Skriv omtale
×
Rating

Send omtale
Sist oppdatert: 29 januar 2017
delbetaling ved kjøp på nettbutikk

Delbetaling ved kjøp av varer på nett. Hvor smart er det egentlig?

Det blir stadig mer vanlig for norske forbrukere å handle på kreditt. Dette har åpnet opp markedet for såkalt delbetaling fra en rekke betalingsselskaper. Slik finansiering er spesielt stor fra selskapet Klarna. Her går vi gjennom hvordan denne delbetalingen faktisk fungerer og om det finnes bedre alternativer til kreditthandel for deg som forbruker.

Klarna og handel på nettet

Hvis du har handlet i en norsk nettbutikk har du mest sannsynlig møtt på Klarna. Dette er et svensk selskap som drifter betalingssystemet til en stor del av nettbutikkene i Norge. Og dersom du har gjennomført en betaling via Klarna har du nok også kommet over delbetalings-tilbudet deres. Når du skal handle på nettet via Klarna er som oftest det forhåndsvalgte alternativet nemlig en delbetaling. Her får du muligheten til å dele opp kjøpsbeløpet ditt over flere måneder. Det høres fint og fjongt ut – bare et bittelite utsettelsesgebyr og en brukeropprettelse, så er du i gang. Det du må huske på som forbruker er at en delbetaling i praksis er et lån. Og et lån er aldri gratis. Derfor skal du trå varsomt før du takker ja til kjøpsfinansiering fra Klarna. En slik delbetaling kan nemlig koste deg veldig mye penger.

Delbetaling fra Klarna – et forbrukslån i forkledning

Når du takker ja til delbetaling fra Klarna tar du i praksis opp et lån uten sikkerhet. Du utsetter betalingen på kjøpet ditt med inntil 36 måneder og handler derfor på kreditt. Når du får tilbud om delbetaling fra Klarna må du opprette en brukerkonto hos selskapet for å få kreditten din innvilget. Gjør du imidlertid det får du muligheten til å handle på utsettelse hos alle norske nettbutikker som bruker Klarna sitt betalingssystem. Og for hver gang du gjennomfører et slikt kjøp på kreditt blir forbrukslånet ditt større. Her er det viktig å skille på utsettelse og lån. En utsettelse betyr at du får vente en viss periode før du må betale for deg. Et lån, på den annen side, koster penger å holde. Og selv om Klarna kaller delbetalingen sin for en utsettelse er det et lån. Med både renter og gebyrer tilknyttet seg.

Gebyrer og rente når du velger kreditt fra Klarna

Selv om det i prinsippet ikke er noe etableringsgebyr for å opprette brukerkontoen din hos Klarna må du betale et utsettelsesbeløpet. Dette beløpet må du også betale hver gang du utsetter et kjøp og er på 99 kroner for 3 måneder og 299 kroner for 36 måneders utsettelse. Bare utsettelsesbeløpet fra Klarna gjør at den ”gebyrfrie” delbetalingen din blir forholdsvis dyr. Men det som virkelig gjør denne løsningen ugunstig for forbrukerne er administrasjonsgebyret og rentene som pålegges kreditthandelen din. Klarnas administrasjonsgebyr (i praksis et termingebyr) er på 45 kroner i måneden og må betales så lenge du betjener et utsatt kjøp. Dersom du utsetter med 36 måneder vil dette altså koste deg 1620 kroner bare i terminavgift. Så kommer selvfølgelig renta i tillegg, som hos Klarna er på hele 22% for nominell rente. Ved å benytte deg hos delbetaling hos selskapet blir altså kjøpet ditt potensielt veldig mye dyrere enn hvis du hadde valgt andre betalingsløsninger.

Velg et bedre alternativ til handel på kreditt

Når du skal handle på kreditt i Norge finnes det et hav av bedre alternativer enn Klarnas delbetalingssystem. Og disse kommer i form av kredittkort. Kredittkort er faktisk den eneste betalingsformen som finnes per i dag som gir deg helt gratis betalingsutsettelse. Hos de beste tilbyderne er denne på så mye som inntil 60 dager. Hvis du legger opp kjøpet ditt til den 2. februar, for eksempel, trenger du ikke å betale før i begynnelsen av april. Og allerede her har du spart 189 kroner en delbetaling fra Klarna ville ha kostet deg – uten tillegg for rente. Kredittkortgjeld begynner nemlig ikke å koste noe før du går over betalingsfristen. Hvis du bruker et kredittkort med fordelsprogram for netthandel vil du også opptjene bonuspoeng på kredittkjøpet ditt. Hvis du skal handle på kreditt bør du altså sløyfe delbetaling fra Klarna – finn deg heller et gunstig kredittkort.

Anbefalte forbrukslån
 • 10 000 - 500 000 Lånebeløp
  7,90 - 19.00% Effektiv rente
  36 - 180 Måneder Løpetid
  20 Min. alder
  Eff: 150 000 kr. o/6 år: Eff. rente 13,40%, Kostnad 64 361 kr. Totalt 214 361,- Ved å be om tilbud, godtar du Lendo sine Vilkår
 • 5 000 - 600 000 Lånebeløp
  8,99 - 21,24% Effektiv rente
  12 - 180 Måneder Løpetid
  23 Min. alder
  Eksempel: Eff.rente 17,80%, 65.000,-, o/5 år, etabl.geb. 950,-, Totalt: 95.872,-
 • 25 000 - 500 000 Lånebeløp
  8,95 - 18,45% Effektiv rente
  12 - 180 Måneder Løpetid
  20 Min. alder
  Eksempel: Eff.rente 17,54%, 65.000,-, o/5 år, etabl.geb. 900,-, Totalt: 95.413,-
Siste artikler
Den reelle kostnaden av å utsette betalinger på forbrukslånet

Den reelle kostnaden av å utsette betalinger på forbrukslånet ditt

Er du i tvil om du bør benytte deg av bankens tilbud om en betalingsutsettelse på forbrukslånet? Ta en titt her.

Les saken
Anbefalte sider
 • Oversiktlig
 • Gratis tjeneste
 • Helt uforpliktende