Rating

Send omtale
forbruslan_admin_@
Sist oppdatert: 29 Juni 2020
kredittscore

Hvordan kan du forbedre din kredittverdighet?

Når vi skal søke om lån er det én ting som vil ha stor betydning for hva slags vilkår vi får. Om du er ute etter et boliglån med sikkerhet eller et forbrukslån uten sikkerhet vil kredittverdigheten din være kritisk for bankens vurdering av lånesøknaden din. De gode nyhetene er at du faktisk kan påvirke denne verdigheten, eller scoren, helt selv. Med noen gode strategier på plass blir kredittverdigheten din bedre og bedre. Da får du flere valgmuligheter når du skal søke om lån, både med og uten sikkerhet. Du skal imidlertid være klar over at en lav kredittscore vil ta litt tid å bygge opp igjen. Men dersom du setter i gang med tiltakene under vil du i løpet av noen måneder ha bedret kredittverdigheten din betydelig.

Anbefalte låneaktør:

Lånebeløp
10 000 - 500 000
Effektiv rente
7,49 - 24,4%
Aldersgrense
25 år
Utbetaling
1 dag
star star star star star
star star star star star
(51 Anmeldelser)
 Eksempel: Eff. rente 15.90%, kr 100.000, o/5 år. Kostnad kr 40.256, totalt kr 140.256,-

Spar opp egenkapital

Når bank eller tilbyder vurderer kredittverdigheten din, vurderer de egentlig egen risiko ved å innfri lånesøknaden din. Hvis du for eksempel sitter med en liten pott egenkapital på bok vil denne fungere som en ekstra sikring i bankens øyne. Da viser du at du har en økonomisk sikkerhet å falle tilbake på. Dersom du ønsker å bedre kredittverdigheten din er det derfor en svært god idé å spare opp egenkapital. Hvis du søker om lån med sikkerhet er dette faktisk helt nødvendig for å få innfridd boliglånet ditt. I lån uten sikkerhet er det ikke krav til egenkapital, men du vil allikevel stille sterkere med litt penger på bok. Egenkapital er også lurt med tanke på privatøkonomien din. Vi kan aldri være helt sikre på hva fremtiden vil bringe med tanke på jobb og uforutsette utgifter. Da er det godt med en buffer – spesielt hvis du sitter med lån du skal betale ned på.

Betal ned på gjelden din

Når banker gjør en vurdering av kredittverdigheten din vil eksisterende gjeld ha stor innvirkning på utfallet. Hvis du allerede sitter med en god del i lån er dette negativt når du skal søke igjen. Da vil kredittscoren din være lavere, fordi du ikke har like mye å gå på med tanke på betalingsevne. Sånn sett er det å betale ned på gjelden din et av de beste tiltakene for bedret kredittverdighet. Ved å sørge for at dette er i orden før du søker om nytt lån er det mer sannsynlig at du får innvilget søknaden. Med tanke på hverdagsøkonomien din er det også lurt å betale ned på eksisterende gjeld. Det finnes per i dag svært mange eksempler på låntakere som har lånt mer enn de klarer å håndtere. Derfor bør du alltid gjøre en grundig og realistisk vurdering av egen betalingsevne før du søker om lån.

Unngå betalingsanmerkninger og inkassovarsler

Dette er den aller viktigste faktoren i å forbedre kredittverdigheten din. Selv på lån uten sikkerhet vil betalingsanmerkninger eller pågående inkassosaker senke sannsynligheten for at du får innvilget lånet ditt. De aller fleste banker og tilbydere av forbrukslån gjennomfører en kredittsjekk. Her ser de selvfølgelig over personopplysningene dine, men hovedsakelig leter de etter inkassosaker og betalingsanmerkninger. Og dersom du har en av disse registrert på deg vil søknaden bli avslått. Derfor bør du alltid forsøke å unngå inkassovarsler eller betalingsanmerkninger. Hvis du allerede har fått en eller begge av disse registrert må du forsøke å rydde opp før du søker om lån. Om du ikke gjør det blir du begrenset til de tilbyderne som ikke gjennomfører kredittsjekk. Da sitter du som oftest igjen med en svært høy effektiv rente og dårlige vilkår.

Ha en fast inntekt å vise til

Betalingsevnen din, og dermed kredittverdigheten, vil i stor grad vurderes på bakgrunn av inntekten din. Dersom du skal søke om lån med sikkerhet vil fast inntekt være et krav fra bankens side. Du må som oftest kunne vise til minst tre måneders lønnsslipper for at de skal vurdere søknaden din. Også lån uten sikkerhet har krav til inntekt. Her trenger du ikke å vise til lønnsslipper. Men på de beste forbrukslånene må du hos de aller fleste tilbyderne ha en bruttoinntekt over et visst beløp. Dersom du ikke har fast inntekt blir du igjen nødt til å søke hos de bankene som ikke gjennomfører kredittsjekk. Og fordi disse tilbyderne tar en høyere risiko ved å sløyfe kredittsjekken får du dårligere lånevilkår og høyere rente.

Unngå urealistiske og ugunstige lån

Kredittverdigheten din avhenger både av inntekt og eksisterende gjeld. Hvis du ønsker å forbedre kredittscoren din bør du derfor unngå ugunstige lån. Med disse vil det være vanskeligere å betale ned på gjelden. Og kredittverdigheten din blir dermed dårligere. Du skal også holde deg unna lån som er urealistiske for deg å betale ned på. Markedet for forbrukslån har økt enormt i Norge de siste årene. Stadig flere tilbydere behandler søknader på svært kort tid. Da gjør de ikke nødvendigvis en realistisk vurdering av privatøkonomien din. Det er altså du som forbruker og låntaker som er ansvarlig for at økonomien din vil kunne håndtere lånet du søker om. Da vil det være uproblematisk å betale ned på gjelden din fra måned til måned og du forbedrer kredittverdigheten din betraktelig.

Du kan enkelt sjekke din egen kredittscore her

Anbefalte forbrukslån
 • 10 000 - 500 000 kr Lånebeløp
  7,90 - 19.00% Eff. rente
  20 år Aldersgrense
  1 dag Utbetaling
  Eff. rente 11,90%, kr 150.000, o/5 år. Kostnad kr 46.600, totalt kr 196.600
 • 5 000 - 600 000 kr Lånebeløp
  8,99 - 21,24% Eff. rente
  23 år Aldersgrense
  1 dag Utbetaling
  Eksempel: Eff.rente 17,80%, 65.000,-, o/5 år, etabl.geb. 950,-, Totalt: 95.872,-
 • 10 000 - 500 000 kr Lånebeløp
  7,49 - 24,4% Eff. rente
  25 år Aldersgrense
  1 dag Utbetaling
  Eff. rente 15,90%, kr 100.000, o/5 år. Kostnad kr 40.256, totalt kr 140.256
Siste artikler
Anbefalte sider
 • Oversiktlig
 • Gratis tjeneste
 • Helt uforpliktende
Nettavisen Lånehjelpen er en uavhengig finansportal og
et kommersielt samarbeid med Netpixel media AS
Tjenesten er helt gratis og uforpliktende!

Nettavisen får en provisjon på alle forbrukslån som blir innvilget