Skriv omtale
×
Rating

Send omtale
Sist oppdatert: 23 februar 2017
forbrukslån som arbeidsledig

Kan jeg få lån som arbeidsledig?

Det å miste jobben vil være en dramatisk hendelse for alle som opplever det. Jobben vår er tross alt det privatøkonomien baserer seg på. Dersom man er enslig kan det være svært vanskelig å se lyset i tunnelen hvis man blir arbeidsledig. Man kan få en følelse av panikk og da er veien kort til lite gjennomtenkte beslutninger. Det er også ofte på dette tidspunktet at arbeidsledige begynner å se på muligheten for å ta opp et lån for å redde økonomien. Imidlertid vil dette i de aller fleste tilfeller være en svært dårlig løsning i det lange løpet.

Hvordan takle en arbeidsledig hverdag

Det finnes ingen situasjoner hvor det er så vanskelig å holde hodet kaldt som de uventede og dramatiske. Når det føles som om verden fyker ukontrollert rundt oss blir det en enda større utfordring å tenke klart gjennom ting. Å gå fra en arbeidshverdag til en arbeidsledig hverdag vil for de fleste oppleves nettopp som en slik situasjon. Da er det viktig at du setter tiltak til verks for å hindre panikken eller frykten i å ta overhånd. Dette er spesielt med tanke på økonomien din, som det kan være fristende å forsøke å redde ved hjelp av lån uten sikkerhet.

Først og fremst må du huske på at dette ikke er en permanent situasjon. Selv om du har mistet jobben din nå, betyr ikke det at du vil være arbeidsledig for alltid. Å komme seg opp på hesten igjen er et godt begrep i disse situasjonene. Det betyr ikke at du skal forvente å få deg en ny jobb i løpet av urealistisk kort tid. Men med det arbeidsmarkedet vi har i Norge vil du få deg en jobb etter hvert, og det er det viktig å huske på. For det andre bør du bruke tiden din så konstruktivt som mulig. Lag deg en ny CV, skriv en jobbsøknad, og følg godt med på arbeidsmarkedet. Så lenge du er aktiv vil du få napp etter hvert.

Økonomi og arbeidsledighet

Det er selvfølgelig økonomien som blir truffet hardest av det å bli arbeidsledig. Selv om du vil få dagpenger ligger denne satsen på rundt 62% av den tidligere inntekten din. Altså må du forberede deg på en stor justering av økonomien din i tidsperioden hvor du står uten jobb. Her kan det være svært fristende å ta opp et lån for å slippe de virkelig store omveltingene i forbruket du har vært vant til. Dette er imidlertid en dårlig idé i det lange løp. Det beste for deg og økonomien din er at du tar situasjonen for det den er.

Du kommer til å ha nesten 40% færre penger enn det du har vært vant til og du må planlegge deretter. Sett opp en prioriteringsliste av bruksområder for inntekten din. Begynn med faste utgifter du er nødt til å prioritere og jobb deg nedover. Dette kommer til å være en vanskelig og tøff prosess, men det er allikevel ingen god idé å opprettholde forbruket ved hjelp av lånte penger. I tillegg er det svært utfordrende å få innfridd et lån som arbeidsledig.

Krav til fast inntekt på de fleste forbrukslån

Det finnes et lite utvalg av långivere som ikke stiller krav til fast inntekt for å innfri forbrukslån. Derfor er det mulig å få lån som arbeidsledig. Dette frarådes imidlertid på det sterkeste. Når du blir arbeidsledig er økonomien din allerede på vei inn i en utfordrende periode. Selv om et lån uten sikkerhet kanskje kan virke som den eneste løsningen vil det etter hvert føre til en enda vanskeligere økonomisk hverdag for deg. Du kommer til å få deg en ny jobb på et tidspunkt. Men det å bruke et lån uten sikkerhet som løsning i mellomtiden er svært risikofylt.

Det er også verdt å nevne at de aller fleste långivere gjennomfører kredittsjekk av lånsøkerne sine. Her går de gjennom ligningshistorikken din, og dersom du har vært arbeidsledig over lengre tid vil du mest sannsynlig få avslag på lånet. Da står du kun igjen med de få långiverne som ikke gjennomfører kredittsjekk. Disse har imidlertid svært dårlige vilkår og en høy rente og bør derfor unngås, selv når man har fast inntekt.

Refinansiering av eksisterende gjeld som arbeidsledig

Når du blir arbeidsledig bør du altså se på andre muligheter for å gjøre økonomien din håndterbar fram til du skaffer deg en ny jobb. Dersom du har eksisterende gjeld uten sikkerhet er dette være et godt tidspunkt å vurdere refinansiering på. Dette bør du gjøre i samråd med banken din. Ta kontakt og forklar situasjonen for en rådgiver. I visse tilfeller vil banken være villig til å tilby deg refinansiering av dyr gjeld, som smålån eller kredittkortgjeld, uten at du trenger å søke gjennom andre låneinstitusjoner.

Noen långivere tilbyr også avdragsfrie perioder på lån uten sikkerhet. Selv om dette vil føre til at totalkostnaden på lånet blir høyere kan det allikevel gi deg litt pusterom. Som arbeidsledig er det viktig at du skaper slike for deg selv der det er mulig. Hvis disse alternativene ikke er aktuelle hos långiveren din bør nedbetaling av gjeld bli stående høyt på prioriteringslisten din. Dette er en dyr utgift som det er verdt å bli kvitt så raskt som mulig.

Tenk langsiktig

Dersom du ser at den eneste måten å holde økonomien din gående på er å ta opp et lån er det viktig at du tenker langsiktig. Å ta opp lån som arbeidsledig er en enda større økonomisk belastning enn når man har inntekt. Først og fremst må du bruke prioriteringslisten din til å lage et budsjett med utgangspunkt i beløpet du vil få i dagpenger. Hvor lite kan du klare deg på i måneden? Det er viktig at du ikke tar opp en krone mer i lån uten sikkerhet enn det som er nødvendig.

For det andre bør du skaffe deg en så kort nedbetalingsperiode som mulig. Lengden på denne vil ha størst innvirkning på totalkostnaden av lånet ditt. Og dersom du velger en lang nedbetalingsperiode er det viktig at du forsøker å betale ned så mye på lånet når du får deg jobb igjen. Før du tar opp et lån som arbeidsledig er det altså viktig å se for deg økonomien din også etter du er kommet inn i arbeid.

Anbefalte forbrukslån
 • 10 000 - 500 000 Lånebeløp
  7,90 - 19.00% Effektiv rente
  36 - 180 Måneder Løpetid
  20 Min. alder
  Eff: 150 000 kr. o/6 år: Eff. rente 13,40%, Kostnad 64 361 kr. Totalt 214 361,- Ved å be om tilbud, godtar du Lendo sine Vilkår
 • 5 000 - 600 000 Lånebeløp
  8,99 - 21,24% Effektiv rente
  12 - 180 Måneder Løpetid
  23 Min. alder
  Eksempel: Eff.rente 17,80%, 65.000,-, o/5 år, etabl.geb. 950,-, Totalt: 95.872,-
 • 5 000 - 500 000 Lånebeløp
  7,90 - 19,99% Effektiv rente
  12 - 180 Måneder Løpetid
  23 Min. alder
  Eksempel: Eff.rente 16,24%, 65.000,-, o/5 år, etabl.geb. 900,-, Totalt: 93.068,-
Siste artikler
Den reelle kostnaden av å utsette betalinger på forbrukslånet

Den reelle kostnaden av å utsette betalinger på forbrukslånet ditt

Er du i tvil om du bør benytte deg av bankens tilbud om en betalingsutsettelse på forbrukslånet? Ta en titt her.

Les saken
Anbefalte sider
 • Oversiktlig
 • Gratis tjeneste
 • Helt uforpliktende