Skriv omtale
×
Rating

Send omtale
Sist oppdatert: 31 januar 2017
avslag på lånesøknad

Fått avslag på din lånesøknad?

Dersom du har bestemt deg for å ta opp et forbrukslån kan det være veldig frustrerende å få avslag. Kanskje trenger du pengene raskt – eller kanskje du har sett fram til å realisere en drøm lenge. Når man da får avslag på lånesøknaden er det viktig å ta et steg tilbake og evaluere hvorfor du ikke fikk lån. Som oftest er det en god grunn til dette. Hvis du gjør deg godt kjent med kravene for å få innvilget forbrukslån er du langt på vei. Da er det mer sannsynlig at du får neste lånesøknad innvilget – eller venter til den økonomiske situasjonen er moden for et forbrukslån.

Minstekravene til forbrukslån

De forskjellige tilbyderne av forbrukslån har forskjellige vilkår og regler for innvilgelse av lånene sine. Det aller første du bør gjøre når du skal søke om et forbrukslån er derfor å skaffe deg en oversikt over disse. Det kan godt hende at det er større sannsynlighet for at søknaden blir innvilget hos en alternativ bank. Til tross for dette er det visse ting som må være på plass for at du skal få godkjent lånesøknaden din.

 1. Alder: Det er ulovlig å ta opp gjeld når man ikke er myndig i Norge. Derfor har samtlige tilbydere av forbrukslån et minstekrav om fylte 18 år. Det er imidlertid få banker som tilbyr forbrukslån dersom du er yngre enn 21 år. Dette er fordi at yngre mennesker statistisk sett har en mer ustabil privatøkonomi.
 2. Bosted: Det er noe forskjell blant bankene og selskapene her, men som en tommelfingerregel må du ha bodd i Norge i minst tre år for å få innvilget søknaden din. Med visse forbrukslån må du i tillegg være norsk statsborger.
 3. Fast inntekt: For at du skal anses som betjeningsdyktig må du ha fast inntekt når du søker om forbrukslån. Dette er for at bankene skal unngå høyere risiko ved å innfri lånesøknaden.
 4. Kredittsjekk: Vi kommer tilbake til dette om litt, men det store flertallet av forbrukslåntilbydere i Norge krever at du ikke har noen betalingsanmerkninger registrert på deg. Dette vurderes ved å gjennomføre en kredittsjekk.

Kredittsjekk og forbrukslån

Banker og selskaper som anses som forsvarlige i Norge gjennomfører en kredittsjekk av alle lånesøkere til forbrukslån. Dette vil være den mest betydelige faktoren i vurderingen av lånesøknaden din. Når långiver gjennomfører denne sjekken ser de over at alle person- og inntektsopplysningene du har oppgitt stemmer. Men primært ser de etter registrerte betalingsanmerkninger. Og hos disse tilbyderne vil en betalingsanmerkning bety avslag på lånet. En betalingsanmerkning får du dersom du ikke klarer å rydde opp i en inkassosak. Etter en viss periode vil dette medføre en offisiell registrering av den ubetalte gjelden din i form av en betalingsanmerkning.

Slike anmerkninger har en sterk negativ innvirkning på det som heter kredittscore. Dette er poengsummen du tildeles som sier noe om hvor sannsynlig det er at du ikke vil klare å betjene gjelden din. Kredittopplysningsselskapene benytter seg av svært avanserte statistiske modeller for å utregne denne scoren. Variabler som alder, inntekt og flytting vil spille inn, men det er altså ubetalt gjeld som teller mest.

Når du skal søke om forbrukslån bør du derfor forsikre deg om at du ikke har noen registrerte betalingsanmerkninger. Dette vil bety avslag hos nesten samtlige tilbydere i Norge. Vi anbefaler også at du holder deg unna de tilbyderne av forbrukslån som ikke gjennomfører kredittsjekk. Dette vil resultere i dårligere vilkår for deg, samt høyere gebyrer og rente. Forbrukslånet blir derfor dyrere hos disse selskapene, og mindre gunstig for deg som låntaker.

Derfor får du avslag på lånesøknaden din

En lav kredittscore som følge av betalingsanmerkninger vil være den største grunnen til at du får avslag på søknaden om forbrukslån. Men som nevnt har alle långiverne forskjellige retningslinjer å holde seg til. Derfor vil det gjøres individuelle vurderinger basert på risikoen den aktuelle banken er villig til å ta. Noe av dette kan justeres med rente – altså en høyere rente med en lavere kredittscore.

Men i visse tilfeller vurderer tilbyderen at du ikke vil klare å betjene lånet ditt. Her er noen av årsakene:

 • Lånebeløp i forhold til inntekten din: Dette er en enkel matematisk beregning. Dersom du ikke tjener nok penger til å betale ned på lånet ditt på en forsvarlig måte vil du ikke få det innvilget. Banken gjør en vurdering av eventuelle renteendringer og måler dette opp mot inntekten din. Går det ikke opp vil du få avslag på søknaden din.
 • Månedsbeløp i forhold til inntekten din: Månedsbeløpene på et forbrukslån beregnes på bakgrunn av nedbetalingstiden og renten. Nedbetalingstiden vil ha størst innvirkning på hvor høye månedsbeløpene blir. Dersom du har valgt en kortere nedbetalingstid som skaper en for stor belastning på tilgjengelig månedsinntekt kan du få avslag på søknaden.
 • Inntekten din: Da inntekt vil være den rådende faktoren i hverdagsøkonomien din er det en rekke ting med hensyn til denne som kan føre til avslag på en forbrukslånsøknad. Hvis banken ser at inntekten din har gått raskt nedover kan dette medføre nei til forbrukslånet. Det samme vil gjelde dersom du har hatt år uten inntekt, eller en svært ujevn inntekt. Dette anses som økonomisk ustabilitet og vil medføre långiver mer risiko.
 • Gjelden din: Har du allerede mye gjeld? Da kan det godt hende at du får avslag på søknaden om forbrukslån. Selv om du selv mener å kunne betjene månedsbeløpene kan det hende at banken ser annerledes på tingene.

Slik bedrer du din kredittscore

Som nevnt er kredittscore alfa omega når man skal søke om lån uten sikkerhet. Dette er långivers viktigste vurderingsgrunnlag når du leverer inn søknaden din. Kredittscore oppdateres kun én gang i året, når ligningstallene fra Skatteetaten kommer ut. Det er allikevel svært viktig at du følger godt med på hvordan du ligger an. Da sparer du deg selv for mye stress og frustrasjon i fremtiden, samt potensielle avslag på søknad om forbrukslån. Her er tre viktige ting du kan gjøre i praksis for å bedre kredittscoren din:

 1. Rydd opp i betalingsanmerkninger: Det er ingenting som teller så dårlig på kredittscoren din som en betalingsanmerkning. Hvis du vurderer å søke om forbrukslån bør derfor førsteprioriteringen din være å rydde opp i eksisterende gjeld. Når du har betalt for deg skal betalingsanmerkningen slettes umiddelbart. Dette er det viktig at du følger opp selv, slik at du ikke får unødvendig avslag.
 2. Unngå hyppig flytting: Dersom du bytter bosted ofte anses dette som et tegn på en ustabil privatøkonomi. Du får altså en lavere kredittscore når du flytter hyppig. Har du planer om å levere inn en lånesøknad bør du sørge for å gjøre det i forkant av eventuelt flytting.
 3. Ha en så stabil privatøkonomi som mulig: Långiver er opptatt av egen risiko når de innvilger lån. Jo mer stabil din privatøkonomi er, jo bedre ligger du an. For å bedre kredittscoren din bør du unngå å bytte jobb ofte, og forsøke å unngå store svingninger i inntekten din. Stabilitet i hverdagsøkonomien er nøkkelen til en god kredittscore – og til flere valgalternativer når du skal søke om forbrukslån.

Tenk realistisk når du skal søke om forbrukslån

Dersom du har fått avslag på forbrukslånet ditt er det viktig å huske på spesielt én ting. Långivere tjener mye penger på lån uten sikkerhet. Derfor er de interesserte i å innvilge så mange lån som mulig. Når disse tilbyderne da har kommet frem til at du ikke kan betjene et forbrukslån er det sannsynlig at du faktisk ikke kan det.

Ta en god titt på privatøkonomien din:

 • Er det egentlig realistisk å betjene et lån uten sikkerhet?
 • Hva slags innvirkning vil dette ha på hverdagen?
 • Er det mulig å spare opp noe av pengene og heller vente med det du trenger de til?

Uansett hvilken situasjon du er i er det viktig å holde hodet kaldt. Noen ganger må man ta seg selv litt i nakkeskinnet og innse at man kanskje må vente en stund med å gjøre drømmen til virkelighet. Når du klarer det blir du en mer forsvarlig forbruker. Og du vil etter en stund bedre kredittscoren din slik at du kan få innvilget forbrukslånet når det er blitt realistisk å betjene det.

Anbefalte forbrukslån
 • 50 000 - 500 000 Lånebeløp
  8,99 - 23,92% Effektiv rente
  12 - 180 Måneder Løpetid
  23 Min. alder
  Eksempel: Eff.rente 15,8%, 65 000,-, o/5 år, etabl.geb. 950,-, Totalt: 92.354,-
 • 10 000 - 500 000 Lånebeløp
  7,90 - 19.00% Effektiv rente
  36 - 180 Måneder Løpetid
  20 Min. alder
  Eff: 150 000 kr. o/6 år: Eff. rente 13,40%, Kostnad 64 361 kr. Totalt 214 361,- Ved å be om tilbud, godtar du Lendo sine Vilkår
 • 25 000 - 500 000 Lånebeløp
  8,95 - 18,45% Effektiv rente
  12 - 180 Måneder Løpetid
  20 Min. alder
  Eksempel: Eff.rente 17,54%, 65.000,-, o/5 år, etabl.geb. 900,-, Totalt: 95.413,-
Siste artikler
Den reelle kostnaden av å utsette betalinger på forbrukslånet

Den reelle kostnaden av å utsette betalinger på forbrukslånet ditt

Er du i tvil om du bør benytte deg av bankens tilbud om en betalingsutsettelse på forbrukslånet? Ta en titt her.

Les saken
Anbefalte sider
 • Oversiktlig
 • Gratis tjeneste
 • Helt uforpliktende