Rating

  Send omtale

  Lån på dagen og smålån

  Her finner du alt du vil vite om smålån. Med denne oversikten over de beste smålån på markedet vil Nettavisen lånehjelpen hjelpe deg til å ta et veloverveid valg før du søker smålån. Vi er ikke utlåner eller låneformidler, og du signerer ikke låneavtaler med oss, vi samler ikke inn informasjon om lånesøknaden. Finner du et smålån i oversikten som du vil søke går du videre til banken og søker der.

  Når vi prater om et lån på dagen er det nok oftest et lån som man får relativt raskt – men alltid etter en gjennomført kredittsjekk. De aller fleste opplever uforutsette kostnader på et eller annet tidspunkt i livet. Det kan være en dyr tannlegeregning eller en spontan reise du gjerne vil være med på. En buffer bør man alltid strebe etter å ha på konto, men dersom du ikke har det, kan behovet for et lite og kortsiktig smålån oppstå. Da kan et smålån være en mulig løsning. Et smålån på dagen kan gi deg den økonomiske friheten du trenger for stunden.

  Hva er smålån:

  • Smålån er mindre lån fra 1000 kroner (kalles ofte mikrolån) og opp til ca. 100.000 kroner.
  • Når du søker om smålån gjennomføres det en kredittsjekk av deg og du mottar et individuelt rentetilbud.
  • Rentesatsene på smålån ligger høyere enn på større forbrukslån – men nedbetalingsperioden er også kortere.
  • Du trenger ikke å stille sikkerhet på lånet, men kan ikke ha betalingsanmerkninger.
  • Smålån er billigere enn kredittkortgjeld, men det er allikevel gunstig å tilbakebetale lånet så raskt som privatøkonomien tillater for.
  • Smålån betales ut relativt raskt og kalles ofte for lån på dagen, da de ofte betales ut hurtig
  • Å få lån på dagen er ikke realistisk å tro – da saksbehandlingen ofte tar noen dager.
  • Søknadsprosessen signerer smed bankID hos banken / lånemegleren du velger å søke smålån hos.

  Lån på dagen – Er det mulig å få penger utbetalt samme dag?

  Trenger du et lån på dagen? På alle lån gjennomføres en kredittsjekk – så å få et lån på dagen kan være optimistisk. I Norge utføres alltid kredittsjekk ved smålån. Derfor kan du aldri være garantert at du får et lån utbetalt på dagen. Et smålån utbetales ofte hurtigere enn et større forbrukslån , og er du på utkikk etter et lån på dagen er nok et smålån det beste. Flere aktører reklamerer med at du kan låne penger på dagen, og til å med låne penger på minuttet uten kredittsjekk noe som ikke lov i Norge. Du kan altså få et smålån hurtig – etter en godkjent kredittsjekk men aldri på minuttet

  Merk! Ifølge norsk lov gjør man alltid en kredittsjekk også ved smålån så derfor kan man aldri garantere at du får lån på dagen selv om du søker et smålån.

  Positivt med smålån:

  • Smålån kan bli utbetalt på dagen om du søker tidlig på dagen og får godkjent kredittsjekk
  • Smålån gir mer økonomisk spillerom
  • Smålån er lån uten sikkerhet

  Negativt med smålån:

  • Lån på dagen & smålån har ofte veldig dyr rente
  • Smålån har ofte høye avgifter
  • Smålån har ofte kort nedbetalingstid

  På lik linje med større forbrukslån trenger man ikke å stille sikkerhet på et smålån. Det betyr at inntekten din blir bankens forsikring om at du kan betale tilbake pengene du låner. Det er selvsagt at denne låneformen medfører en større risiko for långiver, som kommer til uttrykk i rentesatsen på smålån.

  Som en tommelfingerregel kan vi si at jo lavere lånerammen din er, jo høyere rente må du regne med. På smålån er det som oftest kort nedbetalingstid, og da må renten ligge høyt for at banken skal kunne tjene penger på lånet. På de aller minste smålånene kan du møte på rentesatser på flere hundre prosent.

  Hva er forskjellen på et smålån og forbrukslån?

  Forskjellen på et smålån og et forbrukslån er helt enkelt hvor mye penger du låner. Begrepet smålån brukes gjerne for summer fra  ca. 1 000kr til 70 000kr. Maksimal låneramme på et forbrukslån er i dag 600.000 kroner. Et smålån kan, men det er ingen garanti for dette, utbetales raskere enn et større forbrukslån.

  Smålån eller kredittkort til kortsiktige lån og lån på dagen?

  Smålån er ofte dyrere enn et kredittkort. Kredittkort er også en form for lån uten sikkerhet, og dersom du skal låne på veldig kort sikt vil dette som oftest være billigere enn å velge et smålån. Det er flere grunner til dette, men den viktigste handler om at kredittkort gir deg en rentefri låneperiode.

  Litt avhengig av når i måneden du drar kredittkortet ditt kan du få inntil 45 dagers rentefri betaling. Skal du eksempelvis på en spontanreise kan du betale for denne den 5. februar, og med et kredittkort med 45 dagers betalingsutsettelse vil du ikke måtte betale før 15. mars. Du skal imidlertid være helt sikker på at du faktisk kan betale regningen når den kommer.

  I disse tilfellene vil et kredittkort være et bedre alternativ enn et smålån eller et dyrere lån på dagen. Dersom du har behov for en litt lengre låneperiode eller et større lånebeløp enn det du har på kredittkortet bør du heller gå for et lån dersom du ikke har sparepenger å ta av.

  Smålån på dagen

  Det er vanlig at tilbydere av spesielt smålån reklamerer med å låne penger på dagen. Selv om dette kan være en mulighet dersom du befinner deg i en uløselig økonomisk situasjon skal man være forsiktig med å ta opp lån uten sikkerhet. Lånene er kostbare, og som vi har sett tidligere ligger rentesatsen ofte skyhøyt.

  Dersom du allikevel vil ta opp et smålån på dagen må du sørge for å søke på morgenen, og sende inn alle opplysninger samt nødvendig dokumentasjon som kreves fra bankens side. Du må videre signere elektronisk med BankID og vil da i visse tilfeller få pengene på konto i løpet av dagen dersom søknaden godkjennes.

  Hva er SMS lån og mikrolån?

  Flere tilbydere av smålån og forbrukslån reklamerer også for det som kalles for smslån og mikrolån. SMS lån finnes imidlertid ikke i Norge. Navnet kommer fra Sverige, der det en periode for noen år tilbake var mulig å ta opp lån uten sikkerhet via SMS. Det svenske systemet er derimot ikke i bruk i dag. I dag bruker flere benevnelsen sms lån om smålån med mindre lånebeløp, så søker du smålån og mikrolån støter du ofte på benevnelsen smslån. Sms lån er i prinsippet samme som smålån og du får aldri et såkalt sms lån på minuttet eller sms lån uten kredittsjekk.

  Et mikrolån er helt enkelt et lite smålån, og tilbys som oftest med svært korte låneperioder, samt tilhørende skyhøy rente. Generelt kan vi si at et mikrolån er lån uten sikkerhet på mellom 1000 kroner og 20.000 kroner. Beveger man seg over dette lånebeløpet er det vanligere å omtale lånet som et smålån.

  Pris for smålån på dagen

  Når du skal ta opp smålån kan du møte på en rentesats på alt fra 25 % til 200 %. Husk at satsen avhenger av bankens vurdering av deg, lånebeløpet og nedbetalingsperioden på lånet. I tillegg må du som oftest betale et etableringsgebyr og termingebyr på smålån, og det er ofte disse ekstrakostnadene som drar opp den effektive renten så enormt på mindre lån uten sikkerhet.

  Kan jeg få forbrukslån på dagen?

  Å få forbrukslån på dagen er ikke realistisk å tro da det alltid tas en kredittsjekk før du får svar på søknaden og du må signere lånepapirer før du får utbetalt pengene. Prosessen kan derimot gå fortere om du har alle papirer og dokumentasjon klar før du søker.

  Få svar på lån på dagen med BankID

  Signerer du med bankID når du søker om smålån og forbrukslån går låneprosessen fortere en om banken skal sende lånepapirene hjem til deg. Dette fordi du slipper tiden som postgangen tar ved manuell behandling.

  Mange reklamerer for lån på dagen

  Mange långivere reklamerer med at smålån på dagen faktisk utbetales samme dag, men det er kun i visse tilfeller at det faktisk blir slik. Kun når du søker på morgenen, får søknaden godkjent raskt, signerer for avtalen med BankID, og sørger for at långiver har dokumentasjonen de behøver innen klokken 13 kan du i praksis få svar på et smålån på dagen.
  Smålån og lån på dagen

  Trenger du et lån på dagen? Vurder følgende:

  Når man trenger penger raskt er det fort gjort å glemme de kritiske spørsmålene. Dersom du skal låne penger uten sikkerhet er det imidlertid svært viktig at du tenker pragmatisk og realistisk rundt løsningen. Dette er kostbare lån, og de skal kun brukes dersom privatøkonomien din kan håndtere det. Å ta et smålån bør være et gjennomtenkt valg da det kan påvirke din privatøkonomi negativt.

  Forskjellen på nominell og effektiv rente

  Tilbydere av lån uten sikkerhet (som et smålån er) er pålagt å gi informasjon om rentesatsene de tilbyr i markedsføring av lånet. Det er viktig for deg som skal låne penger å være oppmerksom på at satsene som fremkommer i reklame er for nominell rente. Dette er prisen du betaler for å låne pengene av banken.

  Når du skal se deg om etter et billig raskt lån, er det imidlertid den effektive renten du skal kikke på. Denne ligger alltid høyere enn nominell rente, og på smålån med liten låneramme ligger den ganske mye høyere. Det er fordi den effektive renten inneholder gebyrene på lånet, i tillegg til den nominelle renten. Dersom du skal låne 5000 kroner og etableringsgebyret ligger på 300 kroner, vil dette eksempelvis medføre en større forskjell mellom nominell og effektiv rente enn om du skal låne 25.000 kroner.

  Hvordan ser markedet for smålån ut?

  Det er ingen hemmelighet at smålån er kostbare lån. Du får lånet fort ofte får du utbetalt lånet på dagen. Du betaler forholdsvis mye for å tegne et mindre lån uten sikkerhet – rentesatsene ligger altså høyt. Det betyr også at du gjør lurt i å gjøre deg kjent med markedet slik at du i det minste får en så kompetitiv rente som mulig. Vi anbefaler at du benytter deg av en sammenligningsside for å gå en oversikt du kan gå ut fra. Deretter er det lurt å søke hos mer enn én tilbyder, ettersom rentetilbudet ditt alltid utarbeides på individuelt grunnlag. Sammenlign alltid banker og utlånere før du tar et lån på dagen så du får de beste villkårene på smålånet.

  Kan privatøkonomien din bære et smålån?

  Som vi nevnte over er det svært viktig at du er grundig med å vurdere din egen betjenings- og betalingsevne når du skal låne uten sikkerhet. Uansett om du behøver et lån på dagen gjør du deg selv en bjørnetjeneste om du ikke tar en skikkelig vurdering av privatøkonomien. Det betyr at du må se over budsjettet ditt og i hvilken grad et smålån vil påvirke dette.

  Vi anbefaler at du setter opp et enkelt månedsbudsjett, om du ikke allerede har et. Hvor mye penger har du til overs etter alle regninger og generelt forbruk er tatt høyde for? Dersom lånet haster er det selvfølgelig fordi du behøver penger, og ikke har midlene som trengs på sparekonto. Du må allikevel forsikre deg om at du kan tilbakebetale lånet i et tempo som er forsvarlig for privatøkonomien din. Sørg også for å legge opp til å nedbetale et smålån så raskt som mulig; da blir totalkostnaden lavere.

  Se over din egen kredittverdighet

  Et smålån er et lån uten sikkerhet, og i praksis betyr dette helt enkelt at det er inntekten din som representerer bankens sikkerhet i forbindelse med søknaden. Men i tillegg til lønnen din kommer långiver også til å gjennomføre det som kalles for en kredittsjekk av deg. Formålet med dette er å gjøre en risikovurdering av deg som låntaker.

  Enkelt sagt kan vi si at jo høyere risiko banken kommer fram til, jo høyere rente får du tilbud om. Ditt rentetilbud er alltid et uttrykk for långivers risiko ved godkjenning av lånesøknaden. For å ha realistiske forventninger når du går inn i søknadsprosessen er det lurt at du tar en titt på din egen kredittverdighet i forkant.

  Du har rett på dine egne kredittopplysninger. Disse sier noe om gjeldsnivået ditt og lønnshistorikken din, samt en rekke andre faktorer som også har betydning for banken når du skal søke om et smålån. Ved å gjøre deg godt kjent med hvordan du ligger an med hensyn til kredittverdighet blir det lettere å vurdere tilbudene du mottar fra aktuelle långivere.

  Lag din egen nedbetalingsplan

  Når du søker om og får godkjent et lån uten sikkerhet kommer du også til å motta en nedbetalingsplan. Dette er helt enkelt hvilket månedlig beløp banken kommer til å kreve av deg, og utgjør både renteutgifter og avdrag på lånet. Når du i utgangspunktet har det trangt økonomisk er det lett å tenke at man ikke behøver å tenke noe mer på lånet, og bare la de automatiske trekkene gå fra nettbanken. Et billig smålån er imidlertid det du kvitter deg med raskt. Derfor er det lurt at du lager deg din egen nedbetalingsplan, og forsøker å sette av penger du har til overs til gjeldsnedbetaling.

  Ta en grundig titt på samtlige lånekostnader, både månedlig og totalt

  Vi nevnte nominell rente og effektiv rente over. Videre må du regne med et etableringsgebyr når du tar opp et smålån. Det er prisen banken tar for papirarbeid og administrative kostnader i forbindelse med at lånet opprettes. Avhengig av lånebeløpet og långiver kan dette ligge på alt fra 0 til opp mot 2000 kroner. Hos noen banker settes etableringsgebyret som en prosentandel av lånebeløpet.

  I tillegg til et etableringsgebyr må du ofte betale termingebyr på lånet ditt også. Det er imidlertid vanlig at de aller minste smålånene tilbys uten gebyrer. På litt større lån uten sikkerhet er det vanlig med et termingebyr på alt fra 20 til 60 kroner i måneden. Effektiv rente er nominell rente + gebyrer, så sørg for å vurdere denne på tilbudene du mottar. Avslutningsvis skal man som låntaker alltid se på både måneds- og totalkostnaden på lånet.

  Gjør deg kjent med långivers krav

  I tillegg til den kredittvurderingen vi allerede har snakket om, stilles det også andre krav til deg som ønsker å søke smålån eller lån på dagen. Dette dreier seg som oftest om alder, bosted og inntekt. Ulike banker har ulike krav til alderen din når du skal søke. Hos noen holder det med at du har fylt 18 år (det er imidlertid svært få av disse), mens hos andre må du være over 25. Videre må du ha vært fast bosatt i Norge i et visst antall år for å kunne søke.

  Fast inntekt må man alltid ha når man skal søke om et lån uten sikkerhet. Det er imidlertid variasjon i hvordan minstekravet fastsettes fra långiver til långiver. Hos visse banker finnes det ingen minimumsgrense så lenge inntekten er fast, men det blir vanligere og vanligere at du må ha en brutto årsinntekt på minst 150.000 kroner i året for å søke. Husk da på at dette kun er minimumskrav – søknaden din vil alltid vurderes på individuelt basis.

  Videre er det få långivere som godkjenner søknader fra personer med en aktiv inkassosak eller en registrert betalingsanmerkning. Dette er bevis på at du har vært en dårlig betaler tidligere, og du utgjør dermed en for stor risiko for de fleste banker å ta.

  • Oversiktlig
  • Gratis tjeneste
  • Helt uforpliktende
  Nettavisen Lånehjelpen er en uavhengig finansportal og
  et kommersielt samarbeid med Rocket Revenue AB
  Tjenesten er helt gratis og uforpliktende!

  Nettavisen får en provisjon på alle forbrukslån som blir innvilget