Skriv omtale
×
Rating

Send omtale
Sist oppdatert: 12 september 2018
Forbrukslånmarkedet i Norge

Derfor har forbrukslånmarkedet eksplodert

Det er ingen tvil om at det norske forbrukslånmarkedet, altså for lån uten sikkerhet, har vokst enormt de siste årene. Antall tilbydere har økt i høy hastighet, og lån av denne typen har tilsynelatende blitt nesten like vanlige som huslån.

Selv om det kan være vanskelig å oppsummere en finansiell trend i en kort artikkel er det allikevel interessant å se på hvorfor forbrukslånmarkedet har vokst seg så enormt. Med dette blir det enklere å forstå hvorfor lånetrendene ser ut som de gjør i Norge i dag.

For deg som er på jakt etter et forbrukslån, eller allerede sitter med et, kan dette kaste lys over ting som vilkår, effektiv rente og markedet for låntypen generelt. Da vil det også være lettere å vurdere din egen lånesituasjon og eventuelt muligheten for å forbedre den.

Nordmenn låner mer uten sikkerhet

Så hvorfor har egentlig markedet for forbrukslån vokst seg så stort de seneste årene? Er det velferdsstaten vi lever i? Har vi bedre råd i dag enn vi hadde før, slik at vi kan ta en større risiko når vi låner? Eller er det stikk motsatt? Er vi tvungne til å ta opp lån med høy risiko fordi vi ikke har den økonomiske kapasiteten som kreves for å få innvilget lån med sikkerhet?

Disse er alle viktige spørsmål med hensyn til hvorfor forbrukslånmarkedet er blitt så stort. Det som imidlertid er viktig å huske på er at et marked alltid vil vokse, krympe, gå opp og gå ned avhengig av etterspørselen for det markedet. Hvis nordmenn ikke hadde tatt opp lån uten sikkerhet ville antall tilbydere heller ikke økt.

Og dette kan man definitivt trekke frem som en viktig grunn til at det finnes så mange forbrukslån å velge mellom i dag. Trenden i Norge er nemlig at vi låner mer og mer penger uten sikkerhet. Stadig flere låntakere går for forbrukslån og smålån som finansieringsløsninger, i stedet for den mer tradisjonelle sparingen.

Vi låner oftere uten sikkerhet

Vi låner altså mer uten sikkerhet. I 2015 var den gjennomsnittlige lånebeløpet for forbrukslån i Norge 110.000 kroner. I 2016 hadde dette økt med 20.000 i gjennomsnitt, som er forholdsvis betraktelig når man ser på landsbasis.

Men i tillegg til dette låner også nordmenn oftere uten sikkerhet – det er altså flere nordmenn som tar opp forbrukslån fra år til år. Mellom 2015 og 2016 steg antallet låntakere av lån uten sikkerhet med hele 21%.

Med hensyn til det opprinnelige spørsmålet vårt om hvorfor forbrukslånmarkedet har eksplodert taler altså statistikken for seg selv. Norske låntakere låner større beløp i lån uten sikkerhet, og det er stadig flere låntakere som velger denne låntypen.

Når etterspørsel styrer markedet er det også logisk at antall tilbydere øker, og at forbrukslån blir en ettertraktet del av det norske finansmarkedet. Men hvorfor velger så mange nordmenn å ta opp forbrukslån? Det er tross alt ikke til å komme seg unna at disse lånene er både risikofylte og kostbare.

Finansieringsløsninger for enhver økonomi

Med tanke på låntakerne er det flere gode motivasjonsfaktorer for å ta opp et lån uten sikkerhet. Til tross for at lånene er dyre lever vi i et samfunn som i økende grad drives av et ønske om å få innfridd de finansielle behovene våre umiddelbart. Da er det også attraktivt med et lån som:

 • ikke krever at du stiller sikkerhet i bolig eller andre eiendeler
 • som oftest har lavt krav til inntekt
 • ikke stiller noen krav til hvordan du skal bruke lånebeløpet
 • har rask behandlings- og utbetalingstid

I prinsippet betyr dette at lån uten sikkerhet er finansieringsløsninger som kan tilpasses enhver privatøkonomi. Nesten uansett hva du trenger penger til vil et forbrukslån potensielt kunne hjelpe deg. Og med enkel tilgang på penger vil flere personer takke ja til dem.

Dette kan enkelt forklares med det faktum at mennesker i sin natur motiveres av umiddelbar behovstilfredsstillelse. Kort sagt betyr dette at vi er veldig mye mer motivert av noe vi kan få i dag, enn noe vi må vente med til i morgen, neste måned, eller neste år.

Hvis du ønsker deg noe i dag, og et forbrukslån kan realisere ønsket ditt i morgen, vil det være mye mer attraktivt enn å bruke flere måneder, eller år, på å spare. I tillegg er det enkelt å få innfridd lån uten sikkerhet, både i form av mindre beløp (smålån) og de store lånene (forbrukslån).

Stort inntjeningspotensiale for långiver på forbrukslånmarkedet

Men et marked ville ikke ha blitt drevet fremover hvis det ikke var for at tjenesteleverandørene kunne tjene penger på det. Altså ville vi ikke ha sett en så stor økning i antall långivere på forbrukslånmarkedet uten et stort inntjeningspotensiale.

Vi har allerede vært inne på at forbrukslån er kostbare. Først og fremst kommer de med en høy effektiv rente, gjerne på mellom 15% og 20%. Dersom man sammenligner med lån med sikkerhet er dette skyhøyt – og gir banken store muligheter for overskudd på lånene.

I tillegg til dette tilbys også lån uten sikkerhet med lange nedbetalingsperioder. Visse tilbydere har spesialisert seg på det som kalles fleksibel nedbetalingstid, der man i prinsippet kan skyve gjelden foran seg nærmest i det uendelige.

En slik lang nedbetalingstid i kombinasjon med en høy effektiv rente er en gullgruve. Altså er det svært attraktivt for en bank å tilby lån uten sikkerhet. De vil tjene mye penger på lånet, på bakgrunn av rammene og vilkårene som tilbys med det.

Vekst i forbrukslånmarkedet

Markedskonkurransen er gode nyheter for deg som lånsøker

Så det er altså flere grunner til at forbrukslånmarkedet har eksplodert, både fra långivers og låntakers ståsted. For deg som ønsker å ta opp eller refinansiere et forbrukslån er dette svært gode nyheter.

Når det blir stor konkurranse, uavhengig av produktet som selges, blir tilbyderne nødt til å jobbe hardere for å skaffe seg kunder. Hvis du som forbruker har et hav av andre banker å velge mellom sier det seg selv at det skal mer til for at du velger én tilbyder over en annen.

Slik er det også blitt på markedet for forbrukslån, og du kan dermed skaffe deg gunstige vilkår dersom du drar nytte av konkurransen. Her må du huske på ting som effektiv rente og nedbetalingstid kombinert, oppfølging av låntakerne i banken, samt fleksibilitet på lånet.

Dersom du bruker litt tid på å undersøke vilkårene på de forskjellige forbrukslånene du vurderer er sannsynligheten stor for at du vil få mer lån for pengene dine.

Slik skaffer du markedets beste forbrukslån

Den enkleste måten å gjøre dette på er å bruke sammenlignings- og anbudssider som del av låneprosessen eller refinansieringen din. Her kan du enkelt se over hvilke långivere som er aktuelle for deg, og sammenligne nominell rentesats. Vær oppmerksom på at du må søke for å få et reelt tilbud om effektiv rente.

Til dette formålet kan det være lurt å bruke en anbudsside. Her får du søkt hos en rekke forskjellige tilbydere med én enkelt søknad. Søknaden din videreformidles til samarbeidsbankene av anbudssiden og i løpet av kort tid får du et utvalg av de beste tilbudene i retur.

Med en så stor markedsvekst kan du altså få mer ut av forbrukslånet ditt. Husk på å gjøre en grundig vurdering av lånealternativene dine i forkant av søknaden. Da vil du ha dratt god nytte av den enorme veksten på markedet for forbrukslån.

Anbefalte forbrukslån
 • 10 000 - 500 000 Lånebeløp
  7,90 - 19.00% Effektiv rente
  36 - 180 Måneder Løpetid
  20 Min. alder
  Eff: 150 000 kr. o/6 år: Eff. rente 13,40%, Kostnad 64 361 kr. Totalt 214 361,- Ved å be om tilbud, godtar du Lendo sine Vilkår
 • 5 000 - 600 000 Lånebeløp
  8,99 - 21,24% Effektiv rente
  12 - 180 Måneder Løpetid
  23 Min. alder
  Eksempel: Eff.rente 17,80%, 65.000,-, o/5 år, etabl.geb. 950,-, Totalt: 95.872,-
 • 5 000 - 500 000 Lånebeløp
  7.98 - 23.02% Effektiv rente
  12 - 180 Måneder Løpetid
  18 Min. alder
  Eff rente 9,92 %. Totalkostnad: 160 401 kr. Månedskostnad: 1 381 kr fordelt på 108 nedbetalinger.
Siste artikler
Medsøkere på forbrukslån

Sjekkliste for medsøkere på forbrukslån

Usikker på om du bør bli medsøker på et forbrukslån? Her får du den viktigste informasjonen du bør tenke gjennom før du sier ja.

Les saken
Anbefalte sider
 • Oversiktlig
 • Gratis tjeneste
 • Helt uforpliktende