Skriv omtale
×
Rating

Send omtale
Sist oppdatert: 9 april 2017
kredittscore og kredittvurdering

Kredittscore og kredittvurdering

De aller fleste banker og finansielle institusjoner er glad i å analysere. De vil analysere risikoen for en oppstart av en bedrift, risikoen for at du ikke er i stand til å betale tilbake lånet ditt og andre risikoer som omgår boligmarkedet og verdien på den norske kronen.

Derfor er det slik at når du søker om et lån, så vil banken ta en kredittvurdering. Dette er ikke skummelt i det hele tatt, og er noe du kan vurdere å gjøre selv også. Dette kun om du ønsker å finne ut dine sjanser for å oppnå et lån.

Kredittvurdering

Når du har søkt om lån vil banken ta kontakt med en bedrift som utfører analyse av deg økonomisk sett. Det kredittbyråene leverer tilbake til banken er en kredittscore, eller lettere fortalt en poenggivning basert på ulike faktorer. Jo høyere kredittscore du har, jo større sannsynlighet er det for at du får innvilget lån.
Faktorene kredittbyråene vurderer utifra er som følger:

 • Inntekt. Hvor mye du tjener, og over hvor lang tid har en god del å si på din kredittscore. Har du høy inntekt forteller det banken at du er kapabel til å betale inn månedlig gjeld.
 • Skatt og formue. Hvis du har en stor formue forteller det banken at du har en god evne til å spare penger, og er klok når det gjelder økonomi.
 • Betalingserfaring. Dette gjelder hvorvidt du har betalt alle regningene dine, og eventuelt betalt ned lån. Om du har en stående betalingsanmerkning vil dette ha en negativ effekt på din score.
 • Flytte- og adressehistorikk. Basert å tidligere historikk er kredittbyråene ganske sikre i sin sak, om du har flyttet mye, så er det større sjanse for at du ikke er kapabel til å betale ned lånet i tide.
 • Alder og næringsinteresser. Dessverre er det slik at jo yngre du er, jo mer kan det påvirke kredittscoren negativt, dette har en del med andre på din alder og gjøre, og hvor stor evne de hadde til å gjøre opp for seg.
 • Om du har. Investert i aksjer eller har en god historikk generelt i forhold til hva du har investert penger i, så vil dette ha en positiv effekt.
 • Enkeltpersonsforetak. Ofte kan dette ha en negativ effekt, det er som nevnt mye på grunn av evnen andre personer med lik økonomi og historikk har hatt til å betale. Og om du har et eget foretak så vil de se på gjelden du eventuelt står med der.

Kredittscore

Nå har vi nevnt mange faktorer, hvor noen har negativ effekt. Det vil dog ikke tilsi at du ikke kan få tatt opp et lån, det betyr bare at faktorene vil ha en innvirkning på din kredittscore, som igjen vil påvirke hvilket beløp banken er villig til å tilby, størrelse på renten og andre betingelser.

Vi tar hensyn til kredittvurdering i vår lånekalkulator slik at du skal få en best mulig estimat på hvilke vilkår bankene vil gi deg.

Finn billig forbrukslån her
Anbefalte forbrukslån
 • 10 000 - 500 000 Lånebeløp
  7,90 - 19.00% Effektiv rente
  36 - 180 Måneder Løpetid
  20 Min. alder
  Eff: 150 000 kr. o/6 år: Eff. rente 13,40%, Kostnad 64 361 kr. Totalt 214 361,- Ved å be om tilbud, godtar du Lendo sine Vilkår
 • 5 000 - 600 000 Lånebeløp
  8,99 - 21,24% Effektiv rente
  12 - 180 Måneder Løpetid
  23 Min. alder
  Eksempel: Eff.rente 17,80%, 65.000,-, o/5 år, etabl.geb. 950,-, Totalt: 95.872,-
 • 10 000 - 350 000 Lånebeløp
  8.61 - 24.2% Effektiv rente
  12 - 60 Måneder Løpetid
  25 Min. alder
  Eksempel: Eff.rente 16,33%, 65.000,-, o/5 år, etabl.geb. 0,-, Totalt: 93.244,-
Anbefalte artikler

Sjekkliste for medsøkere på forbrukslån

Usikker på om du bør bli medsøker på et forbrukslån? Her får du den viktigste informasjonen du bør tenke gjennom før du sier ja.

Les saken
Anbefalte sider
 • Oversiktlig
 • Gratis tjeneste
 • Helt uforpliktende