Skriv omtale
×
Rating

Send omtale
Sist oppdatert: 14 september 2018
faq om forbrukslån

FAQ om forbrukslån

I dag er markedet for forbrukslån i Norge enormt. Tilbyderne blir stadig mer hissige ettersom flere og flere långivere kommer på banen. Hvis man vurderer å ta opp et forbrukslån er det fort gjort å takke ja til det første og beste tilbudet man mottar.

Men som med alle andre gjeldssituasjoner er det viktig at du har god oversikt over hva du signerer for. Den beste måten å gjøre dette på er å kjenne til forbrukslån så godt som mulig. Her svarer vi på åtte vanlige spørsmål om denne typen lån.

Hva er et forbrukslån?

Forbrukslån er lån uten sikkerhet. Dette betyr at det ikke tas noen pant i boligen din eller andre eiendeler når lånet innvilges. Långiver baserer søknadsvurderingen sin på din betalingsevne som lånsøker.

Med andre ord er forbrukslån risikofylt. Uten pant er det inntekten din som ene og alene stiller som sikkerhet for lånet. Det betyr også at forbrukslån har en svært høy rente, som kan ligge på alt mellom 10% og 25%.

En viktig grunn til at forbrukslån har økt så mye i popularitet er fleksibiliteten disse lånene kommer med. Så lenge du godkjennes som låntaker kan du bruke pengene akkurat som du vil. I motsetning til for eksempel et boliglån stilles det altså ingen krav til formålet med lånet.

Hvordan søker jeg om et forbrukslån?

Det er enkelt å søke om forbrukslån. Søknadene er i dag digitaliserte og det eneste du trenger å gjøre er å fylle inn personopplysninger og ønsket lånebeløp. Låntakeren vil deretter gjennomføre en kredittsjekk av deg.

Ofte gjøres dette helt automatisk og du kan derfor oppleve å få innvilget forbrukslån på under timen. Lånebeløpet utbetales gjerne på konto i løpet av 1-2 virkedager. Sånn sett er dette blant de raskeste søknadsprosessene for lån i Norge i dag.

Du kan velge å søke direkte hos långiveren eller gjennom en lånemegler. Sistnevnte tilbyr ofte det som kalles for en anbudstjeneste. Generelt sett er dette gunstig for deg som skal søke om forbrukslån.

Denne tjenesten sender nemlig ut søknaden din til flere långivere på en gang. Disse vet at de konkurrerer om deg som kunde, og du mottar derfor kompetitive tilbud. Dette sparer deg for finkjemming av markedet, samt mye tid.

Hvordan får jeg beste rente på forbrukslånet?

Renten man mottar på et forbrukslån er alltid individuell. Banken gjør en vurdering av privatøkonomien din og kommer fram til hvilken risiko de tar ved å godkjenne lånet. Denne uttrykkes som rentetilbudet du får.

Derfor er det viktig å levere inn en så sterk søknad som mulig når du skal skaffe et forbrukslån. Ting som inntektsnivå, eksisterende gjeld og alder vil alle bidra til rentetilbudet.

Dersom du ikke er fornøyd med renten du mottar fra banken kan du forsøke å forhandle. Du skal imidlertid være oppmerksom på at det sannsynligvis ikke vil være snakk om store endringer. Når banken først har gjort en vurdering skal det mye til for at de endrer på den.

Det beste du kan gjøre for å få beste rente på forbrukslånet er derfor å bruke en eller flere anbudssider. Da forsikrer du deg om at rentetilbudet du mottar er kompetitivt. Du får også flere alternativer å velge mellom med slike tjenester.

Her kan du lese mer om hvordan renten avgjøres på forbrukslånet.

Renter på forbrukslån

Hva er kredittsjekk på forbrukslån?

Når man søker om forbrukslån blir man alltid informert om at det vil gjennomføres en kredittsjekk av deg. Dette er faktisk det viktigste verktøyet banken har for å vurdere deg som lånsøker.

Ved en kredittsjekk innhentes kreditthistorikken din fra et kredittopplysningsbyrå. Her ser långiver på ting som inntektsnivået ditt og eksisterende gjeld. Men de viktigste opplysningene handler om inkassosaker og registrerte betalingsanmerkninger.

Per i dag finnes det ingen tilbydere av forbrukslån som godkjenner lånsøkere med betalingsanmerkning. Dette anses som en for høy risiko, på et allerede risikofylt lån. Derfor bør du alltid rydde opp i inkassokrav eller betalingsanmerkninger før du søker om forbrukslån.

Hvilke krav må innfris for å søke om forbrukslån?

Dette vil variere fra långiver til långiver og hvilken risiko disse er villige til å ta når de innvilger et forbrukslån. Allikevel er det visse ting som absolutt må være på plass for at du skal få lånet godkjent:

– Du må være over 18 år (i noen tilfeller er aldersgrensen 20 år, 23 år, eller 25 år)
– Du må ha fast inntekt (av og til foreligger det også et minimumskrav til inntekt)
– Du må være bosatt og folkeregistrert i Norge
– Du kan ikke ha noen betalingsanmerkninger registrert på deg

Det er også sånn at lånebeløpet du får tilbud om vil være helt avhengig av inntektsnivået ditt. Banken ønsker selvfølgelig å innvilge så mange forbrukslån som mulig – det tjener de penger på. Allikevel går dette ikke på bekostning av en forsvarlig økonomisk vurdering først.

Hva skjer hvis jeg ikke klarer å betjene forbrukslånet?

Hvis du oppdager at du ikke klarer å betjene forbrukslånet ditt skal du først og fremst kontakte långiveren din. Ofte kan banken være behjelpelig med en avdragsfri periode, eller oppdeling av innbetalingene dine.

Dersom dette ikke er en mulighet vil utestående innbetalinger anses som økonomisk mislighold. Da vil långiveren din fremme et såkalt inkassokrav. Dette er i praksis innkreving av ubetalt gjeld.

Etter inkassokravet er behandlet og vurdert som gyldig vil saken din bli videresendt til namsmannen i området ditt. Han eller hun vil gjøre en siste godkjenning av inkassokravet. Deretter vil du bli registrert med en betalingsanmerkning.

Namsmannen kommer videre til å trekke deg i lønn inntil gjelden er nedbetalt. Tommelfingerregelen i slike tilfeller er å være så tidlig ute som mulig. Du bør unngå en betalingsanmerkning i den grad dette er mulig.

Hva er forskjellen på effektiv og nominell rente på forbrukslån?

Tilbyderne av forbrukslån reklamerer gjerne med nominell rente. Denne kan sammenlignes med leieprisen på en bolig. Altså representerer nominell rente kun prisen for å låne pengene av banken.

Effektiv rente tar på den annen side høyde for termingebyrer, rentes rente, etableringsgebyr og eventuelle administrasjonskostnader i tillegg. Derfor ligger denne gjerne et par prosent høyere enn nominell rente.

I forhold til forbrukslånet ditt er det effektiv rente du må forholde deg til. Derfor er det også viktig å være klar over at renten du ser reklame for ikke nødvendigvis er representativ. Den eneste måten å fremskaffe et nøyaktig rentetilbud på er ved å søke om forbrukslånet.

Husk også på at rentetilbud er helt individuelle. Derfor bør du gjøre deg godt kjent med markedet før du søker om forbrukslån, samt søke hos flere långivere.

Finnes det billigere alternativer til forbrukslån?

Ja. Faktisk er forbrukslån blant de dyreste alternativene som finnes for å skaffe seg penger. Hvis du skal takke ja til et må du derfor være helt sikker på at privatøkonomien kan bære det.

Hvis du har muligheten til å låne penger fra venner eller familie er dette et svært gunstig alternativ. Selv med rente vil dette lånet koste deg veldig mye mindre enn lån uten sikkerhet.

Det absolutt billigste alternativet er selvfølgelig å spare opp pengene selv. Da slipper du renter helt og holdent, og unngår dyr gjeld. En annen måte å få til dette på er ved å søke om boligkreditt. Da får du penger til disposisjon som går under boliglånet ditt, med lav effektiv rente.

Anbefalte forbrukslån
 • 10 000 - 500 000 Lånebeløp
  7,90 - 19.00% Effektiv rente
  36 - 180 Måneder Løpetid
  20 Min. alder
  Eff: 150 000 kr. o/6 år: Eff. rente 13,40%, Kostnad 64 361 kr. Totalt 214 361,- Ved å be om tilbud, godtar du Lendo sine Vilkår
 • 5 000 - 600 000 Lånebeløp
  8,99 - 21,24% Effektiv rente
  12 - 180 Måneder Løpetid
  23 Min. alder
  Eksempel: Eff.rente 17,80%, 65.000,-, o/5 år, etabl.geb. 950,-, Totalt: 95.872,-
 • 10 000 - 500 000 Lånebeløp
  7,49 - 24,4% Effektiv rente
  36 - 180 Måneder Løpetid
  25 Min. alder
  Eksempel: Eff13% 150000 10år Kost112573 Tot262573
Siste artikler
Nedbetalingstid på forbrukslån

Hvor mye koster nedbetalingstid på forbrukslån deg egentlig på lang sikt?

Dersom du skal ta opp forbrukslån er det spesielt én ting du skal være ekstra oppmerksom på: totalkostnaden. Her har nedbetalingstid svært mye å si.

Les saken
Anbefalte sider
 • Oversiktlig
 • Gratis tjeneste
 • Helt uforpliktende