimert utbetaling
Annonselenke
Søk nå
star star star star star
star star star star star
4.2/5 (9 Anmeldelser)
Effektiv rente 10,35%, 60.000 o/3 år. Kostnad: 9.598. Totalt: 69.598.

Nøkkelinfo

 • Effektiv rente Fra 7,40 - 24,4
 • Lånebeløp opptil 500000 kr
 • Løpetid: 15
 • Alderskrav: 50 år

Boliglån

Vi bor alle sammen i en leilighet, en bolig eller noe lignende. Noen av oss eier stedet vi bor, mens andre leier eller bor hos familie eller venner helt gratis. Det koster å bo. Betaler du ikke selv er det noen andre som gjør det for deg. Boliglån er et ord som ofte kommer opp i debatten når det er snakk om boligkjøp eller kjøp av bosted. Det er viktig å forstå hva et boliglån er og hvordan det kan brukes mest mulig fordelaktig.

boliglån-forbrukslån-nettavisen

Hva er et boliglån?

Det er lite som er så spennende som å jakte drømmeboligen. Leter du etter et sted å bo eller leter du etter ditt drømmested er det viktig å forstå boliglånet. Et boliglån er et lån som banker selger personer eller bedrifter for at de kan kjøpe seg en lånefinansiert bolig. Noen personer har muligheten til å kjøpe boligen uten lån, men de fleste av oss må ta opp et boliglån for å kjøpe bolig.

Boliglån er et lån med sikkerhet. Det betyr at du må gi banken sikkerhet i boligen du kjøper for at du skal få lånet. Sikkerheten kommer i form av pant i fast eiendom, som er boligen du kjøper. Banker gir ikke 100% av kjøpesummen i lån lengre for å sikre seg så godt som mulig mot tap. Boliglån kan gis til maksimum 85% av kjøpesummen. Kjøper må dekke resten av kjøpesummen og omkostninger selv. Den store fordelen med boliglån er at du kan realisere boligdrømmen mot at du må legge litt i potten selv.

 

Egenkapitalkrav

Når du kjøper et hus så får du som sagt ikke lov å låne hele kjøpesummen 100% av banken. Banken krever at du som kjøper og eier også legger inn egne penger i kjøpet. Dette kalles et krav om egenkapital. Egenkapitalkravet er i dag på minimum 15%. Det er ganske mye penger og fører til at flere og flere unge sliter med å komme seg inn på boligmarkedet.

I Norge eier en veldig stor andel privatpersoner hus sammenlignet med andre land hvor det er en større tradisjon for å leie. Når du må ut med 15% av kjøpesummen kan det fort bli mye penger. Boligmarkedet er ganske stramt, som fører til høye priser, i Oslo, Tromsø og andre byer rundt i Norge. En leilighet sentralt i en by koster fort rundt 3 millioner kroner. Da må du som kjøper ha 450.000 kroner spart opp. Det høres ikke så mye ut, men alle som har en vanlig jobb med en lønn på 300.000 kroner til 500.000 kroner vet at det tar veldig lang tid å spare opp 450.000 kroner.

Egenkapitalkravet er tøft for veldig mange. En løsning er at foreldre låner penger til sine barn for å sikre at barna kommer seg inn på boligmarkedet. En annen løsning er at kjøpere tar opp forbrukslån for å dekke inn deler eller hele egenkapitalkravet. Et par banker har satt foten ned for dette og låner ikke ut penger til personer som ønsker å kjøpe hus og må låne egenkapitalen. Det er derfor viktig å begynne å spare tidlig. Utnytt din BSU konto slik at du får litt bedre rentes samtidig som du får en skattefordel. Trenger du 450.000 kroner og ikke har noe vil det ta flere år å spare opp et slikt beløp. Legger du 150.000 kroner til side hvert år tar det 3 år. Sparer du over 10 år, fra du er ung, vil du kun trenge å spare 45.000 kroner i året.

 

Hvordan bruke et boliglån?

Det snakkes mye om boliglån. De fleste vet hvordan de skal søke fordi alle banker reklamerer for sine renter på boliglån. Boliglån brukes for å kjøpe en bolig. Selve lånet gjør at du som kjøper kan by på og kjøpe en bolig. Banken bekrefter ovenfor selger at du har et lånebevis. Dette gir trygghet til selger som ønsker å starte en salgsprosess med kjøper som faktisk ender i salg.

Banken blir da en viktig brikke i selve overdragelsen av boligen. En megler vil fasilitere for salget, mens alle partene følger meglerens pipe. Megleren er sånn sett dirigenten som får ting til å skje og kommuniserer hvordan det skal skje. Du som kjøper har faktisk aldri myndighet over lånet fordi kjøpesummen blir betalt fra banken til meglers konto. Der står pengene til alle papirer er formalisert slik at kjøper får sine dokumenter. Deretter får selger kjøpesummen minus alle lån og heftelser på huset. Det er jo vanligvis slik at husselgere også har lån. Selger får kun utbetalt de pengene som er differansen mellom kjøpesummen og boligens eksisterende lån.

 

Sikkerhet

Sikkerhet referer til to aspekter innenfor kjøp av bolig. Det ene aspektet går på konfidensialitet, beskyttelse av identitet og personopplysninger. Finansiell- og økonomisk informasjon inngår i dette. Meglerne og bankene er flinke til å beskytte handlene slik at informasjon kun kommer ut når offentlige registre publiserer informasjonen.

Et annet og enda viktigere aspekt av sikkerhet får på bankens sikkerhet. Alle banker vil jo gjerne ha så trygt og godt leieforhold som mulig. Pant er redskapet som gir bankene ryggdekning for utlån av penger til å kjøpe hus. I noen land er det slik at banken eier eiendelen din til du har nedbetalt hele eiendelen. Slik er det ikke i Norge. I Norge eier du som kjøper huset, bilen, bobilen, osv. Banken ønsket derfor noe som kunne gi dem god nok beskyttelse. Pant og Lov om Pant gir banken en særrett til å søke dekning i ditt hus i første omgang. Særretten er verdifull fordi den gir banken juridisk tilgang til en prosess som kan ende med tvangssalg av din bolig. Det er selvfølgelig ikke hyggelig.

bliglån-sikkerhet-forbrukslån-nettavisen

 

Ung boligkjøper

Bankene forstår at ungdommen er fremtiden. De forstår også at personer som blir kunder i ung alder forblir kunder lengre, så lenge de får det produktet de ønsker og den servicen de forventer. De fleste banker gir derfor fordeler til yngre kunder, fordeler de ikke nødvendigvis gir til eldre kunder. Danske Bank kalles sitt låneprodukt «Boliglån Ung», mens DNB kalles det for BLU eller «Boliglån for Unge».

Yngre huskjøpere og låntakere kan få bedre betingelser. Hva er så disse betingelsene? En vanlig fordel er at yngre har tilgang til bankens laveste boliglånsrente. Den fordelaktige renten pleier vanligvis å ligge på 0,1% lavere enn renten andre kunder tilbys. 0,1% høres kanskje ikke så mye ut, men det utgjør en rentebesparelse på 5.000 kroner hvert år om du har et lån på 5 millioner kroner. Sånn sett er det en merkbar besparelse.

De fleste kan låne inntil 85 % av verdien på boligen de kjøper. Selskap får vanligvis låne maksimum 80% av verdien på eiendom og bolig de kjøper. Utenlandske statsborgere får ikke nødvendigvis tilgang til å låne inntil 85% av verdien av bolig. Flere ender opp med å låne inntil 75% av boligen.

Det er ingen tvil om at det vanskelig for ungdom å komme seg inn på boligmarkedet. Er man 18-34 år er det tøft å få skrapt sammen nok egenkapital til å kjøpe seg en bolig. Bankene som tilbyr lånefordeler for yngre gir lån inntil 100 % av verdien på boligen hvis noen stiller ekstra sikkerhet, vanligvis i annen bolig. Dette er en mulighet skapt for de foreldre som kan og ønsker å hjelpe sine barn med å kjøpe bolig. Foreldre kan ta gi pant i sitt egent hus for verdien av boligen over 85% slik at kjøper kan betjene hele lånet og sitte på den økonomiske forpliktelsen, mens banken på sin side har ryggdekning for hele lånet ved at risikoen fortsatt er lav.

Boliglån for ungdommer er tilpasset deg mellom 18 år og 33 år, også formulert som deg under 34 år. En av styrkene med boliglån for ungdom er at dette ikke er begrenset til ditt første boliglån. I andre land er det ofte fordeler tilknyttet din første bolig. I Norge er det heller fordeler knyttet til en periode i livet hvor det er vanskeligere å etablere seg selv. Du kan derfor bruke boliglånet for ungdom så ofte du har lyst i perioden og du kan også kjøpe den type bolig du selv ønsker. Boligen trenger ikke være ny. Når du så fyller 34 år forverres ikke lånebetingelsene som fremt du ikke gjør endringer på lånet, som for eksempel refinansiering av lånet. Flere og flere kjøper også bolig sammen med en venn, partner eller slektning. Da er det alderen på den yngste låntakeren som styrer betingelsene på lånet.

 

Rente

Det koster penger å låne penger. Renten er måten man kalkulerer hva denne kostnaden skal være. Rente måles i prosent av det totale lånebeløpet og renten settes individuell fra person til person avhengig av personens økonomi, gjeld og andre faktorer. Bankene gjør en grundig kredittsjekk av deg som potensiell låntaker når du søker på lån i tillegg til at kjøpet også blir evaluert. Banken må forsikre seg om at prisen er fornuftig og at kjøpsobjektet er et godt panteobjekt.

Det er ikke uvanlig at banken sier nei, som da resulterer i at du ikke får lån til å kjøpe boligen. Grunnen til et avslag fra bankens side kan være din økonomi, men det kan også være mistro til kjøpsobjektet. Reiser du rundt i Norge vil du se mange boliger som kanskje ikke har en veldig høy verdi fordi den ligger rett ved en stor vei, ligger avsides til eller ikke oppfyller helt grunnleggende nødvendigheter. Er banken skeptiske til et mulig salg om du ikke betjener lånet så sier banken nei.

Banken opererer med to renter: nominell- og effektiv rente. Den nominelle renten er lånets kostnad i prosent ekskludert alle andre kostnader som pålegges deg som låntaker. Typiske kostnader er oppstartsgebyr, månedsgebyr og fakturagebyr. Den effektive renten er lånets kostnad i prosent hvor renten og alle andre kostnader er inkludert i kostnaden av lånet. På grunn av dette er vanligvis den nominelle renten alltid lavere enn den effektive renten. Noen få banker opererer ikke med noen kostnader hvor den nominelle renten da er den samme som den effektive renten. Den effektive renten kan ikke være lavere enn den nominelle renten. Vi tar utgangspunkt i den effektive renten fremover.

Når banken tilbyr deg en rente vil rentetilbudet avhenge av blant annet hvor mye penger du søker om og hvor stor andel av kjøpesummen du selv har i egenkapital. Du kan maksimalt få 85% av kjøpesummen i lån, men du får en lavere rente om du kun søker på for eksempel 60% av kjøpesummen i lån. Bankene har vanligvis en rente for lån inntil 85%, 75%, 60% og 50% av kjøpesummen. Forskjellen på renten i disse forskjellige senarioene er ikke veldig stor, men merkbar stor. Jo større selve lånet er jo større konsekvenser får små forskjeller i renten.

Den beste renten for unge med lån inntil 85% lån er i dag 2,29%. Er du 34 år og eldre vil renten øke med mellom 0,1-0,4% avhengig av hvilken bank du ser på. Låner du en mindre del av kjøpesummen fra banken, som for eksempel inntil 75% og 60% vil det ikke være noe endring i renten. Du må først ned på et lånebeløp inntil 50% av kjøpesummen før du får en liten reduksjon i renta på rundt 0,05%. Det lønner seg derfor for mange å heller ta opp lån inntil 85% enn å binde opp for mye kapital i en bolig.

Er du 34 år eller eldre ser vi at renten endres seg i markedet. Et lån på inntil 85% av kjøpesummen ligger på skrivende stund på 2,62%. Ser vi tilbake på situasjonen for søkere mellom 18 år og 33 år var det ingen forandring i renten når lånet var på mellom 60% og 85% av kjøpesummen. Dette endrer seg for lånsøkere 34 år og eldre. Er du eldre og låner inntil 75% er den billigste renten på 2,43%-2,50%, mens lån inntil 50% ligger på 2,24%. Alder spiller med andre ord ingen rolle om du låner inntil 50% av kjøpesummen. Ønsker du å kjøpe deg bolig og trenger å låne mer enn 50% av kjøpesummen, bør du gjøre dette før du fyller 34 år for å få best mulig rente.

 

Lånebeløp

Det koster mye å kjøpe bolig i Norge. Selv boliger til salgs på i mer landlige områder av Norge kan fort komme opp i priser sammenlignbare med boliger til salgs i hovedstaden. Tilbud og etterspørsel styrer prisingen av boliger. Vi anbefaler deg å følge med på finn.no i minimum noen måneder for å få et inntrykk av hvor mye det koster å komme seg inn på boligmarkedet. Se på boliger til salgs i den delen av stedet du ønsker å bo. Sammenlign så prisene på stedet du ønsker å bo med prisene på steder som ligger like ved. Sammenligningen vil gi deg en indikasjon på hvor mye dyrere eller billigere dit drømmested er til områdene rundt, og om du har råd til å bo der du ønsker å bo.

Prisene på boliger er i høye i Norge, som ofte resulterer i store lånebeløp når ditt bud får tilslag på en bolig. Utfordringen for mange lånesøkere er ikke at de ikke kan betjene lånet, men heller at de ikke får innvilget et stort nok lånebeløp for å kjøpe startboligen eller startleiligheten. Det har skapt en uheldig situasjon hvor unge mennesker med høy utdannelse og godt betalte jobber ikke kommer inn på boligmarkedet.

Tommelfingerregelen er boliglån 3 ganger inntekten og aldri mer enn 5 ganger inntekten sett opp i mot alle lån. Tjener du 600.000 kroner i året som nyutdannet resulterer tommelfingerregelen i boliglån på 1.8 millioner kroner. Total gjeld kan ikke overgå 3 millioner. De fleste har vanligvis et studielån på rundt 500.000 kroner og kanskje et kredittkort og et forbrukslån. Beste senario er nok 2-2,5 millioner kroner i boliglån. Det er ikke mye i Oslo, Tromsø eller Stavanger for den prisen.

 

Nedbetalingstid

Boliglånet er et billig lån. Ingen andre lån, med unntak av studielånet, kommer med så lave renter som boliglånet. Boliglånet er derfor et ettertraktet lån. Bankene tilbyr lang nedbetalingstid på boliglån fordi det er et trygt lån for banken å sitte på. Banken har god sikkerhet i din bolig og derfor eksponert for en veldig liten risiko. Maksimum nedbetalingstid er vanligvis 30 år for et boliglån. Flere banker opererer også med 40 års nedbetalingstid. Det betyr at du kan redusere dine månedlige boligkostnader til banken ved å bruke hele 40 år på å nedbetale boligen.

Lang nedbetalingstid øker kostnaden på boligen din fordi du betaler mer renter i løpet av lånetiden. Ønsker du å betale minst mulig penger til banken mens du har boliglånet bør du heller betale ned lånet raskere, enn senere. 25 år er gjennomsnittlig nedbetalingstid på boliglån i Norge. Låner du 5 millioner kroner til 2% rente betaler du 100.000 kroner hvert år i renter. Klarer du å nedbetale lånet ditt på 25 år istedenfor 30 år har du spart 500.000 kroner. Det er mye penger. Du kan også sette nedbetalingstiden på 25 år og samtidig betale inn noen ekstra avdrag nå og da for å betale ned huset enda raskere. Klarer du å nedbetale et leilighetslån på 2 millioner kroner over 20 år istedenfor 30 år til 2% rente sparer du 400.000 kroner totalt. I tillegg slipper du å betale lånets avdrag.

nedbetalingstid-boliglån-nettavisen

Refinansiering av boliglån

Vi bor alle i et hus eller i en leilighet. Det finnes ikke andre gode alternative boformer enn hus eller leilighet. Noen få bor i en båt eller en campingvogn i en kortere eller lengre periode, men det er ikke noe som går i lengden i Norge. Norge er også det landet hvor veldig mange kjøper sin egen leilighet eller sitt egent hus. Dette er en viktig del av den norske modellen med få skiller mellom folk.

Hus er den største investeringen for mange og også den beste muligheten for mange å spare opp penger til en fin alderdom. Kjøp av hus krever lån. Veldig få har råd til å betale for en leilighet eller et hus med kontanter. Etter et langt liv kan man ha nok kontanter på hånden til å betale for et hus eller en leilighet, men de fleste kjøper seg hus eller leilighet mye tidligere enn etter fylte 50 år.

Pengerenten går opp og ned. Boliglån betales som tidligere nevnt ofte ned over 25-30 år. Med en så lang nedbetalingstid er det helt sikkert at renten øker og synker flere ganger i dette tidsrommet. Da er det viktig at du følger med på renten slik at du kan refinansiere ditt boliglån når du får sjansen. Du bør alltid ha et øye med renten og hva bankene tilbyr.

Det er ikke så vanskelig å følge med på dette da bankene er flinke til å informere og reklamere om deres laveste rente. Sparer du 0,1% rente på ditt lån eller mer kan det ha store innvirkninger på hvor mye du betaler per år i renter. Boliglån refinansieres ganske enkelt ved at du enten sjekker med banken som har lånet ditt og ber om en lavere rente eller ved at du går til en konkurrerende bank som tilbyr en bedre rente og spør dem hva de kan tilby deg. Betaler du en rente på ditt boliglån som du mener er høyere enn det du kan eller skal betale? Søk på refinansiering av ditt boliglån i dag.

 

Slik refinansierer du

Har du gjeld og ønsker å betale mindre renter og andre kostnader hver måned? Da bør du søke om å refinansiere dine lån så raskt som mulig. Det er ikke noe vits å vente til senere, med unntak av en situasjon hvor du aktivt jobber med å fjerne betalingsanmerkninger eller betaler ned gjeld du vet hindrer søknadsprosessen. Renten på boliglån er en individuell rente. Det betyr at du må søke før du får vite renten på lånet. Du kan få et visst inntrykk ved å se på nett, men selve renten kommer etter du har søkt. Denne individualiteten gjør det litt mer krevende å vite hva den beste renten din er fordi du må søke hos hver eneste bank før du får vite hva lånerenten din er i den spesifikke banken.

Du trenger ikke å søke på boliglån hos hver eneste tilbyder da du kan søke en gang hos en formidler. Formidlerens oppgave er å søke hos alle sine partnere for deg. Du slipper da å søke 20-30 ganger selv. Du sparer veldig mye tid på å søke på denne måten. Har du det travelt eller har bedre ting å bruke tiden din på, så lar du en formidler ta søkejobben for deg. Du får tilbudene fra banken. Formidleren tar heller ikke betalt for denne jobben, men får istedenfor en betaling av den banken som du velger.

 

Kjøp av bolig nr. 2

Bolig er et fint investeringsobjekt. Veldig mange i Norge gjør nettopp det, de investerer i bolig. Det klassiske eksempelet er at en person har litt penger til overs eller at han eller hun har en bolig som har steget i verdi. Banken tillater da de fleste med god nok økonomi å kjøpe en ny bolig eller leilighet med 100% lån med ekstra sikkerhet i eksisterende bolig. Kjøper av bolig nummer 2 leier ut denne. Leieinntektene dekker da de meste til alt av renter og lån på den nye boligen. På denne måten er det noen andre, leietakerne, som sakte med sikkert betaler ned lånet på bolig nummer 2. På denne måten sparer mange til pensjon. Det finnes mange som har en liten forretning på si som driver med eiendomsinvesteringer på småskala.

Et lignende eksempel er kjøp av bolig med større hage hvor man deler opp hagen og skiller den ut som en egen tomt. Da kan man bygge på tomten og selge huset i tillegg til at man selger huset man kjøpte i første omgang. Resultatet blir ofte salg av to hus hvor det ene huset selger for noe mindre enn det ble kjøpt for og det andre huset selger med god fortjeneste.

 

Skatt på bolig

Bolig er verdifullt å eie. Hva du bruker boligen din til og hvordan den er finansiert spiller inn på hvordan boligen skattes. Har du et boliglån får du rentefradrag i skattemeldingen for renten du betaler på boliglånet. I 2019 ble dette skattefradraget redusert fra 23% til 22%. Skattesatsen har sakte med sikkert blitt redusert fra 28% i 2013. Det betyr at det er mindre gunstig å betale renter nå enn det var før.

Leier du ut din bolig får du skatt på utleieinntektene. Skattefradraget i 2019 gikk ned til 22%, som også er den nye satsen alminnelig inntekt. Du plikter dermed å skatte 22% på overskuddet av utleievirksomheten din. Eier du dermed en hybel eller leilighet i din egen bolig er det ikke skatt på dette. Denne reglen om fritak av skatt på hybel og leilighet i egen bolig er veldig gunstig for deg som ønsker eller trenger ekstra inntekter, som kan brukes på å nedbetale ditt egent boliglån raskere.

Selger du din bolig i 2019 må du betale skatt av overskuddet fra salget om du ikke har bodd der 12 måneder av de siste 24 månedene. Skattesatsen er 22%. Det er derfor viktig å planlegge salget av egen bolig godt slik at du holder deg innenfor fristen som krever at du har selv bodd i boligen i 12 av 24 måneder.

boliglån-forbrukslån-nettavisen-renter

Søk på nett

Søknadsprosessen for boliglån er ikke lengre en krevende prosess. Det var ikke lenge siden at du måtte møte opp i bankens lokaler med prospekt og lønnsslipper for å fylle ut en søknad på papir sammen med bankfunksjonæren. Nå søker du på boliglån på nett med et par raske tastetrykk. Hele prosessen tar 3-5 minutter. Er du ikke kunde hos banken du søker krever de fleste banker at du blir kunde som en del av søknadsprosessen.

Den letteste måten å søke er ved å google navnet på banken du ønsker å søke i samt ordet «boliglån». Google tar deg da rett til boliglånssiden til banken din. Trykk på knappen «søk boliglån» på bankens hjemmeside og sett i gang. Du må legge inn litt informasjon om deg selv, link til finn.no eller et prospekt og hvor mye du ønsker å låne. Svar på søknaden eller en forespørsel om mer informasjon kommer innen kort tid.

 

Finansieringsbevis

En søknad på boliglån resulterer enten i et avslag eller en godkjennelse. Når søknaden er godkjent får du et finansieringsbevis. Beviset bekrefter at du har fått et lån fra banken. Du må sende beviset til selgers megler som tar seg av resterende kommunikasjon mellom selger og banken slik at huset blir overdratt på rett måte. Selve prosessen er ikke komplisert, men overdragelse krever nøyaktighet og utførelse av en rekke steg i riktig rekkefølge. Banken tar salgspant i huset i bytte mot at selger får penger og du, som kjøper, får skjøte. Skjøte beviset at du er eier av bolig, mens banken kun er kreditor. I andre land er det motsatt. Der tar banken eierskap til lånet er betalt ned og låntaker får overdratt eierskapet.

 

Kjøp av bolig

Det er mange ting å tenke på om du skal kjøpe deg en bolig. Start med din egen økonomi. Hvor mye har du råd til å betale per måned? Deretter må du undersøke ditt behov. Har du behov for mye plass, en spesiell beliggenhet eller en uvanlig utforming av boligen? Når du har en oversikt over økonomi og behov kan du lettere komme frem til hvor mye du faktisk må låne for å kjøpe den bolig du ønsker deg. Det kan være skremmende å være klar over et slikt tall fordi det ikke nødvendigvis korresponderer med hvor mye banken er villig til å gi deg.

Den beste måten å starte kjøpsprosessen på er gjennom et par samtaler med en megler du stoler på. Meglere har en veldig god innsikt i og oversikt over boligmarkedet. De kan gi deg det du trenger av informasjon for å forstå hva som er et godt kjøp. Skal du først kjøpe deg en bolig er det fornuftig å kjøpe noe som vil stige i verdi.

 

Megler

Når noen kjøper et hus er det vanlig at prosessen består av kjøper, selger og en megler. Megleren kan være en eiendomsmegler eller en advokat. Megleren spiller en helt avgjørende rolle i salgsprosessen fordi megleren vet nøyaktig hva som skal gjøres for at både kjøper og selger får det de vil ha, samtidig som kjøpers- og selgers bank får det de har krav på. Det kommer flere og flere aktører i markedet som tilbyr salg av bolig uten megler eller salg av bolig ved hjelp av en elektronisk tjeneste istedenfor megler. Vi anbefaler bruk av megler for å sikre deg mest mulig i kjøpsprosessen.

 

Oppgjør

Aksept av bud fører til inngåelse av kjøpskontrakt, innhenting av nødvendig dokumentasjon og oppgjør. Selve oppgjøret er det siste steget i kjøpsprosessen og tilsier at både kjøper og selger er fornøyde. Når overtagelsesmøte og oppgjøret er utført vil du få en oversikt fra megler over hva du har betalt får. Det største beløpet er kjøpesummen. Kjøper betaler også for dokumentavgift til staten på 2,5% av kjøpesummen. Det blir fort litt penger. Noen banker baker denne inn i lånet mens andre banker krever at du selv betaler denne.

 

Tilbakebetaling av boliglån

Det er ikke spesielt vanskelig å kjøpe seg en bolig. Har du nok egenkapital og godkjent lånebevis går ofte kjøpsprosessen ganske smidig. Megleren vil alltid jobbe for et salg, hvor personen vanligvis ender opp med å dra litt i kjøper og selger for at salget skjer. Kjøpers utfordring ender normalt sett ikke etter oppgjøret er ferdig og overdragelsen et faktum. Kjøper må betale på lånet hver måned i mange år fremover. Satt du nedbetalingstiden til 30 år må du betale på lånet hver måned i 30 år. Boliglånet må alltid være en prioritering. Boliglånsbankene er medgjørlige, men de setter også ned foten om ikke lånet betales i tide. Går det for langt mellom betalingsfrister og betaling kan det gå så langt at banken krever lånet gjort opp eller tvangssalg. Det er det ingen som nyter godt av. Prioriter derfor boliglånsbetalingene.

 

Oppsummering

 • Banken gir lån for kjøp av bolig i bytte mot pant i boligen.
 • Boliglån kan kun brukes til kjøp av bolig.
 • Maksimalt lån inntil 85% av kjøpesummen.
 • Banken krever minimum 15% egenkapital ved lånefinansiert kjøp av bolig.
 • Ungdom mellom 18 år og 33 år får lavere rente på boliglånet.
 • Lånebeløpet avhenger av din inntekt. Total gjeld kan ikke overstige 5 ganger årsinntekten.
 • Nedbetalingstiden kan settes til hele 40 år hos noen banker. Jo kortere nedbetalingstid jo mer penger sparer.
 • Jakt alltid på en lavere rente og refinansier boliglånet ved hver anledning.
 • Eier du et hus er det lettere å kjøpe hus nummer 2.
 • Du må betale skatt på utleieinntekter så lenge du leier ut et større areal og du må betale skatt på salg av bolig om du ikke har bodd i den 12 av 24 måneder.
 • Søk om finansieringsbevis på nett.
 • Betal alltid boliglånet i tide.
Anmeldelse av nettavisen forbrukslån
star star star star star
star star star star star
5,0 / 5
Gjennomsnittlig tjenestevurdering – basert på 1 anmeldelser
 • Oversiktlig
 • Gratis tjeneste
 • Helt uforpliktende
Nettavisen Lånehjelpen er en uavhengig finansportal og
et kommersielt samarbeid med Netpixel media AS
Tjenesten er helt gratis og uforpliktende!

Nettavisen får en provisjon på alle forbrukslån som blir innvilget