Skriv omtale
×
Rating

Send omtale
Sist oppdatert: 5 april 2017
låne penger til venner og familie

5 nøkkelregler når du låner penger til venner og familie

Har du noensinne opplevd at en venn eller et familiemedlem har bedt deg om å låne penger? I noen situasjoner kan dette være helt uproblematisk, mens i andre kan det føles forholdsvis ukomfortabelt. Kanskje har man en ganske stram privatøkonomi selv. Eller så kan det hende at man ikke føler seg bekvem med å låne ut til personen som har spurt.

Uansett hvilken kategori du faller under er én ting sikkert: det er aldri ukomplisert å låne penger til venner og familie. Det er mye uventet som kan oppstå i løpet av tilbakebetalingsperioden. Hvis man ikke har en felles plan for dette i forkant av lånet kan ting bli svært vanskelige å håndtere.

Derfor er det viktig å ha alt på det rene før man låner penger til venner og familie. Her får du de fem viktigste nøkkelreglene du alltid bør følge før du sier ja til å låne bort penger.

1. Ikke si ja med mindre du mener det

Selv om det er stor forskjell på om man er gavmild eller gjerrig har de aller fleste av oss et ønske om å hjelpe andre. Dersom en venn eller et familiemedlem virkelig behøver hjelp er det vanskelig å ikke føle empati for deres situasjon.

Den første og aller viktigste regelen når det kommer til å låne penger handler om å ikke si ja med mindre du mener det. Husk på at personen som trenger pengene virkelig forsøker å finne en løsning. Hvis du sier ja uten å ha midlene eller planer om å gjennomføre skaper du falske forhåpninger hos den som har spurt.

Derfor er det svært viktig at du tar deg tid til å tenke gjennom forespørselen før du sier ja. Selv om du låner bort til en kompis eller kusine er et lån fortsatt en betydelig økonomisk forpliktelse for dere begge. Og den kan potensielt bli mer komplisert av at dere kjenner hverandre.

2. Ikke lån bort mer enn du kan

Dette handler i praksis om det samme som at du aldri skal låne mer enn du kan. Dersom du ikke har penger til å låne bort er det viktig at du er tydelig på dette. Uansett hvor mye du ønsker å hjelpe personen det gjelder er ikke din økonomi sterkere enn den er.

Dette må du ta innover deg og tenke realistisk før du låner bort penger til venner eller familie. Igjen handler slike situasjoner om at du må gjøre en grundig gjennomgang av egne midler før du låner de ut.

Husk på at uventede ting kan oppstå i livet ditt også. Du kan bli syk, arbeidsmarkedet kan endre seg, eller du kan oppleve en økning i renter på boliglånet ditt. Med andre ord skal du ikke låne bort andre penger enn de du faktisk har til overs. Dette er de eneste pengene du med trygghet og god samvittighet har til disposisjon.

Og ta for all del ikke av sparepengene dine dersom noen spør om hjelp. Hvis du virkelig ønsker å hjelpe personen kan dere finne andre måter å få til dette på enn å ta av midler du ikke egentlig har.

3. Sett opp en skriftlig avtale

Det er lett å tenke at når man kjenner hverandre er det ikke noe behov for en skriftlig avtale. Realiteten er imidlertid slik at det er vel så viktig, om ikke viktigere, å ha ting nedskrevet på papir mellom bekjente.

Dersom du bestemmer deg for å låne penger til venner eller familie skal du aldri overføre lånebeløpet før dere har satt opp en avtale. Dette handler helt enkelt om å sikre både deg og personen som låner for fremtiden.

Det er umulig å vite om noe kommer til å skje som fører til at dere faller ut. I slike situasjoner kan pengerelasjoner bli et mareritt å rydde opp i. Da er det veldig mye greiere å ha en kontrakt på bok som dere begge kan følge.

Å sette opp en skriftlig avtale fører også til mer ro rundt de lånte pengene. Når dere har avtalt hvordan ting skal gjøres i forkant vil ikke lånebeløpet behøve å bli et samtaleemne i krangler eller uenigheter mellom dere to.

4. Bli enige om en plan for tilbakebetaling

I tillegg til å sette opp en skriftlig avtale bør dere også lage en plan for tilbakebetaling. Det holder ikke å skrive kontrakt på hvor mye penger som er lånt uten noe mer informasjon. Juridisk sett må det også være retningslinjer for tilbakebetalingen på plass for at dokumentet skal ha noen funksjon.

Som med den skriftlige avtalen er det svært viktig å lage tilbakebetalingsplanen før lånebeløpet overføres. Da vil også du få oversikt over økonomien til personen som har bedt om å låne pengene. Dette vil gi deg et perspektiv på hvordan de ser for seg forholdet, og du kan eventuelt gjøre en ny vurdering.

Når dere skal lage en tilbakebetalingsplan er det viktig å være så spesifikke som mulig. Sett opp månedlige avdrag og bli eventuelt enige om renter dersom avdragene ikke betales. Jo mer dere får ned på papir nå, jo lettere vil det være å håndtere lånet gjennom tilbakebetalingsperioden.

5. Ikke vær redd for å si nei

Husk på at når noen ber om å låne penger er du i din fulle rett til å si nei. Det er dine penger de spør om, og disse er det du som har kontroll over.

I noen situasjoner kan det kanskje være lurt å si nei på en forsiktig måte. Hvis personen det gjelder virkelig er i trøbbel kan du eventuelt tilby deg å hjelpe på andre måter. Men det er ingenting som hindrer deg i å si nei.

Husk også på at du ikke trenger å komme med noen forklaring eller unnskyldning for hvorfor du ikke ønsker å låne ut pengene. Dette kan være at privatøkonomien din er stram eller at du ikke stoler helt på personen som spør. Men du trenger på ingen måte å dele begrunnelsen din med noen andre.

Anbefalte forbrukslån
 • 10 000 - 500 000 Lånebeløp
  7,90 - 19.00% Effektiv rente
  36 - 180 Måneder Løpetid
  20 Min. alder
  Eff.rente 14,01%, 140.000,-, o/5 år, etabl.geb. 950,-, Totalt: 191.566,- Ved å be om tilbud, godtar du Lendo sine Vilkår
 • 5 000 - 500 000 Lånebeløp
  7,90 - 19,99% Effektiv rente
  12 - 180 Måneder Løpetid
  23 Min. alder
  Eksempel: Eff.rente 16,24%, 65.000,-, o/5 år, etabl.geb. 900,-, Totalt: 93.068,-
 • 5 000 - 600 000 Lånebeløp
  8,99 - 21,24% Effektiv rente
  12 - 180 Måneder Løpetid
  23 Min. alder
  Eksempel: Eff.rente 17,80%, 65.000,-, o/5 år, etabl.geb. 950,-, Totalt: 95.872,-
Siste artikler

De største problemene med smålån

Små og raske lån lokker med lette penger. Men det kan fort bli en dyr felle.

Les saken
Anbefalte sider
 • Oversiktlig
 • Gratis tjeneste
 • Helt uforpliktende