Skriv omtale
×
Rating

Send omtale
Sist oppdatert: 6 april 2017
uforutsette regninger

Lån til regninger

Vi går alle gjennom tøffe økonomiske perioder. Det kan hende vi får en uventet utgift, at vi blir syke eller i verste fall at vi mister jobben. I slike tilfeller er det vanskelig å vite hvordan man skal takle de faste utgiftene sine. Regningene kan potensielt hope seg opp og etter hvert kan situasjonen begynne å føles som uløselig.

Dersom økonomien din har tatt en sving nedover kan det hende at du bør vurdere et lån for å betale regningene dine. I det lange løp kan dette lønne seg og gi deg en mer oversiktlig økonomi fram til ting ordner seg. Her får informasjonen du trenger om lån til regninger.

Hvis du ikke betaler regningene i tide

Privatøkonomien din kan forverre seg ganske kraftig dersom du ikke betaler regningene dine i tide.

Alle regninger vi mottar er for såkalte kredittforhold. Dette betyr at tjenesteleverandøren har innvilget deg en kreditt og gitt deg muligheten til å betale utestående beløp på etterskudd. Da kalles også selskapet du har kundeforholdet ditt til for en kreditor.

Dersom du ikke klarer å betale regningen din innen tidsfristen går ut vil du motta en purring fra leverandøren din. Disse kommer gjerne med et purregebyr, som tidvis kan være forholdsvis stort. Det er imidlertid når fristen på purringen går ut at ting kan bli skikkelig vanskelige.

Da har nemlig kreditor muligheten til å fremme et inkassokrav, som i verste fall vil føre til en inkassosak og en betalingsanmerkning for deg. Inkassokostnader er betraktelige og hvis økonomien allerede er stram kan dette bli svært problematisk.

Slik låner du for å betale regningene

Med andre ord bør du alltid forsøke å kvitte deg med eventuelle inkassokrav så raskt som overhodet mulig. Da kan det hende at et lån for å betale regningene vil være en god finansieringsløsning.

For å låne til regninger tar du enten opp et forbrukslån eller søker om boligkreditt på huset ditt. Disse pengene bruker du til å betale for regningene du sitter med. Ved å samle opp alle regningene i ett lån blir økonomien veldig mye mer oversiktlig.

Med ett lån å forholde seg til vil det være lettere for deg å ta tak i de økonomiske problemene dine. I stedet for å drukne i et hav av regninger og purringer har du bare ett enkelt månedsavdrag å betjene.

Dersom du skal ta opp forbrukslån for å innfri regningene dine er det en del ting du må være klar over før du takker ja til lånet. Du må sette opp en god nedbetalingsplan og gjøre deg kjent med kostnadene et slikt lån medfører.

Lånebeløp, nedbetalingstid og krav for å låne til regninger

I Norge er det vanligst at du kan ta opp et forbrukslån på inntil 500.000 kroner. Det finnes imidlertid visse tilbydere som også låner ut inntil 600.000 kroner.

Med tanke på lånebeløp er det viktig at du unngår å låne mer enn du trenger for å betale ned på regningene dine. Husk at poenget med lånet er å kvitte seg med uønsket gjeld – ikke å finansiere andre prosjekter.

Du kan få fastsatt nedbetalingstid på inntil 15 år på forbrukslån i Norge, men noen långivere tilbyr også det som heter fleksibel nedbetalingstid. Da får du større frihet til å bestemme hvordan nedbetalingsperioden din skal se ut selv.

Alle långivere har visse minimumskrav for å innvilge lån til lånsøkere. Disse kravene vil variere fra tilbyder til tilbyder. Det vil imidlertid alltid være slik at betalingsevnen din må være sterk nok til å bære lånet.

Det innvilges heller ikke lån, verken med eller uten sikkerhet, dersom du har en betalingsanmerkning eller aktiv inkassosak registrert på deg. Derfor er det viktig å ta tak i regningsproblemet ditt så raskt som mulig, før en slik situasjon oppstår.

Kostnad for å ta opp lån til regninger

Med mindre du får til å skaffe en boligkreditt for å betale regningene dine må du ta opp et forbrukslån til regninger. Det er ikke til å stikke under en stol at dette er kostbart. Allikevel vil det være bedre enn purringer og inkassokrav i hopetall.

Først og fremst har forbrukslån en svært høy effektiv rente. Denne vil variere avhengig av kredittscoren din og lånebeløpet, men det er vanlig at den ligger på mellom 15% og 25%.

Det er altså viktig at du forsøker å skaffe deg en så lav effektiv rente som mulig når du skal ta opp lån til regninger. Det kan være lurt å benytte seg av en anbudsside for å få oversikt over de beste tilbudene tilgjengelige for deg.

Ved siden av effektiv rente er det nedbetalingsperioden din som vil ha størst påvirkning på lånekostnaden. En lengre nedbetalingsperiode vil medføre lavere månedsavdrag, men også større renteutgifter totalt sett.

Månedsavdrag og redusert nedbetalingstid

Fordi nedbetalingsperioden i stor grad påvirker totalkostnaden på lånet bør du forsøke å redusere denne så mye som mulig. Samtlige långivere gir deg muligheten til å betale ned mer i måneden enn bare månedsavdragene dine.

Dersom du har økonomi til dette bør du absolutt prioritere forbrukslånet over annen gjeld eller ekstra forbruk. Jo raskere du kvitter deg med lånet ditt, jo mindre vil det koste deg totalt sett.

Forbrukslån er nemlig annuitetslån hvor rentene beregnes hver måned av resterende gjeldsbeløp. Når du reduserer dette raskere blir også rentene beregnet færre ganger, og i tillegg av en mindre gjeld.

Hvis du synes det er vanskelig å sette av penger til nedbetaling av gjeld kan du legge inn et fast trekk i nettbanken din. Dette vil automatisere nedbetalingen i større grad, og du slipper å legge vekk pengene manuelt.

Angrerett på lån til regninger

Fordi forbrukslån anses som en økonomisk tjeneste har du angrerett på den på lik linje med andre tjenester og produkter. Angrerett på forbrukslån er 14 dager og du bør si ifra skriftlig til långiveren din.

Dersom du ikke har mottatt pengene på konto enda bør du ringe långiver så raskt som mulig og informere om at du har angret deg. Det er lurt å følge opp en slik telefonsamtale med en epost slik at du har alt dokumentert.

Husk også på at selv om angreretten går ut har du alltid mulighet til å tilbakebetale lånebeløpet ditt. Da vil det imidlertid beregnes renter av långiver, så du gjør lurt i å benytte deg av angreretten så raskt som mulig.

Anbefalte forbrukslån
 • 10 000 - 500 000 Lånebeløp
  7,90 - 19.00% Effektiv rente
  36 - 180 Måneder Løpetid
  20 Min. alder
  Eff: 150 000 kr. o/6 år: Eff. rente 13,40%, Kostnad 64 361 kr. Totalt 214 361,- Ved å be om tilbud, godtar du Lendo sine Vilkår
 • 5 000 - 500 000 Lånebeløp
  7,90 - 19,99% Effektiv rente
  12 - 180 Måneder Løpetid
  23 Min. alder
  Eksempel: Eff.rente 16,24%, 65.000,-, o/5 år, etabl.geb. 900,-, Totalt: 93.068,-
 • 5 000 - 600 000 Lånebeløp
  8,99 - 21,24% Effektiv rente
  12 - 180 Måneder Løpetid
  23 Min. alder
  Eksempel: Eff.rente 17,80%, 65.000,-, o/5 år, etabl.geb. 950,-, Totalt: 95.872,-
Siste artikler
Medsøkere på forbrukslån

Sjekkliste for medsøkere på forbrukslån

Usikker på om du bør bli medsøker på et forbrukslån? Her får du den viktigste informasjonen du bør tenke gjennom før du sier ja.

Les saken
Anbefalte sider
 • Oversiktlig
 • Gratis tjeneste
 • Helt uforpliktende