Skriv omtale
×
Rating

Send omtale
Sist oppdatert: 9 april 2017
hvordan håndtere inkasso

Hvordan håndtere inkasso

Du har glemt å betale en regning, eller kanskje du har vært litt for optimistisk når du tok på deg kredittkortgjeld. Og nå klarer du ikke å betale regningen? Hvis selskapet du skylder penger ser at du ikke betaler regningene dine,  vil de sende deg et inkassovarsel.

At regningen går til inkasso vil si at selskapet du skylder penger ”selger” regningen din til et inkassoselskap som spesialiserer seg på å drive inn gjeld. Da vil inkassoselskapet legge til sine kostnader på toppen av den gjelden du allerede har.  Hvis du unngår å betale regningen selv etter at du har mottatt inkassovarselet vil regningen kunne vokse seg stor på kort tid.

Konsekvenser

Havner en regning i inkasso, vil du som forbruker få det vi kaller en betalingsanmerkning. Det vil si at når du f.eks. skal søke om boliglån i banken, vil de kunne se at du tidligere har latt være å betale gjelden din. Dette vil som regel føre til at du ikke får låne penger. Det kan også være nok til at mobiloperatøren din ikke vil tilby deg et normalt mobilabonnement, og at du må bruke kontantkort i stedet. Oppsummert kan vi si at det å ha en betalingsanmerkning på seg, er meget upraktisk og bør unngås for enhver pris.

Det som er viktig å tenke på når du sliter med å betale regningene dine er at innkreveren ønsker at du skal klare å betale tilbake pengene du skylder. De er faktisk ofte villige til å strekke seg ganske langt for å få pengene sine, så fremt de føler du er ærlig og har et ønske om å løse saken på en god måte. I denne artikkelen skal vi se på hva du som forbruker kan gjøre for å håndtere inkassokravet på en best mulig måte.

Hvordan håndtere inkasso?

 1. Forebygg

  Det beste du kan gjøre er å forhindre at regningen går til inkasso i utgangspunktet. For at dette skal være en mulighet er det viktig at du er åpen og ærlig når du kommuniserer med kreditoren din. Ta kontakt med selskapet du skylder penger og forklar situasjonen. Kanskje det er mulig å levere tilbake produktene du skylder penger for? Det kan gjerne være mulig å inngå en avtale om betalingsutsettelse eller å dele betalingen i flere mindre deler. Gå gjennom alt du har i huset/garasjen og se om det er noe du kan selge for å betale regningen

 1. Kontroller

  www.inkasso.no kan kontrollere at inkassoselskapet ikke krever for høye beløper i salær og gebyrer. Det er også viktig at du kontrollere om beløpet de mener at du skylder dem er riktig. Er du uenig i dette er det viktig å si i fra med en gang! Husk å sjekk om du har fått inkassovarsel før du fikk betalingskrav. Har du ikke fått dette kan du sende betalingskravet i retur.

 1. Kommunikasjon & forhandlinger

  Har du alt mottatt inkassovarselet og du ikke lenger kan forhandle med leverandøren du skyldte penger. Da må du ta kontakt med inkassoselskapet snarest. Her kan det også være mulig å forhandle frem en bedre avtale, slik at ikke regningen vokser seg alt for stor. Klarer du å få på plass en bedre avtale, er det viktig å betale ned så mye som mulig av gjelden med en gang. Da slipper du unna med mindre rentekostnader.

 1. Refinansiering & økonomistyring

  Å skylde penger til et inkassoselskap kan bli veldig dyrt og hvis du har pådratt deg flere inkassosaker. Kan det være en mulighet å forsøke å samle all gjelden. Da kan et kortsiktig lån hos banken være et alternativ. I banken kan du få hjelp til å skaffe oversikt over økonomien og sette opp en betalingsplan med utgangspunkt i din økonomi. Det vil også være lettere og billigere å forholde seg til en stor kreditor, fremfor flere små.

 1. Dokumentasjon & skriftlige avtaler

  Under hele prosessen er det viktig å ta vare på alle regninger, betalingskvitteringer, og korrespondanse med kreditorene. Disse dokumentene kan bli viktige og vil forhindre at du for eksempel blir krevd for de samme pengene flere ganger. Det er også viktig at du får alle nye betalingsavtaler og lignende i skriftlig form og undertegnet av deg og en representant fra inkassoselskapet.

 1. Forliksrådet & advokathjelp

  Hvis du og kreditoren ikke klarer å bli enige, vil saken gå til forliksrådet. Får du brev om tilsvar er det viktig at du sier deg uenig i kravet og møter opp. Fortell din side av saken, og prøv å få lagt en avtale. En avtale laget i forliksrådet er bindene for begge parter. Det kan også være lurt å ta kontakt med en advokat som spesialiserer seg på forbrukersaker.

 

Det aller viktigste du kan gjøre er å unngå å gi opp. Mange blir overveldet og slutter til slutt å åpne brevene som kommer. Prat med banken din, for det er nemlig aldri for sent å rydde opp i økonomien. Det kan også være mulig å strekke ut en hånd til venner og familie. Det kan godt være du kjenner noen som har mulighet og lyst til å hjelpe deg på bena igjen.

Anbefalte forbrukslån
 • 10 000 - 500 000 Lånebeløp
  7,90 - 19.00% Effektiv rente
  36 - 180 Måneder Løpetid
  20 Min. alder
  Eff.rente 14,01%, 140.000,-, o/5 år, etabl.geb. 950,-, Totalt: 191.566,- Ved å be om tilbud, godtar du Lendo sine Vilkår
 • 5 000 - 600 000 Lånebeløp
  8,99 - 21,24% Effektiv rente
  12 - 180 Måneder Løpetid
  23 Min. alder
  Eksempel: Eff.rente 17,80%, 65.000,-, o/5 år, etabl.geb. 950,-, Totalt: 95.872,-
 • 5 000 - 500 000 Lånebeløp
  7,90 - 19,99% Effektiv rente
  12 - 180 Måneder Løpetid
  23 Min. alder
  Eksempel: Eff.rente 16,24%, 65.000,-, o/5 år, etabl.geb. 900,-, Totalt: 93.068,-
Anbefalte artikler

De største problemene med smålån

Små og raske lån lokker med lette penger. Men det kan fort bli en dyr felle.

Les saken
Anbefalte sider
 • Oversiktlig
 • Gratis tjeneste
 • Helt uforpliktende