Skriv omtale
×
Rating

Send omtale
Sist oppdatert: 30 juni 2017
lån til skattebetaling

Lån til skattebetaling

Det er den tiden av året hvor man snart må forholde seg til skatteoppgaven sin. For mange er dette en flott periode, hvor man kan glede seg til å motta noen tusenlapper ekstra i feriepenger.

Men det er selvfølgelig også de som har fått en skikkelig baksmell på skatten. Hvis du ikke skattet som du skulle i løpet av 2016 må du betale for det nå. Og en regning fra skattekontoret kan ofte være på flere tusen kroner.

For de som ikke har økonomi til å takle denne typen uforutsette hendelser kan det være vanskelig å vite hvordan man skal gå fram. Men det som er sikkert er at det er viktig å betale tilbake skattepengene så raskt som mulig.

Fordeler med forbrukslån til skattebetaling

En løsning som i alle skaffer deg penger raskt er et forbrukslån. Dette er lån uten sikkerhet, som betyr at søknadsbehandlingen gjennomføres i rekordfart. Når du søker om forbrukslån kan du regne med et svar i løpet av noen timer.

Dette er selvfølgelig en stor fordel for de som trenger penger til å betale inn skatten. Du kan også regne med å ha pengene utbetalt i løpet av 1-2 virkedager. Dette er med andre ord en effektiv løsning på pengeproblemet.

I tillegg medfører et lån uten sikkerhet ingen krav fra långiver om hvordan du skal bruke pengene. Her har du altså muligheten til å låne hele beløpet du skylder og få betalt det ned i løpet av kort tid.

Med gjeld får du også skattefradrag for rentekostnadene på lånet. Når det kommer til forbrukslån er dette en forholdsvis stor sum med penger.

Ulemper med forbrukslån til skattebetaling

Det hadde vært fint om forbrukslån både var enkle og billige å ta opp. Slik er selvfølgelig ikke realiteten. Raske penger har alltid en bakside, og med forbrukslån tar denne form som effektiv rente.

Det er nemlig slik at når banken ikke tar noen pant på lånet ditt medfører dette en betraktelig risiko. Der et boliglån har boligen å ta sikring i har forbrukslåntilbyderne kun din inntekt som økonomisk grunnlag for lånet.

Dette må selvfølgelig banken ta høyde for når de tilbyr denne typen lån. Og risikoen uttrykkes i en betraktelig rente. Det er helt vanlig at denne ligger på mellom 15% og 25% på forbrukslån.

Lånekostnadene er altså en stor ulempe med lån uten sikkerhet. Med mindre du har mulighet til å betale tilbake lånet i løpet av kort tid må du regne med en dyr baksmell på skatten i år.

Kriterier for å ta opp forbrukslån til skattebetaling

Selv om det ikke tas noen pant i eiendom eller eiendeler på forbrukslån stiller långiver selvfølgelig visse krav til søkerne sine. Det er en del variasjon i disse kravene. Derfor er det viktig at du gjør deg godt kjent med dem slik at du kan velge et gunstig forbrukslån.

Først og fremst må du være myndig for å ta opp forbrukslån. Laveste aldersgrense på lån uten sikkerhet i Norge er 18 år. Det er imidlertid vanlig at denne ligger en del høyere hos visse tilbydere, helt opp til 25 år.

Videre må du ha fast inntekt for å søke om lånet. I og med at dette er vurderingsgrunnlaget for søknaden stiller du sterkere med en stabil og høy inntekt. Noen långivere har minstekrav til inntektsnivå, gjerne på litt over 200.000 kroner.

Sist, men ikke minst, kan du ikke ha noen registrerte betalingsanmerkninger når du skal søke om forbrukslån til skattebetaling. Dette er bevis på at du har misligholdt et økonomisk forhold tidligere. Og da vil ikke långiverne ta risikoen med å innvilge kreditt til deg.

Slik fastsettes effektiv rente på forbrukslånet

Den viktigste faktoren du skal se på når du leter etter forbrukslån er selvfølgelig effektiv rente. Det er denne som vil fastsette hvor mye lånet kommer til å koste deg i det lange løp.

Vær oppmerksom på at effektive rentetilbud er helt og holdent individuelle. Selv om en kompis har fått en knallgod rente betyr ikke det at långiver vil vurdere deg på samme måte. Dette handler om inntektsnivå, eksisterende gjeld og en rekke andre faktorer.

Når du søker om forbrukslån vil långiver i første omgang hente ut kredittopplysningene dine. Her ser de etter ting som betalingsanmerkninger, samt kreditthistorikken din. Med denne informasjonen kommer det også en såkalt kredittscore.

Dette er kredittopplysningsbyråets risikovurdering av deg som låntaker. Og banken vil ta høyde for denne når rentetilbudet ditt utarbeides. Videre har inntektsnivå i relasjon til ønsket lånebeløp mye å si.

Har du hatt en senkning i inntekt, flyttet mye eller er ung vil du også ha en svekket kredittscore. Konsekvensen av dette er en høyere rente på forbrukslånet ditt.

Så mye kan du ta opp i forbrukslån til skattebetaling

Lån uten sikkerhet kan tas opp på inntil 600.000 kroner. Med mindre du har gått på en helt katastrofal smell kan et forbrukslån med andre ord dekke skattebetalingen din. Det skal nevnes at det per i dag kun er Bank Norwegian som tilbyr 600.000 kroner i forbrukslån.

Øvre grense hos de andre långiverne på markedet er 500.000 kroner. Det er også viktig å merke seg at lånebeløpet ditt vil ha stor innvirkning på rentetilbudet du får. Tommelfingerregelen er at et lavere beløp medfører en høyere rente.

Når du skal ta opp forbrukslån til skattebetaling er det viktig å kun låne de pengene du trenger. Forbrukslån er dyre lån å betjene. Jo raskere du kvitter deg med dem, jo bedre er det for privatøkonomien.

Slik låner du forbrukslån til skattebetaling

Når du skal ta opp forbrukslån til skattebetaling er det lurt å benytte seg av en anbudsside. Dette er gratis og uforpliktende tjenester som lar deg sammenligne tilbud fra flere långivere med én søknad.

På de fleste nettbaserte søknader trenger du kun å oppgi fødsels- og personnummeret ditt for å søke om forbrukslån. Signerer du med Bank ID kan du også regne med å få et svar i løpet av kort tid.

Før du søker er det imidlertid svært viktig å gjøre en grundig vurdering av privatøkonomien. Et forbrukslån er en stor økonomisk forpliktelse som potensielt kan ha innvirkning på hverdagen i flere år fremover.

Derfor bør du sette opp et skikkelig budsjett og være sikker på at du har kapasitet til å betjene forbrukslånet. Det er også viktig at du ikke låner mer enn du behøver, selv om du får tilbud om det.

Anbefalte forbrukslån
 • 10 000 - 500 000 Lånebeløp
  7,90 - 19.00% Effektiv rente
  36 - 180 Måneder Løpetid
  20 Min. alder
  Eff: 150 000 kr. o/6 år: Eff. rente 13,40%, Kostnad 64 361 kr. Totalt 214 361,- Ved å be om tilbud, godtar du Lendo sine Vilkår
 • 5 000 - 600 000 Lånebeløp
  8,99 - 21,24% Effektiv rente
  12 - 180 Måneder Løpetid
  23 Min. alder
  Eksempel: Eff.rente 17,80%, 65.000,-, o/5 år, etabl.geb. 950,-, Totalt: 95.872,-
Siste artikler
Den reelle kostnaden av å utsette betalinger på forbrukslånet

Den reelle kostnaden av å utsette betalinger på forbrukslånet ditt

Er du i tvil om du bør benytte deg av bankens tilbud om en betalingsutsettelse på forbrukslånet? Ta en titt her.

Les saken
Anbefalte sider
 • Oversiktlig
 • Gratis tjeneste
 • Helt uforpliktende