Skriv omtale
×
Rating

Send omtale
Sist oppdatert: 14 april 2017
lånevettregler

7 Lånevettregler du bør følge

Det er en stor økonomisk forpliktelse å låne penger. Uansett om du låner med eller uten sikkerhet er det en del ting du bør gjøre deg kjent med. Hvis du ikke har godt lånevett kan dette skape mange økonomiske utfordringer for deg i fremtiden. Derfor bør du lese de følgende reglene og sørge for å forstå dem. Da er du på god vei til å ta opp lånet ditt på en forsvarlig og smart måte.

Regel 1: Du skal aldri låne mer enn du kan håndtere

Dette er den viktigste og største regelen når du skal låne penger. Vi mennesker er dårlige på langsiktig og realistisk planlegging når vi ønsker oss noe. Har du sett deg ut den perfekte boligen? Eller funnet en ferie du bare må dra på? Jo mer lyst du har, jo vanskeligere blir det å takke nei til et tilbud om lån. Allikevel kan det ikke understrekes nok hvor viktig det er å være realistisk. Du skal aldri ta opp mer i lån enn økonomien din klarer å håndtere. Da er det kort vei til ubetalte regninger, inkassokrav og i verste fall en betalingsanmerkning. Alle lånesøknader bør starte med et godt oppsett av privatøkonomien. Deretter kan du gjøre en vurdering av hva som er realistisk for deg.

Regel 2: Du skal alltid ha en tilbakebetalingsplan

Du tenker kanskje at en tilbakebetalingsplan er unødvendig dersom du har en fastsatt nedbetalingsperiode? Tenk igjen. Långivers eneste ansvar er å sørge for en forsvarlig vurdering av din økonomi. Dersom alt går opp vil du få innvilget lånet ditt. Det betyr imidlertid ikke at du slipper unna uten en tilbakebetalingsplan. Før du søker om lån bør du bruke budsjettet ditt til å lage en plan for hvordan du skal bli gjeldfri. Hvis økonomien plutselig endrer seg må du ha en strategi å falle tilbake på. Still deg selv de følgende spørsmålene:

 • Hvor fleksibelt er lånet ditt?
 • Hvor mye slingringsmonn har du?
 • Hvordan vil hverdagsøkonomien se ut med faste månedsavdrag til lånet ditt?
 • Kan du betale ned mer i måneden enn banken krever?

Gjør en kalkulering av noen forskjellige økonomiske scenarioer slik at du har god forutsigbarhet før du søker om lånet. Denne forbrukslånkalkulatoren vil hjelpe deg med å regne ut kostnadene ved lånet om du har en gitt effektiv rente.

Regel 3: Du bør kvitte deg med den dyreste gjelden først

For å gjøre gjelden din så billig som mulig skal du alltid få nedbetalt den dyreste gjelden først. Dette betyr imidlertid ikke nødvendigvis det største lånet, men den gjelden med høyest rente. For å motivere deg selv kan det også være en god idé å fokusere på det lånet som har mest i renteutgifter og lavest lånebeløp. Når du gjør dette, og får kvittet deg med gjelden litt etter litt, er det lettere å beholde fokuset på å bli gjeldfri. Se over gjelden din og regn ut hvilket lån som koster deg mest i renteutgifter. Hvis dette også er et lån med høyt gjenstående lånebeløp kan det være lurt å fokusere på et mindre lån først. For de fleste forbrukere vil det imidlertid som oftest handle om ett boliglån og ett lån uten sikkerhet (forbrukslån). Da skal du alltid jobbe for å kvitte deg med forbrukslånet i første omgang. En god rekkefølge på nedbetaling av gjeld er:

 1. Kredittkortgjeld
 2. Forbrukslån
 3. Billån/MC-lån
 4. Boliglån

Regel 4: Refinansiering er en god idé hvis du har gjeld mer enn ett sted

Har du gjeld hos mer enn én långiver? Det finnes en rekke forbrukere i Norge som sitter på både kredittkortgjeld og flere smålån. I disse tilfellene betaler du rente og gebyrer dobbelt, trippelt eller til og med firedobbelt opp. Dette er en ugunstig måte å administrere gjelden din på. Ved å skaffe deg et refinansieringslån kan du spare tusenvis av kroner i året. I praksis betyr refinansiering å flytte gjelden sin fra en tilbyder til en annen. Du tar altså opp et nytt lån for å betale ned på eksisterende gjeld. Når du samler alle lånene dine på ett sted får du én rente å forholde deg til, som vil lønne seg i det lange løp. Dersom du skal refinansiere bør du benytte deg av en anbudsside for å skaffe en god oversikt over de tilgjengelige mulighetene. Som oftest tilbys refinansieringslån med betraktelig lavere rente enn andre forbrukslån og spesielt kredittkortgjeld.

Regel 5: Hold orden på gjelden din og unngå betalingsanmerkninger

Vi har allerede nevnt at du aldri skal låne mer enn du kan betjene. Det er imidlertid også viktig at du holder god orden på gjelden din etter du har tatt opp lån. Refinansiering er en praktisk strategi til dette formålet. Da forsikrer du deg om at du bare har ett månedsavdrag å forholde deg til og privatøkonomien blir mer oversiktlig. Når du har gjeld mer enn ett sted blir det spesielt viktig å ha orden i sysakene. Dersom du glemmer en regning på et lån uten sikkerhet er det kort vei til purringer og inkassokrav. For å unngå betalingsanmerkninger, som har alvorlige følger for kredittvurderingen din, skal du alltid være føre var når det kommer til gjeld. Ser du at privatøkonomien ikke strekker til en måned må du snakke med långiveren din så raskt som mulig. Det er veldig mye bedre å ha en åpen kommunikasjon om problemet enn å vente på en purring eller i verste fall et inkassokrav.

Regel 6: Sett deg nøye inn i rentemarkedet før du låner

For å skaffe så gode vilkår som mulig er det svært viktig at du tar deg tid til å sette deg inn i rentemarkedet før du låner. Det er fort gjort å takke ja til et tilbud som i etterkant viser seg å være ugunstig. I forbindelse med lånvurderingen din bør du derfor ta en titt på rentene som tilbys av de forskjellige långiverne. Du vil raskt oppdage at det er stor variasjon i disse. Og i og med at lån uten sikkerhet har en høy rente er det viktig å få denne så lav som overhodet mulig. Vær oppmerksom på at rente vil fastsettes på individuell basis. Altså vil de forskjellige bankene gjøre en kredittvurdering av deg og deretter komme med et rentetilbud. Før du tar opp et lån gjør du lurt i å sende ut noen søknader. Deretter kan du sammenligne tilbudene du mottar i retur og bruke disse til å gjøre en mer nøyaktig vurdering av din egen låneevne. Benytt deg av en anbudsside for å gjøre denne prosessen så enkel som mulig.

Regel 7: Skaff deg en god oversikt før du låner

Når du har mottatt tilbud fra flere långivere er det viktig at du skaffer deg en god oversikt over de reelle låneutgiftene. Hvis det er noe du lurer på bør du kontakte tilbyderen og spørre. Sørg for å få opplysninger om etableringsgebyr, termingebyr og den effektive renten du vil få på lånet. Dette er svært viktig informasjon som vil ha stor betydning for totalkostnaden på forbrukslånet du ender opp med å velge. Det aller viktigste her er at du holder hodet kaldt og ikke gjør noen forhastede beslutninger. I det lange løp vil det alltid lønne seg å gjøre grundig forarbeid. Da ender du opp med det billigste lånet markedet kan tilby deg.

Anbefalte forbrukslån
 • 10 000 - 500 000 Lånebeløp
  7,90 - 19.00% Effektiv rente
  36 - 180 Måneder Løpetid
  20 Min. alder
  Eff: 150 000 kr. o/6 år: Eff. rente 13,40%, Kostnad 64 361 kr. Totalt 214 361,- Ved å be om tilbud, godtar du Lendo sine Vilkår
 • 5 000 - 500 000 Lånebeløp
  7,90 - 19,99% Effektiv rente
  12 - 180 Måneder Løpetid
  23 Min. alder
  Eksempel: Eff.rente 16,24%, 65.000,-, o/5 år, etabl.geb. 900,-, Totalt: 93.068,-
 • 5 000 - 600 000 Lånebeløp
  8,99 - 21,24% Effektiv rente
  12 - 180 Måneder Løpetid
  23 Min. alder
  Eksempel: Eff.rente 17,80%, 65.000,-, o/5 år, etabl.geb. 950,-, Totalt: 95.872,-
Siste artikler
Medsøkere på forbrukslån

Sjekkliste for medsøkere på forbrukslån

Usikker på om du bør bli medsøker på et forbrukslån? Her får du den viktigste informasjonen du bør tenke gjennom før du sier ja.

Les saken
Anbefalte sider
 • Oversiktlig
 • Gratis tjeneste
 • Helt uforpliktende