Skriv omtale
×
Rating

Send omtale
Sist oppdatert: 26 mai 2017
hvordan bli kvitt forbrukslån fort

Slik kvitter du deg raskest mulig med forbrukslånet

Det vil alltid være ugunstig å sitte med mye gjeld på bok. Dette svekker kredittscoren din, og medfører at lånet blir dyrere totalt sett. Derfor bør alle som betjener forbrukslån fokusere på å kvitte seg med det.

Å ta fatt på et stort gjeldsbeløp er imidlertid en forholdsvis omfattende oppgave. Derfor er det viktig at du går løs på den på riktig måte. Hvis du gjør det kan du si farvel til lånet ditt en hel del tidligere enn planlagt.

Her går vi gjennom hvordan du skal kvitte deg med forbrukslånet ditt raskest mulig. Følg disse stegene, så er sannsynligheten stor for at du vil redusere nedbetalingstiden din betraktelig.

Derfor trenger du en nedbetalingsplan

Første steg når du skal ta tak i forbrukslånet ditt er å lage en nedbetalingsplan. Uten en slik er det vanskelig å komme noen særlig vei. En nedbetalingsplan holder deg i nakkeskinnet og sørger for at du jobber målrettet mot gjeldfriheten.

Dette er viktig primært fordi vi mennesker generelt sett er forholdsvis dårlige til å være pragmatiske når det kommer til økonomien. Vi har en tendens til å glemme bort hvordan vi ligger an sånn egentlig, spesielt hvis vi ønsker oss noe.

Konsekvensen er at pengene våre får bein å gå på, uansett hvilken retning vi sender dem. Men for å kvitte deg med gjeld er du nødt til å prioritere. Og det er her nedbetalingsplanen kommer inn i bildet.

En nedbetalingsplan er helt enkelt et skjema for hvordan du skal kvitte deg med gjelden din. Den består av strategi, startdato for nedbetalingen, månedsbeløp for innbetalingen og forskjellige gjeldsposter. For at den skal fungere optimalt må du velge riktig strategi.

De to beste strategiene for nedbetaling av gjeld

Det finnes selvfølgelig en rekke forskjellige måter man kan gå løs på gjeld på. Du kan betale inn 5 ekstra kroner hver gang du kjøper deg en kaffe. Eller sette av 10% av overtidslønnen din til nedbetalingen.

Heldigvis er det slik at vi vet hvilke strategier som fungerer best for effektiv nedbetaling av gjeld. Det er primært to av disse som er anerkjent på verdensbasis: snøballmetoden og snøskredmetoden.

Felles for begge strategiene er at de fokuserer på ett gjeldsbeløp av gangen. Hvis du har flere gjeldsposter er de spesielt gunstige. Men selv med bare ett lån uten sikkerhet vil du spare mye penger på en slik strategi.

Snøballmetoden tar for seg lånene i stigende rekkefølge. Her starter man med det minste lånebeløpet og avslutter med det største. Snøskredmetoden, på den annen side, starter med lånet som har høyest effektive rente.

Fokuser på forbrukslånet ditt først

Dersom du sitter med boliglån og ett forbrukslån vil begge strategiene fungere bra. Det er sannsynlig at forbrukslånet både har det laveste beløpet og den høyeste renten. Altså vil det ikke ha så mye å si hvilken strategi du velger.

Det er imidlertid verdt å merke seg at du alltid bør fokusere på ett lån av gangen. I en studie gjennomført i USA viste det seg at folk som gjorde dette ble kvitt gjelden 15% raskere. En slik reduksjon betyr en god del penger spart når det kommer til forbrukslån.

Men det er lite sannsynlig at banken du har boliglånet ditt i vil akseptere en ordning hvor du ikke betaler avdrag. Du kan sannsynligvis få på plass en betalingsutsettelse. Men å stoppe innbetalingene helt og holdent vil nok være vanskelig å få til.

Allikevel er det lurt å snakke med banken din. Forklar at du jobber for å kvitte deg med et lån uten sikkerhet. Og forhør deg om hvor lite det er mulig å betale i måneden på boliglånet. Pengene du får frigjort bør du deretter bruke på nedbetaling av forbrukslånet.

Sett av et fast månedsbeløp og betal det konsekvent

Videre er det alfa omega å jobbe konsekvent når du skal kvitte deg med forbrukslån. Alt du betaler i tillegg til faste månedsbeløp er bra. Men å virkelig redusere nedbetalingstiden betyr hardt arbeid over lengre tid.

For å finne ut av et realistisk månedsbeløp må du sette opp et budsjett for privatøkonomien din. Skriv ned faste utgifter og gjennomsnittlig forbruk, samt inntekten din. Pengene du har til overs ved månedsskifte kan du bruke på nedbetaling av gjelden.

Selv om det er bra å være motivert er det viktig at du ikke lager en urealistisk nedbetalingsplan. Unngå å ta sikte på et månedsbeløp som vil tære på privatøkonomien. Da er det sannsynlig at du gir opp etter kort tid.

Gi deg selv litt godt med slingringsmonn. Hvis du for eksempel kan betale maksimalt 2000 kroner ekstra i måneden er det lurt å sette beløpet til 1500-1600 kroner. Resten av pengene kan du sette av til generell sparing.

Ikke glem hvorfor du ønsker å bli gjeldfri

For å klare å redusere nedbetalingstiden på et forbrukslån er du nødt til å være motivert. Hvis du har mer lyst på faste restaurantbesøk enn å bli gjeldfri er det vanskelig å få til en god reduksjon i nedbetalingstid.

Derfor bør du i forbindelse med start av nedbetalingsplanen sette opp en motivasjonsliste. Hvilke ting vil bli mulige hvis du kvitter deg med gjelden raskere? Kan du ta en ferie du har drømt om lenge? Blir det mulig å pusse opp boligen? Vil privatøkonomien bli romsligere?

Husk å skrive opp ting som faktisk motiverer deg. Når det da blir tøft å følge nedbetalingsplanen kan du gå tilbake til motivasjonslisten din.

Prioriter nedbetaling av gjelden – hele tiden

Det er et langt løp å kvitte seg med gjeld, spesielt når det er snakk om store beløp. Du må være bevisst hvor stort dette prosjektet er for at du skal klare å fullføre.

Her handler det altså om å prioritere gjeldsnedbetalingen din hver dag gjennom nedbetalingsperioden. Sannsynligvis må du ta en del kjipe valg i hverdagen. Men summa sumarum vil du spare mye penger på å kvitte deg med forbrukslånet.

For å komme i gang med nedbetalingen kan du benytte deg av denne nedbetalingskalkulatoren. Den setter enkelt opp en nedbetalingsplan for deg. Du ser også tydelig hvor mye penger du vil spare på å redusere nedbetalingsperioden din.

Anbefalte forbrukslån
 • 10 000 - 500 000 Lånebeløp
  7,90 - 19.00% Effektiv rente
  36 - 180 Måneder Løpetid
  20 Min. alder
  Eff: 150 000 kr. o/6 år: Eff. rente 13,40%, Kostnad 64 361 kr. Totalt 214 361,- Ved å be om tilbud, godtar du Lendo sine Vilkår
 • 10 000 - 350 000 Lånebeløp
  8.61 - 24.2% Effektiv rente
  12 - 60 Måneder Løpetid
  25 Min. alder
  Eksempel: Eff.rente 16,33%, 65.000,-, o/5 år, etabl.geb. 0,-, Totalt: 93.244,-
Siste artikler
Den reelle kostnaden av å utsette betalinger på forbrukslånet

Den reelle kostnaden av å utsette betalinger på forbrukslånet ditt

Er du i tvil om du bør benytte deg av bankens tilbud om en betalingsutsettelse på forbrukslånet? Ta en titt her.

Les saken
Anbefalte sider
 • Oversiktlig
 • Gratis tjeneste
 • Helt uforpliktende