Rating

Send omtale
Sist oppdatert: 29 Mai 2019
renter

Hvordan avgjøres renten på forbrukslånet

Hvis man skal låne penger og har fått flere tilbud fra ulike tilbydere. Er ofte renten noe av det første man sammenligner. Denne vil stort sett variere fra bank til bank, og det kan være mye penger på å velge det billigste lånet. Det som ikke like mange er klar over, er at to personer som søker om det samme lånet i den samme banken, også kan oppleve å få ulike rentebetingelser. Hvorfor er det slik?

Banken gir deg alltid et unikt og individuelt tilbud om lån hvor de vurderer en rekke ulike faktorer. Helhetsvurderingen av disse faktorene vil gi dem et bilde av deg som låntaker og på risikoen for at akkurat du ikke vil betale tilbake lånet. Jo større risiko banken må ta, jo høyere rente må du betale.

I denne artikkelen skal vi se nærmere på hvilke faktorer som inngår i bankens vurdering av din lånesøknad.

Anbefalte låneaktør:

Lånebeløp
10 000 - 500 000
Effektiv rente
7,49 - 24,4%
Aldersgrense
25 år
Utbetaling
1 dag
star star star star star
star star star star star
(51 Anmeldelser)
 Eksempel: Eff. rente 15.90%, kr 100.000, o/5 år. Kostnad kr 40.256, totalt kr 140.256,-

Inntekt

Når du skal søke om lån, vil inntekten din ha stor innvirkning på hvilken rente du blir tilbudt, men også på om banken godkjenner lånesøknaden i det hele tatt. Jo større inntekt du har, jo mer sannsynlig er det at du klarer å betale ned lånet ditt når den tid kommer. Nøyaktig hvor mye du må tjene varierer fra bank til bank, men beløpet pleier å ligge mellom 100 000kr og 200 000kr. Ofte stilles det krav til fast jobb.

Jo større inntekt du har, jo lavere rente pleier du å få.

Gjeld

Bankene vil også gjøre en vurdering av hvor mye gjeld du har fra før av. Har du allerede et eller flere forbrukslån, huslån, studielån eller kredittkortgjeld som må betales vil dette svekke din evne til å kunne betale tilbake banken som skal gi deg et nytt lån.

Dette vil banken se på som risiko, og derfor vil renten bli høyere. Har du lav inntekt og mye gjeld, risikerer du at banken ikke ønsker å låne deg penger i det hele tatt. Har du høy inntekt, og lite gjeld vil dette gi deg den beste renten. 

Kredittscore/Betalingsanmerkninger

Hver gang du søker en bank eller finansieringsinstitusjon om kreditt vil de foreta en kredittsjekk av deg. Kredittsjekken undersøker og vurderer en hel rekke med faktorer knyttet til din personlige økonomi og betalingsevne.

Kredittopplysningen AS og Lindorff er to av selskapene som har tilgang på dine opplysninger og som vil dele disse med banken. Faktorer som vurderes inkluderer bostedsadresse, inntekt, gjeld, formue, betalingshistorikk, eventuelle betalingsanmerkninger eller inkasso, næringsinteresser og skatt.

Med utgangspunkt i alle disse opplysningene blir det foretatt en utregning som gir deg en kredittscore mellom 0 og 100.  Dette tallet sier noe om hvor sannsynlig det er at du klarer å tilbakebetale lånet ditt. Jo høyere tall jo bedre, og har du en kredittscore på 50 eller mer, vil du som regel få innvilget lånesøknaden din. Jo høyere tallet er, jo bedre rente vil du få.

Lånebeløp

En annen faktor som er viktig når banken setter renten på lånet er størrelsen på lånet. Et lite lån på 15 000kr vil som regel ha høyere rente enn et stort lån på 500 000kr.

Dette kan man også se hvis man prøver seg litt frem på en av bankenes lånekalkulatorer. Du kan nesten se på det som en kvantumsrabatt på lån av penger.

Alder

Alderen din kan også spille inn når banken vurderer renten på lånet ditt. De fleste banker har et minstekrav på 20år, men selv om du er gammel nok vil en ung låntaker ofte måtte betale mer i rente enn en eldre.

Utdanning

Hvilken- og hvor mye utdanning du har kan også spille inn på hvilken rente du får. Dette har sammenheng med din fremtidige betalingsevne. Har du en lang og relevant utdanning, er det mer sannsynlig at du raskt kommer deg ut i arbeid hvis du skulle miste den jobben du har nå.

Har du lite utdanning, eller har valgt et yrke der det ikke er så mange jobber, vil du være en større risiko for banken, og renten vil bli høyere. 

Finn beste forbrukslån for din økonomi

OPPSUMMERT

Renten på lånet avgjøres av følgende faktorer:

 • Fastsettelse av renten er en helhetsvurdering og hver søknad behandles individuelt.
 • Bankene tar seg ekstra betalt for høyere risiko.
 • Høy inntekt gir lavere rente.
 • Lite gjeld gir lavere rente
 • Har du en kredittscore som er høyere enn 50, vil du sannsynligvis få låne penger.
 • Jo mer penger du låner, jo lavere blir renten.
 • Hvilken utdanning du har kan spille en rolle.
Anbefalte forbrukslån
 • 10 000 - 500 000 kr Lånebeløp
  7,90 - 19.00% Eff. rente
  20 år Aldersgrense
  1 dag Utbetaling
  Eff. rente 14,64%, kr 80.000, o/5 år. Kostnad kr 30.666, totalt kr 110.666
 • 5 000 - 600 000 kr Lånebeløp
  8,99 - 21,24% Eff. rente
  23 år Aldersgrense
  1 dag Utbetaling
  Eksempel: Eff.rente 17,80%, 65.000,-, o/5 år, etabl.geb. 950,-, Totalt: 95.872,-
 • 10 000 - 500 000 kr Lånebeløp
  7,49 - 24,4% Eff. rente
  25 år Aldersgrense
  1 dag Utbetaling
  Eff. rente 15,90%, kr 100.000, o/5 år. Kostnad kr 40.256, totalt kr 140.256
Anbefalte artikler
Anbefalte sider
 • Oversiktlig
 • Gratis tjeneste
 • Helt uforpliktende
Nettavisen Lånehjelpen er en uavhengig finansportal og
et kommersielt samarbeid med Netpixel media AS
Tjenesten er helt gratis og uforpliktende!