Skriv omtale
×
Rating

Send omtale
Sist oppdatert: 24 februar 2017
slik finansierer du MC drømmen

Slik finansierer du MC-drømmen

For mange er motorsykkel synonymt med en sterk frihetsfølelse. I motsetning til framkomst med bil, kan du med MC suse langs veiene forholdsvis uhindret. Dette er også grunnen til at motorsykkel har blitt svært populært som kjøretøy. Allikevel er det en stor investering å kjøpe MC. Til tross for at prisene ligger langt lavere enn en bil er det fortsatt mye å ta i betraktning når du skal skaffe deg en motorsykkel. Her får du alt du trenger å vite om å finansiere MC-drømmen.

Velg mellom ny eller brukt MC først

Før du kan begynne å se på økonomien rundt å skaffe deg en motorsykkel må du først velge mellom ny eller brukt MC. Det er fordeler og ulemper ved begge alternativene. Kjøper du deg en ny motorsykkel er du først og fremst sikker på at den er i perfekt stand. Og hvis noe uventet skulle gå galt kan du håndtere dette i samarbeid med leverandøren din.

Men når du kjøper ny motorsykkel blir det også du som må bære den største delen av verditapet. Hovedfordelen med en brukt MC er den betydelige prisforskjellen. Når du går for dette alternativet har tidligere eier eller eiere stått for mesteparten av verditapet på motorsykkelen. Altså blir den betraktelig billigere.

Imidlertid kan det å kjøpe et brukt kjøretøy alltids føre til problematiske situasjoner. Dersom du oppdager en feil på motorsykkelen etter kjøpet kan det være vanskelig å få hjelp av tidligere eier.

Sett opp en god spareplan til egenkapital

Når du har tatt valget mellom brukt og ny MC kan du begynne å sette opp en plan for hvordan du skal realisere drømmen din. Det vil alltid være gunstig å ha så mye egenkapital som mulig før du kjøper. Derfor bør du begynne med å lage en spareplan.

Hvis du ikke allerede har et budsjett for privatøkonomien er det lurt å starte her. Se over inntekt, faste utgifter og gjennomsnittlig forbruk fra måned til måned.

 • Hvor mye penger har du til overs før neste lønning?
 • Hvor mye av dette er du villig til å sette av til motorsykkel?

Hvis du ønsker å spare opp en god egenkapital til MC-kjøpet må du være villig og motivert til å prioritere. Kanskje blir du nødt til å legge om forbruket ditt noe for å klare å spare opp nok. For de fleste blir det imidlertid nødvendig å låne penger for å kjøpe motorsykkel. Da har du to valgmuligheter.

Lån med sikkerhet til MC

Dersom du ikke har spart opp nok med egenkapital til å finansiere kjøpet helt selv bør du kikke på tradisjonelle lån til motorsykkel. Dette er lån med sikkerhet, hvor det tas pant i kjøretøyets verdi, på samme måte som et boliglån fungerer.

Dersom du har høy nok inntekt vil det sannsynligvis være kurant å få på plass et slikt MC-lån. Disse er gunstige fordi de har forholdsvis lav rente, som styres av prosenten du har i egenkapital.

Har du eksempelvis 35% i egenkapital vil den effektive renten ligge på rundt 6%. Da blir totalkostnaden på lånet forholdsvis liten, og du ender opp med å primært betale ned på motorsykkelen din. Det betyr også at nedbetalingsperioden på lånet vil være kortere.

Jo mer du får betalt ned på selve lånet i måneden, jo raskere blir motorsykkelen helt og holdent din egen.

Forbrukslån til MC

For mange er det urealistisk å spare opp nok penger til å stille med en god egenkapital til MC-kjøp. Det tar også mye tid å få til dette, spesielt hvis økonomien ikke er spesielt romslig.

I disse tilfellene, hvor du ønsker å realisere motorsykkel-drømmen umiddelbart, kan et forbrukslån være et godt alternativ. Så lenge du innfrir kravene til långiver vil du ha pengene på konto i løpet av et par virkedager og kan dermed kjøpe motorsykkelen.

De fleste lånetilbydere har et minimumskrav til inntekt, på rundt 200.000 kroner. Du kan heller ikke ha noen betalingsanmerkninger registrert på deg for å få innfridd forbrukslån. Bortsett fra dette kan forbrukslån gi deg lengre nedbetalingstid enn tradisjonelle lån til motorsykkel. D

u skal imidlertid være klar over at lån uten sikkerhet har betydelig høyere rente enn lån med sikkerhet. Det er derfor viktig å være grundig når du regner på totalkostnaden av lånet. Hvis denne blir høyere enn MC-ens verdi kan det hende du må gjøre en ny vurdering.

Her kan du enkelt sammenligne billigste forbrukslån

Mål verditap opp mot nedbetalingstid

Med tanke på dette er det derfor viktig at du også måler verditapet på motorsykkelen opp mot nedbetalingsperioden din. Dersom du har en lang nedbetalingsperiode og ikke tar høyde for verditap kan du bli sittende igjen med lån ved salgstidspunktet. Dette er selvfølgelig svært ugunstig.

Derfor er det viktig at du sørger for å betale ned nok på lånet ditt fra måned til måned. Sammenlign alternativene dine og gå for det lånet du kan kvitte deg med raskest mulig. Da slipper du å sitte dobbelt opp med verditap på MC-en din og resterende lån også etter du har solgt motorsykkelen.

Anbefalte forbrukslån
 • 10 000 - 500 000 Lånebeløp
  7,90 - 19.00% Effektiv rente
  36 - 180 Måneder Løpetid
  20 Min. alder
  Eff: 150 000 kr. o/6 år: Eff. rente 13,40%, Kostnad 64 361 kr. Totalt 214 361,- Ved å be om tilbud, godtar du Lendo sine Vilkår
 • 10 000 - 500 000 Lånebeløp
  7,49 - 24,4% Effektiv rente
  36 - 180 Måneder Løpetid
  25 Min. alder
  Eksempel: Eff13% 150000 10år Kost112573 Tot262573
 • 5 000 - 500 000 Lånebeløp
  7,90 - 19,99% Effektiv rente
  12 - 180 Måneder Løpetid
  23 Min. alder
  Eksempel: Eff.rente 16,24%, 65.000,-, o/5 år, etabl.geb. 900,-, Totalt: 93.068,-
Siste artikler
Den reelle kostnaden av å utsette betalinger på forbrukslånet

Den reelle kostnaden av å utsette betalinger på forbrukslånet ditt

Er du i tvil om du bør benytte deg av bankens tilbud om en betalingsutsettelse på forbrukslånet? Ta en titt her.

Les saken
Anbefalte sider
 • Oversiktlig
 • Gratis tjeneste
 • Helt uforpliktende