Skriv omtale
×
Rating

Send omtale
Sist oppdatert: 3 november 2016

Hva er variabel rente?

Velger man en variabel rente når man tar opp lån, vil renten endre seg etter markedet. Dette betyr at renten du må betale øker om banken setter opp sine renter, og går ned om de gjør det motsatte. Ønsker man å sikre seg mot disse endringene, kan det være lurt å vurdere å låse renten over en periode. Ved å gjøre dette, kan du forsikre deg om hva utgiftene blir i den aktuelle perioden.

Men er dette lønnsomt?

Det er ikke garantert at det blir lønnsomt å låse renten. Dette er stadig en diskusjon. Men det er lurt å tenke på at bankene ikke ønsker å tape penger. Det vil si at når de setter prisen på fastrente, så vurderer de hvilken utvikling de forventer det blir på rentenivået, og så legger de på en liten sikkerhetsmargin. Hvis det går som banken forventer, vil du med andre ord betale mer for å ha fastrente enn om du lot renten variere.

De siste årene har renten vært eksepsjonelt lav, og sjansen for at den skal øke regnes som meget lite sannsynlig. Selv om markedet kan være uforutsigbart. Det var en periode rundt midten av 1980-tallet hvor renten var oppe i nesten 14% på boliglån. Ingen tror at denne tiden kommer tilbake, men disse antagelsene er kun basert på sannsynlighet. De siste årene, har det ikke vært lønnsomt med fastrente i forhold til variabel rente. Men vil du være helt sikker, kan det være lurt å vurdere fastrente.

Finn billigste forbrukslån her
  • Oversiktlig
  • Gratis tjeneste
  • Helt uforpliktende