Skriv omtale
×
Rating

Send omtale
Sist oppdatert: 12 september 2018
Nedbetaling av forbrukslån

Strategiene for nedbetaling av forbrukslån

Dersom du sitter med gjeld uten sikkerhet du ønsker å bli kvitt kan det være vanskelig å vite akkurat hvor man skal begynne. Det er fort gjort at de månedlige innbetalingene begynner å gå nærmest ubemerket forbi. Med tanke på privatøkonomien din er dette imidlertid svært lite gunstig.

Å kvitte seg med gjeld så raskt som mulig bør være et mål for alle låntakere. Da får du frigjort mer spillerom i privatøkonomien din. Og lånet totalt sett blir veldig mye billigere. Dette er spesielt sant for de som har forbrukslån eller smålån på bok.

Dessverre vil ikke gjelden din forsvinne magisk av seg selv. Og du vil definitivt ikke få redusert nedbetalingstiden din hvis du ikke jobber for det. Her får du en gjennomgang av strategiene som vil hjelpe deg med nedbetaling av forbrukslån.

Derfor trenger du en strategi for gjeldsnedbetalingen

Utsagnet ’gammel vane er vond å vende’ kjenner du sikkert godt igjen. Det som er positivt med dette ordtaket er at hvis du først får på plass en vane, blir den nettopp vond å vende. Derfor må du lage deg vaner i hverdagen som bidrar til gjeldsnedbetalingen din.

Uten en konkret strategi kan dette være ganske vanskelig å få til. Da blir det en utfordring å vite hvilke vaner som er gode for målet ditt – og hvilke du bør gi deg med. Får du derimot en modell – en bruksanvisning til gjeldsnedbetaling – da blir dette en hel del enklere.

For å bruke ordtaket igjen er det også slik at det vil være krevende i begynnelsen å sette av mer penger til forbrukslånet ditt. Du har en hverdagsøkonomi du er vant med og som det derfor blir vanskelig å endre på.

Husk på at dette vil være en overgangsfase. I løpet av et par måneder er sannsynligheten stor for at det å fokusere på gjeldsnedbetaling føles helt naturlig. Men du vil også gjøre det lettere for deg selv med en konkret strategi.

 

Snøballmetoden forklart

Snøballmetoden er en internasjonalt anerkjent og brukt strategi for gjeldsnedbetaling. Forskning som benyttet seg av denne metoden viste blant annet at folk som brukte snøballmetoden ble kvitt gjelden sin 15% raskere enn de som ikke gjorde det.

I denne strategien behandler du gjelden din som en snøball. Du begynner med den minste gjeldsposten, og jobber deg deretter oppover til den største. Dersom du har et forbrukslån på 10.000, kredittkortgjeld på 20.000, og huslån på 500.000, starter du med forbrukslånet.

Ideen bak snøballmetoden er å dra nytte av instinktiv menneskelig motivasjon så mye som overhodet mulig. Og vi mennesker blir som oftest svært motiverte av å oppleve mestring. Så når vi får kvittet oss med én gjeldspost er sannsynligheten stor for at vi vil føle at den neste posten er overkommelig.

På denne måten får du fortgang i nedbetalingsprosessen. Du blir motivert jevnt og trutt langs veien – og du sparer en hel masse penger i løpet av det hele. Dette er en god modell for deg som trenger jevnlig motivasjon for å fokusere på gjeldsnedbetalingen din.

 

Snøskredmetoden forklart

Snøskredmetoden har det til felles med snøballmetoden at den fokuserer på én gjeldspost av gangen. Hvis man skal se på all gjelden sin som ett stort beløp vil du sannsynligvis anse det å bli gjeldfri som en helt umulig oppgave. Når man deler det store prosjektet opp i mindre biter blir det lettere å håndtere.

I snøskredmetoden deler du opp gjeldspostene dine i henhold til hva slags effektiv rente du betaler på dem. Dette er også bakgrunnen for navnet på denne strategien; du starter på toppen, og jobber deg nedover, akkurat som et snøskred. For deg som sitter med forbrukslån vil dette som oftest være en gunstig strategi.

Da kan du ta for deg dette svindyre lånet først – og (for de fleste) ende opp med huslånet ditt. Når du kvitter deg med høyrente lån så raskt som mulig gjør du deg selv en økonomisk tjeneste. Disse lånene koster enormt mye penger i renter, og det er penger du heller bør spare til andre formål.

 

Høyeste månedlige beløp først forklart

Denne strategien kan du benytte deg av dersom du trenger å få frigjort økonomiske midler i hverdagen. Når økonomien er trang fra måned til måned kan det å fokusere på det lånet med høyest månedsbeløp først være en god idé.

Med en slik metode ser du altså på den totale månedssummen kreditor krever av deg. Dette vil avhenge av både renten du betaler, samt lånesummer. Når du ønsker å ta tak i gjelden din fra et helhetlig perspektiv kan dette være en god idé.

Hvis du sitter med et lite forbrukslån og et stort huslån er sannsynligheten stor for at huslånet vil komme som første prioritet med denne fremgangsmåten. Det skal du også være obs på – det er vanlig at man bruker rente til å fastsette hvor dyrt et lån er.

Men hvis du opplever at du trenger en romsligere privatøkonomi, kan det være lurt å fokusere på de virkelig store utgiftene først. Da vil det i etterkant bli enklere å kvitte seg med mindre gjeldsposter også.

 

Høyeste månedlige rentebeløp først forklart

I denne metoden ser du på en kombinasjon av effektiv rente og nedbetalingstid når du tar for deg gjelden din. En høy effektiv rente trenger nemlig ikke å bety et høyt månedlig rentebeløp.

Husk på at når det regnes ut en nedbetalingsplan for et gitt lån vil nedbetalingstiden ha enormt mye å si for de månedlige utgiftene dine. Tommelfingerregelen er at en kortere nedbetalingstid vil medføre et høyere månedlig rentebeløp.

Strategien er svært praktisk dersom du ønsker å kvitte deg med de dyreste lånene dine først – og redusere en allerede kort nedbetalingstid. Men også om du har et forbrukslån med 10 års nedbetaling pluss et boliglån med 30, vil du allikevel fokusere på forbrukslånet.

Her er nemlig den effektive renten veldig mye høyere – og den totale nedbetalingsperioden er også kortere. Som nevnt tidligere vil det alltid lønne seg å bli kvitt lån med høy effektiv rente så raskt som mulig.

 

Slik velger du riktig strategi til din nedbetaling

For å velge den beste strategien til akkurat din gjeld er det viktig at du først og fremst lager en oversikt over situasjonen du befinner deg i. Hvor har du gjeld? Hvilke betingelser har du på de forskjellige gjeldspostene dine? Har du noe til overs i måneden som du kan bruke på gjeldsnedbetaling?

Fra et rent økonomisk perspektiv vil det alltid være lurt å kvitte seg med den dyreste gjelden først. Dette er altså den gjelden med høyest effektiv rente. Jo mer du får redusert nedbetalingstiden, jo mindre renter vil du betale på lånet ditt. Og resultatet blir dermed at det koster deg mindre i det lange løp.

Allikevel er det viktig å være realistisk når man skal sette opp en nedbetalingsstrategi. Dersom du går for hardt ut er det fort gjort å gi opp. Ikke forsøk å delegere mer penger enn du kan til nedbetaling av gjeld. Her gjelder det å tenke som skilpadden, og jobbe sakte, men sikkert mot sluttlinja.

Anbefalte forbrukslån
 • 10 000 - 500 000 Lånebeløp
  7,90 - 19.00% Effektiv rente
  36 - 180 Måneder Løpetid
  20 Min. alder
  Eff: 150 000 kr. o/6 år: Eff. rente 13,40%, Kostnad 64 361 kr. Totalt 214 361,- Ved å be om tilbud, godtar du Lendo sine Vilkår
 • 5 000 - 600 000 Lånebeløp
  8,99 - 21,24% Effektiv rente
  12 - 180 Måneder Løpetid
  23 Min. alder
  Eksempel: Eff.rente 17,80%, 65.000,-, o/5 år, etabl.geb. 950,-, Totalt: 95.872,-
 • 50 000 - 500 000 Lånebeløp
  8,99 - 23,92% Effektiv rente
  12 - 180 Måneder Løpetid
  23 Min. alder
  Eksempel: Eff.rente 15,8%, 65 000,-, o/5 år, etabl.geb. 950,-, Totalt: 92.354,-
Siste artikler
Medsøkere på forbrukslån

Sjekkliste for medsøkere på forbrukslån

Usikker på om du bør bli medsøker på et forbrukslån? Her får du den viktigste informasjonen du bør tenke gjennom før du sier ja.

Les saken
Anbefalte sider
 • Oversiktlig
 • Gratis tjeneste
 • Helt uforpliktende