Skriv omtale
×
Rating

Send omtale
Sist oppdatert: 6 desember 2016
kredittscore

Hva ubetalt gjeld betyr for kredittsjekken din på forbrukslån

Forbrukslån er lån uten sikkerhet. Dette betyr at du kan få innfridd lånet basert på betalingsevnen din og ikke på egenkapital. Derfor er forbrukslån blitt svært populære i Norge. Dette er spesielt i forbindelse med skyhøye boligpriser og krav til egenkapital for å få innfridd boliglån. Mange er nå nødt til å låne egenkapitalen andre steder enn i banken. Men selv om man ikke trenger egenkapital for å få innfridd forbrukslån vil bankene allikevel stille visse krav til søkeren. Ett av disse kravene handler om kredittsjekk. Hos de aller fleste forbrukslån-tilbydere i Norge vil selskapet gjennomføre en kredittsjekk av deg. Resultatet av denne kredittsjekken vil ha mye å si for om du får innfridd lånet eller ikke. Derfor er det viktig at du setter deg inn i hva en kredittsjekk er. Utfallet av sjekken vil ha innvirkning på lånet du ta kan ta opp – og har mye med eksisterende gjeld å gjøre.

Hva er en kredittsjekk?

En kredittsjekk er enkelt forklart en kontroll av økonomien til en person. De forskjellige lånetilbyderne vil altså måtte se på hvordan det står til økonomisk før de kan innfri søknaden din. Når du søker om et forbrukslån vil du måtte godkjenne at tilbyderen gjør en kredittsjekk av deg. Da henter de inn en rekke opplysninger og bruker disse til å vurdere om lånet ditt kan godkjennes. Det er viktig å være klar over at kredittsjekker er regulert av personopplysningsloven. Det må i henhold til denne være en ”saklig grunn” for at kredittsjekken gjennomføres, og det skal som hovedregel foreligge en kredittsituasjon. Altså kan lånetilbyderne kun gjøre en kredittsjekk når du godkjenner det i lånesøknaden din. Opplysningene som hentes inn er den folkeregistrerte adressen din, skatteligningen din, bruttoinntekt, næringsinteresser og eventuelle betalingsanmerkninger.

Hva ser bankene etter når de gjør en kredittsjekk

Ved hjelp av disse opplysningene er det primært to ting bankene ser på når du søker om forbrukslån. Det første er at alle personopplysningene dine stemmer med det de finner i kredittsjekken. Altså må adressen du førte inn på søknaden samstemme med den folkeregistrerte adressen din og lignende. Men i hovedsak ser bankene etter én ting når de skal vurdere en forbrukslånsøknad: betalingsanmerkninger. En betalingsmerknad betyr at du har en merknad på deg selv som person. Når du søker om forbrukslån vil dette som oftest handle om eventuelle aktive inkassosaker. Banken vil også sjekke etter forleggsdom, utlegg, lønnstrekk eller konkurs. Tilbyderne må gjøre dette nettopp fordi forbrukslånet er uten sikkerhet. Altså er banken nødt til å forsikre seg om at du ikke har andre betalingsforpliktelser som vil gjøre det utfordrende for deg å betjene forbrukslånet.

Kredittsjekk og inkasso

Dersom du har en aktiv inkassosak vil det være en god del lånetilbydere som ikke kan innfri søknaden din. I de aller fleste tilfeller vil du ikke få godkjent søknad om forbrukslån dersom du har en inkassosak gående. Inkasso sendes ut dersom du etter flere purringer fortsatt ikke har gjennomført en betaling du er pliktig å betale. Men selv om du har mottatt et varsel om inkasso betyr ikke det nødvendigvis at du har fått en betalingsanmerkning på deg. Hvis du ikke foretar deg noe vil det ta halvannen måneds tid før kredittopplysningsbyråene mottar anmerkningen. Allikevel bør du gjøre ditt ytterste for å betale gjelden din. Selv om du søker om forbrukslån og får dette innfridd før betalingsanmerkningen er registrert vil det allikevel komme tilbake ved en senere anledning. Det er veldig mye bedre å ordne opp i inkassosaken din før du eventuelt søker om forbrukslån.

Kredittsjekk og forbrukslån

Det finnes noen få forbrukslån uten kredittsjekk. Det er allikevel viktig å trå varsomt hos disse tilbyderne. Ofte er rentene skyhøye og du vil få dårligere vilkår enn hos et selskap som gjør kredittsjekk av søkerne. Hvis du allikevel bestemmer deg for å søke om et lån uten kredittsjekk bør du gjøre deg godt kjent med selskapet du søker hos. Pass på at det er registrert i Norge og følger alle norske reglementer for lånetilbydere. Når du tar opp et forbrukslån er du juridisk pliktig å betjene det. Dersom noe skulle gå galt i forholdet til banken er det viktig å være sikker på at du forholder deg til en helt lovlig bedrift.

Tips til å bedre din kredittscore

Først og fremst kan det være en god idé å gjøre seg kjent med sin egen kredittscore før du søker om forbrukslån. Det finnes en rekke kredittsjekk-tjenester på nett som gjør det mulig å gjennomføre en kredittsjekk av seg selv. Kredittopplysningsbyråene er pliktige å gi ut kredittinformasjon. Hvis du er i tvil om du har noen betalingsanmerkninger er det ikke verre enn å kontakte et av disse byråene. Be om opplysninger om deg selv og gjør deg kjent med din egen kredittsituasjon. Hvis du finner noen betalingsanmerkninger du ikke var klar over er det lurt å ordne opp i disse før du søker om forbrukslån. Og hvis du har inkassosaker gående bør du definitivt rydde i disse. Dette vil bedre kredittscoren din. Og jo bedre kredittscore du har, jo bedre vilkår og valgmuligheter vil du få når du skal søke om forbrukslån.

Anbefalte forbrukslån
 • 10 000 - 500 000 Lånebeløp
  7,90 - 19.00% Effektiv rente
  36 - 180 Måneder Løpetid
  20 Min. alder
  Eff.rente 14,01%, 140.000,-, o/5 år, etabl.geb. 950,-, Totalt: 191.566,- Ved å be om tilbud, godtar du Lendo sine Vilkår
 • 5 000 - 500 000 Lånebeløp
  7,90 - 19,99% Effektiv rente
  12 - 180 Måneder Løpetid
  23 Min. alder
  Eksempel: Eff.rente 16,24%, 65.000,-, o/5 år, etabl.geb. 900,-, Totalt: 93.068,-
 • 5 000 - 600 000 Lånebeløp
  8,99 - 21,24% Effektiv rente
  12 - 180 Måneder Løpetid
  23 Min. alder
  Eksempel: Eff.rente 17,80%, 65.000,-, o/5 år, etabl.geb. 950,-, Totalt: 95.872,-
Siste artikler

De største problemene med smålån

Små og raske lån lokker med lette penger. Men det kan fort bli en dyr felle.

Les saken
Anbefalte sider
 • Oversiktlig
 • Gratis tjeneste
 • Helt uforpliktende