Skriv omtale
×
Rating

Send omtale
Sist oppdatert: 3 november 2016

Hva er styringsrente?

Sentralbanken endrer fra tid til annen styringsrenta i forhold til faktorer de ser i markedet. Dette er et finansielt virkemiddel for å påvirke hvordan markedet forholder seg til nedgangstider eller oppgangstider. Endringer i renta har en raskere påvirkning på markedet enn politiske avgjørelser har. Når de endrer styringsrenta, vil det sannsynligvis bety at også banker vil endre sin rente på utlån. Men dette er ikke garantert. Det er som oftest konkurransepåvirkning som bestemmer hva bankene gjør, men styringsrenten setter press på dem til å øke eller senke sine renter i forhold. Når styringsrenten settes ned, er det ofte press fra kunder som gjør at bankene må sette ned sin rente.

Den første banken som velger å følge styringsrenten nedover, vil få en del oppmerksomhet, og kan vinne en del kunder. Straks den første banken reduserer sin rente, vil de andre raskt bli tvunget til å følge etter for å beholde sin andel av markedets lånekunder. Lånekunder er i dag ikke like lojale som de kanskje var for 20 til 30 år siden. I dag er tilbudene mange, og de fleste tilbudene er ganske like. Og da velger kunden den løsningen som blir billigst.

Styrerenten kan endre lånerenten din

Hver gang sentralbanken annonserer hva styringsrenten blir, venter mange i spenning. Det er ingen garanti for at lånekunder får endringer i sine lånetilbud, men blir det endringer i styringsrenten, er sjansen stor for at man får en endring i lånerenten som en følge av dette.

Finn billigste forbrukslån her
  • Oversiktlig
  • Gratis tjeneste
  • Helt uforpliktende