Skriv omtale
×
Rating

Send omtale
Sist oppdatert: 18 juni 2017
Kapital for nedbetaling av gjeld

Slik frigjør du kapital til å nedbetale lån

Har du gjeld uten sikkerhet og ønsker å kvitte deg med den? Det kan være vanskelig å vite hvor man skal begynne. Å ta tak i gjelden sin er utfordrende for alle, selv de med romslig privatøkonomi.

Men det som er helt sikkert er at du ikke får nedbetalt lånet noe raskere uten å jobbe målrettet. Veien til gjeldsfrihet er ofte både lang og tung. Med riktige verktøy og en god innstilling kan du imidlertid redusere nedbetalingstiden din betraktelig.

I denne artikkelen får du gode tips til å frigjøre egenkapital til å nedbetale lån. Hvis du bruker dem konsekvent er du på god vei til målet om gjeldfrihet.

Lag en nedbetalingsplan

Pengene våre får en oppgave uansett om vi er bevisst det. Du kan sette av lønnen din til sparing, bruke den opp på generelt forbruk, eller betale faste utgifter med den. Som oftest vil man gjøre en kombinasjon av alle tre.

Når det kommer til å frigjøre kapital for å nedbetale lånet ditt trenger du en plan. Hvis pengene blir borte uansett betyr det at du må bevisstgjøre deg gjelden din. Du må jobbe målrettet og konsekvent for å redusere nedbetalingstiden.

En nedbetalingsplan er en tidsplan for nedbetaling av gjeld. Du kan bruke forskjellige strategier, men hovedpoenget er å ha et skjema det er enkelt å følge. Til dette formålet kan det være lurt å benytte seg av en nedbetalingskalkulator.

For å lage en god plan som vil fungere over lengre tid må du først og fremst skaffe en gjeldsoversikt. Sett opp de forskjellige gjeldsbeløpene dine med effektiv rente. Deretter kan du regne på privatøkonomien og se hvor mye du har til overs å bruke til nedbetaling av gjeld.

Det er en forutsetning at nedbetalingsplanen er realistisk for at den skal fungere optimalt. Det betyr at du ikke må legge opp til å bruke mer på gjeld enn du har råd til. Uansett beløp er du allerede på god vei med en fastsatt strategi.

Selg ting du ikke bruker

Jo mer du klarer å sette av til nedbetaling av lån, jo mer vil du få redusert nedbetalingsperioden din. For å fremskynde tidsskjemaet bør du derfor forsøke å frigjøre så mye kapital som mulig til gjelden din.

Et godt utgangspunkt er ved å ta en liten gjennomgang av huset. Har du ting du ikke bruker noe særlig? Man kan få solgt nesten hva som helst på nettet nå til dags. Det bør du også gjøre hvis du ønsker å bli gjeldfri raskere.

For at dette skal fungere er det viktig at pengene går direkte til nedbetaling av lånet ditt. Ikke fall for fristelsen til å bruke kapitalen på andre ting. Husk at i det lange løp vil det være svært gunstig for privatøkonomien å bli kvitt gjelden.

En god idé for å gjøre dette så enkelt som mulig er å opprette en konto for salgene dine. Da kan du sørge for at kapitalen du tjener inn går direkte til gjelden din. Det kan være lurt å sette opp et automatisk trekk fra denne kontoen som går direkte til nedbetaling av lån.

Kvitt deg med bilen hvis du kan

Det er dyrt å ha bil, og man kan også tjene en god del på å selge den. Hvis du bor et sted hvor det finnes god kollektivtransport bør du vurdere dette alternativet. Da kan du sannsynligvis få inn en god slant med penger.

Hvis du setter av all kapitalen til nedbetaling av lånet ditt har gjort deg selv en stor tjeneste. Dette vil være spesielt gunstig hvis du sitter med gjeld uten sikkerhet. På denne typen lån blir rentekostnadene beregnet av resterende gjeldsbeløp hver måned.

Når du da kvitter deg med en god porsjon av gjelden på én gang sparer du deg selv for en hel del renteutgifter. Da har du også tatt et stort steg i riktig retning for å redusere nedbetalingsperioden din.

I tillegg til selve kapitalen et bilsalg bringer vil også månedsutgiftene dine gå kraftig ned uten bil. Bensin og bilhold er dyrt i Norge, og på årsbasis er det snakk om mange tusen kroner. Forsøk å bruke disse besparelsene på nedbetaling av lånet ditt.

Effektiviser hverdagsøkonomien så mye som mulig

Tommelfingerregelen når det kommer til nedbetaling av lån er at alt er bedre enn ingenting. Derfor er det viktig at du frigjør så mye kapital som mulig også i hverdagsøkonomien. Det finnes mange tiltak du kan få på plass for å effektivisere denne.

Først og fremst er det lurt å handle mat så økonomisk som mulig. Hvis du ikke allerede skriver handleliste før du drar på butikken bør du begynne med dette nå. Da unngår du unødvendige kjøp, som fort kan koste mange hundre kroner ekstra i måneden.

I tillegg er det lurt å begynne med storhandel av matvarene. Om dette er vanskelig å få til på butikken kan du vurdere matkjøp på nettet. Her får du også kompetitive priser på maten, slik at den blir så billig som mulig.

I den grad du kan unngå å kjøpe mat ute bør du også gjøre det. Lag dobbel porsjon av middagen og ta med restemat på jobb. Hvis dere har en kaffemaskin på kontoret kan du droppe cafébesøk i ukedagene. Alle disse tiltakene vil frigjøre mer kapital til å nedbetale lånet ditt.

Betal ned så mye ekstra som mulig

I det lange løp er det snakk om mange, mange tusen kroner spart når du reduserer nedbetalingstiden din. Spesielt hvis du betjener lån uten sikkerhet. Når du setter opp tidsskjemaet ditt er det derfor viktig at du bruker så mye som mulig på gjeld.

Her må du være ærlig med deg selv og sannsynligvis ta en del kjipe valg. Du frigjør aller mest kapital ved å gjøre små endringer i hverdagen. For å motivere deg selv er det lurt å sammenligne en redusert nedbetalingstid med den du har nå.

Sett opp en liste over prosjekter du kan realisere raskere hvis du kvitter deg med lånet. Og bruk denne listen når du opplever at motivasjonen daler. Det er som nevnt vanskelig å bli gjeldfri, men hvis du jobber målrettet er det absolutt ingen umulighet.

Betjen gjelden ett lån av gangen

For at nedbetalingsplanen din skal være så økonomisk gunstig som mulig bør du betjene ett lån av gangen. Det kan også være lurt å følge snøskredmetoden, i alle fall i oppstarten. Med denne strategien betjener du lånene i henhold til høyeste effektive rente.

Dette sørger for at du blir kvitt den gjelden som koster deg mest først. Da blir det også lettere å frigjøre mer kapital til å nedbetale for eksempel boliglånet ditt.

Hvis privatøkonomien er trang kan du snakke med banken din om avdragsfrihet på boliglånet. Pengene du får frigjort med en slik løsning bør du deretter sette av til den dyre gjelden din. Når du er kvitt denne kan du begynne å fokusere på boliglånet igjen.

Anbefalte forbrukslån
 • 10 000 - 500 000 Lånebeløp
  7,90 - 19.00% Effektiv rente
  36 - 180 Måneder Løpetid
  20 Min. alder
  Eff: 150 000 kr. o/6 år: Eff. rente 13,40%, Kostnad 64 361 kr. Totalt 214 361,- Ved å be om tilbud, godtar du Lendo sine Vilkår
 • 5 000 - 600 000 Lånebeløp
  8,99 - 21,24% Effektiv rente
  12 - 180 Måneder Løpetid
  23 Min. alder
  Eksempel: Eff.rente 17,80%, 65.000,-, o/5 år, etabl.geb. 950,-, Totalt: 95.872,-
 • 5 000 - 500 000 Lånebeløp
  7,90 - 19,99% Effektiv rente
  12 - 180 Måneder Løpetid
  23 Min. alder
  Eksempel: Eff.rente 16,24%, 65.000,-, o/5 år, etabl.geb. 900,-, Totalt: 93.068,-
Siste artikler
Den reelle kostnaden av å utsette betalinger på forbrukslånet

Den reelle kostnaden av å utsette betalinger på forbrukslånet ditt

Er du i tvil om du bør benytte deg av bankens tilbud om en betalingsutsettelse på forbrukslånet? Ta en titt her.

Les saken
Anbefalte sider
 • Oversiktlig
 • Gratis tjeneste
 • Helt uforpliktende