Skriv omtale
×
Rating

Send omtale
Sist oppdatert: 7 mars 2017
forbrukslån kan være smart

Forbrukslån kan være smart

Både avisene og internett er en verden av motsigelser når det kommer til forbrukslån. Her finner man alt fra sterke oppmuntringer til alvorlige advarsler. Som forbruker kan det derfor være vanskelig å vite hva man skal tro på i alt virvaret om forbrukslån. Det skal selvfølgelig sies at alle lån uten sikkerhet, som forbrukslån er, er lån med høy risiko. Når det ikke tas noen pant i bolig eller personlige eiendeler blir inntekten din stående som eneste sikkerhet. Renten på lånet blir også liggende en hel del over den på lån med sikkerhet. Men i visse tilfeller kan forbrukslån være en god idé som finansieringsløsning. Her får du alt du trenger å vite om hvordan refinansiering med forbrukslån kan redusere nedbetalingstiden og renteutgiftene dine.

Fordelene med et forbrukslån

Forbrukslån kommer med en rekke forskjellige fordeler. Det er viktig å presisere at dette er lån som krever en bærekraftig økonomi og stabil livssituasjon i løpet av hele nedbetalingsperioden. Men så lenge dette er på plass kan forbrukslån finansiere nesten hva som helst. Først og fremst stilles det ingen krav fra långiver om hvordan du skal bruke lånebeløpet ditt når du tar opp forbrukslån. Altså er det helt frie tøyler på hvordan du velger å bruke pengene. Om dette er til oppussing, ferie eller generelt forbruk har ingenting å si. Det er imidlertid viktig at du ikke tar opp forbrukslån uten mål og mening.

Forbrukslån har også en svært rask behandlingsprosess. Dersom du søker via elektronisk søknad og signerer med BankID kan du regne med å ha pengene på konto i løpet av et par dager. Dette er en stor fordel hvis du trenger penger så raskt som mulig. Dette kan for eksempel være hvis forbrukslån finansierer egenkapital til bolig. Men de økonomiske situasjonene forbrukslån egner seg aller best til er refinansiering.

Refinansier kredittkortgjeld med forbrukslån

Kredittkortgjeld er blant den dyreste gjelden man kan ha i Norge. Det er helt vanlig at effektiv rente på ubetalte beløper ligger på rundt 25%. Det betyr veldig mange penger ut av vinduet for deg som sitter med gjelden. En ekstra ulempe med kredittkortgjeld er at man i praksis kan skyve problemet foran seg nesten i uendelig tid. Kredittkortselskapene har kun krav om et minstebeløp betalt hver måned. Hvis du går for dette i stedet for å prioritere gjelden din betaler du for et lån som blir mindre veldig, veldig sakte.

Har du i tillegg utestående gjeld på flere kredittkort betaler du dobbelt opp med renter og termingebyrer. I slike situasjoner vil det nesten alltid lønne seg å refinansiere med et forbrukslån. Da bruker du lånebeløpet ditt til å kvitte deg med kredittkortgjelden og sitter igjen med et gunstigere lån. Ved hjelp av faste månedsavdrag vil du også bli tvunget til å forholde deg til gjelden din. Det er helt vanlig at effektiv rente på et forbrukslån ligger en god del lavere enn på kredittkortgjeld. Da betaler du mindre i renteutgifter og kan kvitte deg med gjelden raskere.

Bruk denne nedbetalingskalkulatoren for å beregne nedbetaling av gjeld. Den gir deg en god oversikt over rentekostander på nåværende lån, hva du kan spare ved å refinansiere samt hvor lang tid du bruker på nedbetalingen.

Refinansier smålån med forbrukslån

Ved siden av kredittkortgjeld er smålån også svært ugunstige lån for forbrukere. Renten på et forbrukslån vil alltid avhenge av lånebeløpet. Tommelfingerregelen er at jo lavere lånebeløpet er, jo høyere vil renten ligge. Smålån er forbrukslån på inntil 70.000 kroner og på mindre lån som 10.000 kroner kan renten fort komme på flere 100 prosent! Derfor gjør du lurt i å kvitte deg med smålån i den grad det er mulig. Som med kredittkortgjeld vil også flere smålån hos forskjellige långivere koste veldig mye penger.

I disse tilfellene vil refinansiering ved hjelp av et forbrukslån hjelpe med privatøkonomien din. Først og fremst vil du få en lavere rente hvis du samler opp lånebeløpene dine i ett enkelt lån. Da blir økonomien mer oversiktlig og renteutgiftene mer håndterbare. Dersom du får muligheten til å spare en del i låneutgifter ved å refinansiere bør du også prioritere høyere avdrag. Hvis du eksempelvis betalte 1500 kroner i måneden på smålånene dine, og 500 av disse var renter, bør du fortsette med samme månedsbeløp etter refinansieringen. Gjelden forsvinner raskere, og det er alltid gunstig for privatøkonomien.

Slik finner du det beste refinansieringslånet

For at refinansiering virkelig skal lønne seg er det viktig å finne det beste forbrukslånet du kan. Her er det i hovedsak viktig å se på effektiv rente. Når denne ligger høyt vil en forskjell på flere prosent ha stor innvirkning på totalkostnaden av lånet ditt. I første omgang er det viktig at du skaffer deg en skikkelig oversikt over den faktiske gjelden din. Kontakt kreditorene dine og legg sammen alle beløpene slik at du har en total å forholde deg til. Etter du har gjort dette kan du begynne å kikke på mulighetene som finnes på markedet.

Det er imidlertid en tidskrevende oppgave å finkjemme alle forbrukslånene som tilbys i Norge. Og den eneste måten å fremskaffe nøyaktig informasjon på er ved å søke. For å slippe flere titalls søknadsprosesser er det lurt å benytte seg av en anbudsside for forbrukslån. Her fyller du inn en enkelt søknad og får svar fra flere banker. Du kan gjerne søke gjennom flere anbudssider. Når du har skaffet en helhetlig oversikt blir det lettere å velge refinansieringslånet som passer best for deg.

Husk på disse tingene når du skal refinansiere med forbrukslån

 1. Sjekk om du har noen aktive betalingsanmerkninger eller inkassosaker registrert på deg. De seriøse tilbyderne av forbrukslån innvilger ikke lån til søkere som har betalingsanmerkninger. Derfor er det viktig å rydde opp i eventuelle saker før du søker om refinansieringslånet ditt.
 2. Finn ut hvilke tilbydere som hjelper deg med refinansieringen. De långiverne som spesialiserer seg på forbrukslån til refinansiering gjør oppryddingsarbeidet for deg. Det betyr at du slipper å innfri gjelden din manuelt. Så lenge du får godkjent lånesøknaden vil den nye långiveren din sørge for å rydde opp i gjelden.
 3. Ikke lån mer enn du trenger. Den største fallgruven med forbrukslån er nemlig at man i noen tilfeller får tilbud om mer enn det som strengt tatt er nødvendig for refinansieringen. Husk på at du refinansierer for å spare penger og kvitte deg med gjeld. Da er det en dårlig idé å øke lånebeløpet ditt, selv om det vil gi deg større økonomisk frihet for en periode.
Anbefalte forbrukslån
 • 10 000 - 500 000 Lånebeløp
  7,90 - 19.00% Effektiv rente
  36 - 180 Måneder Løpetid
  20 Min. alder
  Eff: 150 000 kr. o/6 år: Eff. rente 13,40%, Kostnad 64 361 kr. Totalt 214 361,- Ved å be om tilbud, godtar du Lendo sine Vilkår
 • 10 000 - 500 000 Lånebeløp
  7,49 - 24,4% Effektiv rente
  36 - 180 Måneder Løpetid
  25 Min. alder
  Eksempel: Eff13% 150000 10år Kost112573 Tot262573
 • 5 000 - 500 000 Lånebeløp
  7,90 - 19,99% Effektiv rente
  12 - 180 Måneder Løpetid
  23 Min. alder
  Eksempel: Eff.rente 16,24%, 65.000,-, o/5 år, etabl.geb. 900,-, Totalt: 93.068,-
Siste artikler
Den reelle kostnaden av å utsette betalinger på forbrukslånet

Den reelle kostnaden av å utsette betalinger på forbrukslånet ditt

Er du i tvil om du bør benytte deg av bankens tilbud om en betalingsutsettelse på forbrukslånet? Ta en titt her.

Les saken
Anbefalte sider
 • Oversiktlig
 • Gratis tjeneste
 • Helt uforpliktende