Skriv omtale
×
Rating

Send omtale
Sist oppdatert: 26 april 2017
forbrukslån til BSU

Forbrukslån for å spare i BSU

Det er en realitet at det blir stadig tøffere å komme seg inn på boligmarkedet i Norge. Boligprisene stiger i en ekstrem hastighet, og ikke parallelt med lønnsøkningen. Derfor er det også mange som må se på alternative metoder for å kjøpe bolig.

BSU er en god spareløsning for mange unge nordmenn. Her får man spart penger med god rente og skattefradrag spesifikt til bolig. Derfor er det også en god idé å spare så mye som mulig på disse kontoene.

Grunnet skattefradraget en BSU-konto gir diskuteres det nå om det lønner seg å ta opp forbrukslån for å spare i BSU. Her tar vi en titt på denne problemstillingen og forsøker å greie ut av spørsmålet.

Hvordan fungerer BSU?

BSU står for Boligsparing for Ungdom og er en gunstig spareløsning for unge i Norge. Du oppretter enkelt en BSU-konto i banken din og kan spare på den fra du er 13 år til du fyller 33 år.

Tanken med BSU er at man skal gjøre det mer attraktivt for unge mennesker å spare opp egenkapital til boligkjøp. Med et så dyrt boligmarked er dette en god måte å styrke økonomien på.

Ved å spare litt i flere år mens man bor hjemme og er student blir det enklere å kjøpe bolig senere. Da har man sannsynligvis den egenkapitalen man behøver for å slippe lån uten sikkerhet.

Man kan spare inntil 25.000 kroner i året på en BSU-konto og maksimalt 300.000 kroner. Kontoene er sparekontoer med høy rente, som betyr at de er svært smarte å spare i. Renten ligger gjerne på mellom 3% og 3,5%.

Du kan bruke BSU-pengene dine til følgende:

– Kjøp av bolig i Norge eller utlandet
– Kjøp av tomt
– Nedbetaling av boliglån eller –kreditt

Skattefordeler med BSU

I tillegg til å være en god sparekonto med høy rente kommer BSU-kontoer med en ekstrafordel. Hvis du sparer penger gjennom denne løsningen får du også skattefradrag på sparebeløpet ditt.

Dette fradraget er faktisk på hele 20% av sparepengene. Dersom du sparer 25.000 kroner (maksbeløpet) kan du altså få 5000 kroner i skattefradrag. Og hvis du holder en BSU-konto i 10 år kan du spare hele 50.000 kroner i skattepenger totalt.

Med andre ord er BSU-kontoer svært attraktive spareløsninger. Du får nyte godt av sparepengene dine med skattefordelene – og du tjener en god del i renter.

På bakgrunn av dette er altså BSU en ettertraktet løsning. Men det er ikke alle som har vært flinke til å spare siden de var tenåringer. For svært mange unge nordmenn har de lite å rutte med i egenkapital når de skal kjøpe bolig.

Derfor er det også noen som velger å låne sparepengene sine. Denne løsningen har både fordeler og ulemper. Men hvis du administrerer den på en god måte kan det lønne seg.

Lønner det seg å ta opp forbrukslån for å spare i BSU?

Man skal alltid trå varsomt når man vurderer å låne for å spare. Spesielt når det er snakk om lån uten sikkerhet. Hvis man ikke har en helt vanntett plan kan det gå rett vest og lånet går fra sparepenger til uhåndterbar gjeld.

Det kan potensielt lønne seg å ta opp forbrukslån for å spare i BSU. Men da må du vite akkurat hva du gjør, og holde et godt grep om økonomien din. En forutsetning for at du skal spare penger på denne løsningen er at du holder deg til en ettårig nedbetalingsplan.

I og med at skattefradragene på en BSU-konto går fra skatteår til skatteår må også forbrukslånet ditt gjøre det. Så snart du bruker mer enn ett år på å tilbakebetale gjelden vil løsningen begynne å koste deg.

Dette handler primært om at nedbetalingstid i stor grad påvirker totalkostnaden av et forbrukslån. Derfor må denne holdes i takt med BSU-besparelsene for at det skal være gunstig å spare med forbrukslån.

Du må også skaffe deg en rente som koster deg maksimalt 5000 kroner i året på forbrukslånet. Hvis ikke vil du ikke spare noen penger i det hele tatt.

Slik regner du ut BSU-besparelsene dine

I og med at det er skattefradragene som gagner deg mest med en BSU-konto må vi ta utgangspunkt i disse. La oss også si at du sparer maksimalbeløpet på 25.000 kroner i året. Da er skattefradraget ditt på 5000 kroner i året.

Nå skal du altså låne dette beløpet i et forbrukslån. Vi tar utgangspunkt i en effektiv rente på 18,95% på forbrukslånet og et etableringsgebyr på 1000 kroner. Da ser det slik ut:

Nedbetalingstid: 1 år
Lånebeløp: 25.000 kroner
Renteutgifter: 2430 kroner
Totalkostnad: 27.430 kroner

Hvis du ikke hadde tatt skattefradraget ditt i betraktning ville dette ha kostet deg 2430 kroner i løpet av en ettårig nedbetalingsperiode. Men i og med at du får 5000 kroner i skattefradrag har du altså spart 2570 kroner.

Disse pengene kan du da sette inn på BSU-kontoen din – eller bruke til å nedbetale lånet ditt. Dette kan altså være en fin måte å fremskynde spareprosessen til bolig på. Men da må du være helt sikker på at du har inntekt til å kvitte deg med forbrukslånet innen året er omme.

Husk på disse tingene før låner gjeld uten sikkerhet

Du må imidlertid være klar over at forbrukslån er lån med høy risiko. Både for deg og långiveren din. Derfor er det en god del ting som bør være på plass før du velger denne løsningen til BSU-sparing.

Først og fremst må du ha en skikkelig oversikt over økonomien din. Du trenger et budsjett med god slingringsmonn og en inntekt som kan bære lånet. Det er også svært viktig at du ikke låner mer enn du trenger. I dette tilfellet ville beløpet ha vært 25.000 kroner årlig.

Videre bør du ha en god nedbetalingsstrategi på plass før du låner. For at denne BSU-planen skal lønne seg må forbrukslånet være innfridd før året er omme. Hvis ikke bruker du av neste års skattefradrag på lån, og da vil det ikke lenger være gunstig.

Sett av faste månedsavdrag og hold deg til disse. Det er svært sannsynlig at banken vil tilby deg en lengre nedbetalingsperiode enn ett år. Derfor må du også betale inn mer på lånet ditt hver måned enn det som står på fakturaen.

Bruk en anbudsside til å finne beste forbrukslån til BSU-sparing

Husk også på at du trenger en så lav effektiv rente som mulig på forbrukslånet ditt. Derfor er det lurt å benytte seg av en anbudsside for lån. Dette er gratistjenester som også er helt uforpliktende.

Det eneste du trenger å gjøre her er å legge inn ønsket lånebeløp og personopplysningene dine. Deretter mottar du de beste forbrukslåntilbudene og kan velge det som blir billigst for deg.

Anbefalte forbrukslån
 • 10 000 - 500 000 Lånebeløp
  7,90 - 19.00% Effektiv rente
  36 - 180 Måneder Løpetid
  20 Min. alder
  Eff.rente 14,01%, 140.000,-, o/5 år, etabl.geb. 950,-, Totalt: 191.566,- Ved å be om tilbud, godtar du Lendo sine Vilkår
 • 5 000 - 500 000 Lånebeløp
  7,90 - 19,99% Effektiv rente
  12 - 180 Måneder Løpetid
  23 Min. alder
  Eksempel: Eff.rente 16,24%, 65.000,-, o/5 år, etabl.geb. 900,-, Totalt: 93.068,-
 • 5 000 - 600 000 Lånebeløp
  8,99 - 21,24% Effektiv rente
  12 - 180 Måneder Løpetid
  23 Min. alder
  Eksempel: Eff.rente 17,80%, 65.000,-, o/5 år, etabl.geb. 950,-, Totalt: 95.872,-
Siste artikler
Den reelle kostnaden av å utsette betalinger på forbrukslånet

Den reelle kostnaden av å utsette betalinger på forbrukslånet ditt

Er du i tvil om du bør benytte deg av bankens tilbud om en betalingsutsettelse på forbrukslånet? Ta en titt her.

Les saken
Anbefalte sider
 • Oversiktlig
 • Gratis tjeneste
 • Helt uforpliktende