Skriv omtale
×
Rating

Send omtale
Sist oppdatert: 9 april 2017
tips til nedbetaling av forbrukslån

Gode tips til nedbetaling av forbrukslån

De aller fleste av oss tenker svært lite på økonomiske konsekvenser. Som mennesker er vi faktisk instinktivt ganske dårlige på det. Dersom vi ser noe vi har veldig lyst på er ofte løpet kjørt. De aller fleste som har tatt opp et forbrukslån kan nok kjenne seg igjen i dette. Det var utenkelig å spare i flere år for å pusse opp kjøkkenet. Eller kjøpe drømmebilen. Men når den umiddelbare behovstilfredsstillelsen begynner å svinne hen er det fortsatt en god stund til lånet er nedbetalt. Da er det selvfølgelig viktig å huske på at det var forbrukslånet som gjorde drømmen din til virkelighet. Og så kan du begynne å tenke på hvordan du skal få nedbetalt lånet så raskt som mulig. Her er noen gode tips til å korte ned på tiden det vil ta deg å bli gjeldfri.

Når ønsker du å være kvitt forbrukslånet?

Dette er det første spørsmålet du bør stille deg selv. Hos de aller fleste forbrukslån-tilbydere i Norge vil nedbetalingstiden være fastsatt. Dette tidsrommet kan være alt fra 5 til 15 år. Og når man har skrevet under på en kontrakt er det lett å tenke at den er skrevet i stein. Det er den selvfølgelig med tanke på lånebeløpet ditt. Men det er ingen grunn til å ikke forsøke å kvitte seg med gjelden. Hver måned du betaler ned på forbrukslånet ditt betaler du renter på det gjenværende lånebeløpet ditt. Så hva skjer hvis du får ned lånebeløpet ditt? Jo, de totale renteutgiftene vil minke. Den beste måten å bli kvitt et forbrukslån på er å ta tyren ved hornene. Dersom månedsregningen din forblir en vane, eller kanskje et autotrekk fra kontoen din, vil du ikke få nedbetalt forbrukslånet ditt noe raskere. Still deg selv spørsmålet om når du ønsker å være gjeldfri. Kjenn litt på hvordan det føles. Så kan du begynne å planlegge hvordan du skal få realisert nedbetalingsmålet ditt.

Her finner du en svært god nedbetalingskalkulator for gjeld

Sett opp et budsjett for å betale forbrukslånet ditt

Det aller første du må gjøre for å fremskynde nedbetalingsperioden din er å sette opp et budsjett. Lag en grundig oversikt over inntekt og utgifter. De aller fleste av oss bruker opp ganske mye penger i måneden. Og for veldig mange går disse pengene til ting det er vanskelig å huske hva var i etterkant. Pengene forsvinner liksom ut av kontoen – på magisk vis. Dersom du forplikter deg til å føre et budsjett vil det raskt bli tydelig hva du bruker pengene dine på. Og dersom absolutt alt går det faste eller uunngåelige utgifter er det selvfølgelig ikke så mye du får gjort. Da må du heller være fornøyd med at du klarer å betale ned på forbrukslånet ditt i utgangspunktet. Men dette er realiteten for de færreste. Generelt sett har vi ganske stort forbruk innen kategorien ”Annet”. Og dette er en gyllen mulighet til å betale ned litt ekstra på forbrukslånet ditt. Kanskje du kan droppe den turen på byen? Eller lage middag og lunsj hjemme litt oftere? Alle disse tiltakene vil frigjøre penger som du kan bruke på å redusere forbrukslånet din.

Prioriter nedbetaling av forbrukslånet

Og dette bringer oss selvfølgelig til den viktigste og vanskeligste delen av å betale ned på et forbrukslån. Dersom du skal få til å bli gjeldfri raskere er du nødt til å prioritere det. Det må være viktigere for deg å betale ned enn å bruke pengene på andre ting. En god parallell er trening og usunn mat. Det finnes ikke et menneske på planeten som bare er i god form helt av seg selv. For noen er det selvfølgelig enklere enn for andre. Men for den store majoriteten av mennesker du ser i form handler det om valg i hverdagen. De velger å gå på trening i stedet for å se på TV. De tar salat i stedet for burger. Å betale ned på et lån er i prinsippet klin likt. Målet (å bli gjeldfri) er akkurat like abstrakt som for de som jobber mot en sunnere livsstil (eller drømmekroppen). Derfor er det akkurat like vanskelig å velge salat (nedbetaling) fremfor sjokolade (forbruk) når du skal prioritere lånet ditt. Hvis du synes dette er fryktelig krevende kan det hende du må omstrukturere hodet ditt litt for å lykkes.

Lag en motivasjonsplan

I disse tilfellene kan en motivasjonsplan være en veldig lur idé. Hvis du betjener et forbrukslån betaler du i alle fall noen hundre kroner i måneden til lånet. Og for de fleste er det noen tusen. For å motivere deg selv til å betale ned raskere må du finne konkrete ting å se fram til. Hva vil du kunne bruke penger på når lånet er nedbetalt? Hvordan vil hverdagen din se annerledes ut når du slipper dette faste månedsbeløpet? Hvis du klarer å lage en litt god liste over dette vil du kunne snu på tankegangen din i forhold til lånet. Da vil nedbetalingen, som egentlig er ganske kjip, bli til noe positivt. Er du kompetitiv kan du tenke på slutten av forbrukslånet som det endelige målet ditt. Hvor raskt klarer du å komme deg dit? Kan du betale ned mer denne måneden eller dette kvartalet enn du gjorde det forrige? Ved å lage en motivasjonsplan slutter forbrukslånet å handle om penger ut. Da kan du heller tenke på fremtidige penger inn som kan gå til ting du gleder deg til.

Vurder refinansiering av forbrukslånet

Det siste tipset til raskere nedbetaling av forbrukslånet ditt er å følge godt med på rentemarkedet. Refinansiering av forbrukslån betyr i praksis at du flytter lånet ditt fra en lånetilbyder til en annen. Renten på forbrukslån er veldig høy. Ved å finne en gunstigere rente vil du med refinansiering sitte igjen med et mindre totalbeløp å betale ned på. Dersom du oppdager en bedre rente bør du også kontakte den eksisterende banken din. Men før du gjør det bør du sørge for å ha tallene helt klart for deg før du ringer. Da kan du kort og konsist fortelle hvorfor du mener at renten din bør nedjusteres. Og dersom de ikke er villige til å hjelpe deg er det bare å refinansiere forbrukslånet ditt.

Her finner du en komplett guide for nedbetaling av gjeld 

Anbefalte forbrukslån
 • 10 000 - 500 000 Lånebeløp
  7,90 - 19.00% Effektiv rente
  36 - 180 Måneder Løpetid
  20 Min. alder
  Eff.rente 14,01%, 140.000,-, o/5 år, etabl.geb. 950,-, Totalt: 191.566,- Ved å be om tilbud, godtar du Lendo sine Vilkår
 • 5 000 - 600 000 Lånebeløp
  8,99 - 21,24% Effektiv rente
  12 - 180 Måneder Løpetid
  23 Min. alder
  Eksempel: Eff.rente 17,80%, 65.000,-, o/5 år, etabl.geb. 950,-, Totalt: 95.872,-
 • 5 000 - 500 000 Lånebeløp
  7,90 - 19,99% Effektiv rente
  12 - 180 Måneder Løpetid
  23 Min. alder
  Eksempel: Eff.rente 16,24%, 65.000,-, o/5 år, etabl.geb. 900,-, Totalt: 93.068,-
Siste artikler

De største problemene med smålån

Små og raske lån lokker med lette penger. Men det kan fort bli en dyr felle.

Les saken
Anbefalte sider
 • Oversiktlig
 • Gratis tjeneste
 • Helt uforpliktende