Skriv omtale
×
Rating

Send omtale
Sist oppdatert: 4 juni 2017
kredittgjeld etter reisen

Kredittgjeld etter reise

For mange som skal på utenlandstur til sommeren er kredittkort en god løsning. Et slikt kort gir deg mye frihet, og trygghet, på reisen. Allikevel er det visse fallgruver du skal være obs på hvis du skal finansiere ferien din med et kredittkort.

Det ingen steder hvor det er fortere gjort å bruke mer enn budsjettet sitt enn på ferie. Hvis man i tillegg har en høy kredittramme er det jo heller ingen utfordring å gjøre nettopp dette. Men å finansiere reisen med lånte penger kan fort ende opp med å koste deg dyre dommer.

Her går vi gjennom ting du skal huske på dersom du vil bruke kredittkortet ditt til utenlandsturer i sommer. Og skulle du ende opp med krevende kredittgjeld etter reisen finnes det gode løsninger for dette også.

Mange velger kredittkort når de skal på ferie

Kredittkort, spesielt de skreddersydd for utenlandsbruk, er en hel del mer gunstige enn vanlige bankkort når man er i utlandet. De gir deg ekstra trygghet, både gjennom gratis betalingsutsettelse og ofte også reiseforsikring.

Betalingsutsettelsen er ditt beste våpen mot svindel når du er på ferie. Når du kommer hjem igjen og mottar kredittkortfakturaen din skal du se nøye gjennom alle transaksjonene. Hvis alt er som det skal er det bare å betale regningen.

Oppdager du imidlertid varekjøp du ikke har gjennomført kan du kontakte kredittkortselskapet ditt. I og med at beløpet kun er reservert er det ikke noe problem å stryke det ved svindel.

Så lenge du har betalt 50% eller mer av reisen din med et kredittkort med reiseforsikring vil denne tre i kraft når du er på tur. På gode kredittkort har denne forsikringen ubegrenset dekning for reisesyke, og gjelder for deg, samboer eller ektefelle, og barn under 21 år.

Altså er det store fordeler ved å bruke kredittkortet på reise. La oss ta en titt på hvilke fordeler og ulemper det har helt konkret som finansieringsløsning.

Fordeler med kredittkort som finansieringsløsning på reise

Ved siden av betalingsutsettelsen er den største fordelen med kredittkort at du har en forholdsvis høy kredittramme. Man vet aldri hva som kan skje når man er i utlandet. Dersom man plutselig trenger penger er det kjipt å ikke ha dekning på kontoen.

Med et kredittkort har du alltid tilgang på pengene når du trenger dem. Har du i tillegg et Visa- eller Mastercard-kort vil du få brukt kortet over hele verden.

Videre kommer de fleste kredittkort tiltenkt feriereiser med gunstige fordelsprogrammer når du bruker kortet i utlandet. Dette kan være opptjening av bonuspoeng eller cashback du får trukket fra kredittkortregningen din.

Hvis du reiser mye er det lurt å tjene opp litt penger til neste tur med kredittkortet ditt. Har du for eksempel Visa-kortet til Bank Norwegian tjener du såkalte cashpoints ved hver transaksjon, både i Norge og i utlandet.

Kredittkort gir deg i tillegg ofte gode rabatter på hotellopphold og flyreiser når du skal på ferie. Å samle alle utgiftene til reisen på én faktura er også svært gunstig. Da får du én regning på ferien din, i stedet for å måtte gå over flere kontoer for å få alt til å stemme.

Ulemper med kredittkort som finansieringsløsning på reise

Det er selvfølgelig også en viss risiko ved å bruke kredittkortet ditt til feriefinansiering. Husk på at når du drar kredittkortet ditt handler du på lånte penger. Og denne gjelden kan bli svært ubehagelig å forholde seg til etter reisen er overstått.

For selv om du får en gratis betalingsutsettelse på kredittkortet vil en høy rente begynne å gå dersom du går over fristen. Har du ikke nok penger til å betale for reisen når du kommer hjem? Da må du regne med at den begynner å koste ganske mye – ganske fort.

Det er helt vanlig at kredittkort i Norge har en effektiv rente på mellom 20% og 30%. Denne beregnes av det resterende gjeldsbeløpet ditt hver måned. Hvis du da ikke klarer å kvitte deg med kredittgjelden fra ferien er det lett at dette blir en dyr affære.

Den største ulempen med kredittkort som finansieringsløsning på reise er altså faren for at du bruker mer enn du har. Og langvarig kredittkortgjeld skal du holde deg langt unna.

Derfor bør du unngå langvarig kredittkortgjeld

Det er nemlig slik at per i dag er kredittkortgjeld noe av den dyreste gjelden du kan sitte med. Og jo lenger du sitter med den, jo mer vil den forrente seg. Etter hvert må du også betale rentes rente, og da begynner ferien etter hvert å koste virkelig dyre dommer.

Kredittgjeld fungerer akkurat som annuitetslån. Du betaler inn renter og avdrag en gang i måneden, og rentene beregnes deretter av det du har igjen i gjeld. Tommelfingerregelen med kredittgjeld er derfor at du bør kvitte deg med den så raskt som overhodet mulig.

Dersom dette ikke er mulig for deg bør du ta en titt på andre måter for å bli kvitt kredittgjeld etter reise. Refinansiering i forbrukslån kan være et godt alternativ for de som sitter i gjeldsklemma.

Refinansiering i forbrukslån er som oftest billigere

Generelt sett vil et forbrukslån alltid være billigere enn å betale ned på kredittkortgjeld. Dette handler om risiko for kreditoren. På kredittkortet har du mulighet til å utsette gjelden din, nærmest i det uendelige. Det betyr en høyere risiko for långiver, og dermed en høyere rente.

I forbrukslån forplikter du deg på den annen side til å betale faste månedsavdrag på lånet ditt. Selv om denne gjelden også er uten sikkerhet medfører dette noe mindre risiko for långiver. Og effektiv rente blir liggende lavere.

I tillegg er det slik at et høyere lånebeløp i lån uten sikkerhet medfører en lavere effektiv rente. Hvis du eksempelvis har brukt flere kredittkort på reisen vil det være gunstig for deg å samle disse opp i ett forbrukslån.

Slik skaffer du deg et gunstig refinansieringslån

For å refinansiere kredittgjelden din søker du om et forbrukslån og bruker lånebeløpet til å innfri utestående beløp på kredittkortet. Deretter betaler du ned på forbrukslånet i henhold til avtale med banken.

Selv om det blir billigere å ha gjelden din i et lån uten sikkerhet er forbrukslån fortsatt dyre. Derfor bør du skaffe deg et så billig refinansieringslån som mulig.

Til dette formålet bør du benytte deg av en anbudsside. Dette er gratistjenester hvor du får muligheten til å søke hos flere långivere med én søknad. Etter kort tid får du de beste tilbudene i retur, og kan regne med rask utbetalingstid av refinansieringsbeløpet.

Anbefalte forbrukslån
 • 10 000 - 500 000 Lånebeløp
  7,90 - 19.00% Effektiv rente
  36 - 180 Måneder Løpetid
  20 Min. alder
  Eff: 150 000 kr. o/6 år: Eff. rente 13,40%, Kostnad 64 361 kr. Totalt 214 361,- Ved å be om tilbud, godtar du Lendo sine Vilkår
 • 5 000 - 600 000 Lånebeløp
  8,99 - 21,24% Effektiv rente
  12 - 180 Måneder Løpetid
  23 Min. alder
  Eksempel: Eff.rente 17,80%, 65.000,-, o/5 år, etabl.geb. 950,-, Totalt: 95.872,-
Siste artikler
Medsøkere på forbrukslån

Sjekkliste for medsøkere på forbrukslån

Usikker på om du bør bli medsøker på et forbrukslån? Her får du den viktigste informasjonen du bør tenke gjennom før du sier ja.

Les saken
Anbefalte sider
 • Oversiktlig
 • Gratis tjeneste
 • Helt uforpliktende