Skriv omtale
×
Rating

Send omtale
Sist oppdatert: 9 april 2017
hvordan velge riktig forbrukslån

Hvordan velge riktig forbrukslån

Lån uten sikkerhet

Et forbrukslån er et lån uten sikkerhet. Det vil si at banken du låner penger av ikke stiller krav til at du må stille sikkerhet i andre eiendeler som for eksempel huset eller bilen din. Et forbrukslån gir deg muligheten til å bruke pengene på akkurat hva du vil; for eksempel en fin ferie eller en ny båt. Ettersom lånet uansett er usikret, bryr ikke banken seg om hva pengene går til. Et forbrukslån vil som regel ha høyere rente enn et tradisjonelt lån, men lavere rente enn et kredittkort. Dette er fordi banken tar seg litt ekstra betalt ettersom lånet ikke er sikret.

Det finnes mange ulike tilbydere av forbrukslån der ute som tilbyr lån fra et par tusen kroner og helt opp til en halv million, og det kan være mye penger å spare på å sette seg inn i de ulike bankenes lånebetingelser. Effektiv- og nominell rente, nedbetalingstid og fleksibilitet er begreper vi skal stifte nærmere bekjentskap med i denne artikkelen.

Renter

Når bankene reklamerer for forbrukslån, reklamerer de ofte med det vi kaller nominell rente. Denne renten representerer den påløpende renten på lånebeløpet for en bestemt periode (vanligvis 1 år). Vi har også det vi kalle for effektiv rente, som er den nominelle renten + diverse gebyrer (termingebyr, etableringsgebyr). Det er den effektive renten som faktisk forteller deg hva du må betale tilbake til banken. Det er derfor viktig å fokusere på den effektive renten når du sammenligner ulike lånebetingelser. Den effektive renten kan variere fra 8%-22%, og noen ganger enda høyere. Det er lurt og være obs på at noen oppgir rentene som månedlig sats i stedet for årlig. Da må du multiplisere den månedlige renten med 12 for å finne den årlige renten.  Her er det mye penger å spare på å sammenligne ulike bankers tilbud.

Hva bestemmer renten?

Renten du vil få på ditt lån er avhengig av en rekke faktorer. Hver bank gjør en individuell helhetsvurdering av deg som kunde. Her ser de på opplysningene du har oppgitt (lønn, tilbakebetalingstid, lånestørrelse med mer.)  og kredittopplysningene (betalingsanmerkninger med mer.) de har innhentet.

De fleste forbrukslån kommer med flytende rente. Dette vil si at renten kan justeres både opp og ned, gjerne på månedlig basis. Renten tar som oftest utgangspunkt i Sentralbankens styringsrente, men banken skal jo også tjene penger. Derfor bør du se etter lån hvor renten er så nærme styringsrenten som mulig. Det er viktig å ha planlagt hva du skal gjøre hvis renten plutselig stiger. Det finnes også noen forbrukslån hvor renten kan bindes fast. Dette kan gi en ekstra stabilitet og sikkerhet på sikt, men kan også bli dyrere hvis renten ikke stiger særlig mye.

Nedbetalingstid:

Når du låner penger er det viktig å planlegge hvordan du skal tilbakebetale lånet. For å kunne gjøre dette, er det viktig at du har oversikt over økonomien din. Sett opp et budsjett med inntekter og utgifter. Da vil du se hvor mye du har tilgjengelig til nedbetaling av forbrukslånet ditt. Jo raskere du betaler ned lånet jo lavere blir de totale lånekostnadene dine, ettersom du vil betale mindre renter totalt sett. Det er likevel viktig å være realistisk,  da unngår du å være tom for penger når strømregningen kommer.

Mange banker tilbyr fleksible lån. Disse lånene gir deg muligheten til å betale mer enn planlagt hvis du har ekstra penger en måned, og mindre enn planlagt, faktisk ingenting, hvis du skulle ha behov for det neste måned.

Finn beste forbrukslån

OPPSUMERT

 • Ta deg tid til å sammenligne tilbud fra flere ulike banker. Det er mye penger å
 • Bankene tilbyr ulike lånebeløp og nedbetalingstider.
 • Husk å sjekk den effektive renten. Det er den som forteller deg hvor mye du totalt må betale tilbake til banken.
 • Sett opp et månedlig budsjett. Da ser du hvor mye du kan betale tilbake hver måned. Pass på at du er realistisk i beregningene dine.
 • Hva gjør du hvis renten stiger?
 • Vurder om det kan være fordelaktig med et fleksibelt lån.
Anbefalte forbrukslån
 • 10 000 - 500 000 Lånebeløp
  7,90 - 19.00% Effektiv rente
  36 - 180 Måneder Løpetid
  20 Min. alder
  Eff.rente 14,01%, 140.000,-, o/5 år, etabl.geb. 950,-, Totalt: 191.566,- Ved å be om tilbud, godtar du Lendo sine Vilkår
 • 5 000 - 500 000 Lånebeløp
  7,90 - 19,99% Effektiv rente
  12 - 180 Måneder Løpetid
  23 Min. alder
  Eksempel: Eff.rente 16,24%, 65.000,-, o/5 år, etabl.geb. 900,-, Totalt: 93.068,-
 • 5 000 - 600 000 Lånebeløp
  8,99 - 21,24% Effektiv rente
  12 - 180 Måneder Løpetid
  23 Min. alder
  Eksempel: Eff.rente 17,80%, 65.000,-, o/5 år, etabl.geb. 950,-, Totalt: 95.872,-
Anbefalte artikler
Nedbetalingstid på forbrukslån

Hvor mye koster nedbetalingstid på forbrukslån deg egentlig på lang sikt?

Dersom du skal ta opp forbrukslån er det spesielt én ting du skal være ekstra oppmerksom på: totalkostnaden. Her har nedbetalingstid svært mye å si.

Les saken
Anbefalte sider
 • Oversiktlig
 • Gratis tjeneste
 • Helt uforpliktende