Skriv omtale
×
Rating

Send omtale
Sist oppdatert: 12 september 2018
Reduser nedbetalingstid på forbrukslånet

Derfor bør du redusere forbrukslånets nedbetalingstid

Enten du sitter med fastsatt eller fleksibel nedbetalingstid på forbrukslånet ditt er én ting sikkert. Jo lengre denne perioden er, jo dyrere vil lånet bli for deg totalt sett. Dette er grunnet en rekke forskjellige faktorer som vi skal ta en titt på her.

Men i bunn og grunn er forbrukslån lån uten sikkerhet. Det betyr at långiver ikke tar pant i boligen din eller andre eiendeler når lånet innvilges. Privatøkonomien din står som eneste bærebjelke for lånet.

Dette er hovedgrunnen til at forbrukslån er så dyre – og til at du bør kvitte deg med gjelden raskest mulig. Her går vi gjennom hvorfor du bør redusere nedbetalingstiden på forbrukslånet ditt i detalj.

Rente og nedbetalingstid på forbrukslån

Som nevnt er din betalingsevne den eneste sikkerheten banken har når de skal vurdere lånesøknaden du sender inn. Derfor tar de en høy risiko dersom de godkjenner lånet ditt. Og denne risikoen vil alltid uttrykkes i effektiv rente.

Dersom du sitter med et forbrukslån vet du at denne ligger høyt. Det er helt vanlig med effektiv rente på mellom 15 % og 20 %. Altså betaler du dyre dommer for et lån med høy risiko.

I tillegg til dette tilbyr långiverne nedbetalingstid på inntil 15 år på lån uten sikkerhet. Og noen har det som kalles en fleksibel nedbetalingstid. Her har du full kontroll på lånet ditt, og kan i praksis betjene det veldig mye lengre enn den maksimale fastsatte tiden.

Nedbetalingstidens innvirkning på forbrukslånet

Det er også her nedbetalingstidens innvirkning på totalkostnaden av lånet kommer inn i bildet. På annuitetslån, som forbrukslån er, beregnes renten av resterende gjeldsbeløp hver eneste måned. Banken kalkulerer hvor mye gjeld du har igjen, og beregner renten i forhold til dette.

Da sier det også seg selv at en lengre nedbetalingstid vil medføre et dyrere lån totalt sett. Dersom du betjener lånet ditt i 5 år i stedet for 10 vil renten beregnes 60 ganger mer.

Ved siden av dette kommer også termingebyrer og rentes rente, som er bakt inn i månedsavdragene dine. Jo færre ganger långiver får mulighet til å legge effektiv rente til gjeldsbeløpet ditt, jo billigere blir det for deg.

Mange låntakere tar ikke fullt innover seg hvilken innvirkning nedbetalingstid har på et forbrukslån. Men realiteten er den at ved siden av effektiv rente er nedbetalingsperioden din den viktigste faktoren for totalkostnad på lånet.

Så mye sparer du ved å redusere nedbetalingstiden

For å skaffe en skikkelig oversikt over de reelle beløpene dine er det lurt å bruke en nedbetalingskalkulator. Denne vil vise deg hvor mye penger du kan spare på å redusere nedbetalingstiden din. Dersom du har et større lånebeløp vil det for de fleste være snakk om tusenvis av kroner.

Og jo lengre nedbetalingstid du opprinnelig hadde planlagt på lånet, jo større effekt vil en reduksjon ha. Si for eksempel at du sitter med et forbrukslån på 120.000 kroner, med en nedbetalingstid på 10 år og effektiv rente på 16,92%. Etableringsgebyret er på 900 kroner og termingebyret ligger på 40 kroner.

I utgangspunktet vil nedbetalingsstrukturen din se slik ut:

 • Lånebeløp: 120.000 kroner
 • Nedbetalingstid: 10 år
 • Effektiv rente: 16,92%
 • Månedsbeløp: 1991 kroner
 • Totalkostnad på lånet: 238.864 kroner

Dersom du klarer å redusere nedbetalingstiden din til 5 år, vil totalkostnaden imidlertid bli en hel del lavere:

 • Lånebeløp: 120.000 kroner
 • Nedbetalingstid: 5 år
 • Effektiv rente: 16,92%
 • Månedsbeløp: 2900 kroner
 • Totalkostnad på lånet: 174.021 kroner

Altså sparer du med denne reduksjonen 64.843 kroner. Hadde du hatt et større gjeldsbeløp, eller en lengre planlagt nedbetalingstid, ville besparelsene ha blitt enda mer betydelige.

Dette eksempelet viser tydelig at nedbetalingstiden alene har mye å si for totalkostnaden av lånet ditt. Effektiv rente forble den samme, og allikevel sparte låntaker flere ti tusen kroner.

 

spar i hverdagen

 

Følg godt med på markedet

Fordi forbrukslån er så dyre vil det alltid være gunstig å skaffe seg et så billig lån som mulig. Selv om nedbetalingstiden har mye å si vil også effektiv rente være viktig.

På bakgrunn av dette gjør du lurt i å følge med på markedet mens du betjener lånet ditt. Det er mye som kan endre seg. Rentesatsen kan gå ned. Eller det kan komme nye aktører på banen med gunstigere renter.

Hvis du har muligheten til å få bedre vilkår er det ingen grunn til å ikke bytte långiver. Dette er enkelt og du vil få hjelp til å flytte lånet ditt til en ny tilbyder. Da kan det også hende at du får frigjort flere penger i måneden.

Dersom du har privatøkonomi til det bør du bruke disse ekstramidlene til å redusere nedbetalingstiden din ytterligere. Det er ingen långivere som stiller krav til at du holder den opprinnelige nedbetalingsperioden. Du har når som helst mulighet til å betale inn høyere avdrag enn de fastsatte.

Refinansier forbrukslånet ditt for å redusere nedbetalingstiden

Dersom du skal bytte långiver vil du gjøre det som kalles for refinansiering av forbrukslånet. I praksis er dette en enkel strategi. Allikevel kan den spare deg for mye penger i form av renteutgifter. Det kan også hende du får mer penger til disposisjon slik at du kan kvitte deg med gjelden raskere.

Poenget med refinansiering er å skaffe seg bedre vilkår på forbrukslånet. Her vil det være primært effektiv rente som er viktig å se på. Dersom du søker om refinansiering er det også vanlig at långiver forsøker å gi deg en bedre rente enn konkurrenten.

Når du får godkjent refinansieringen bruker du det nye lånebeløpet ditt til å innfri den eksisterende gjelden. Deretter fortsetter du å betjene lånet som normalt. Forhåpentligvis har du fått redusert utgiftene dine, slik at du kan betale mer i reelle avdrag fra måned til måned.

Bruk en anbudsside til å skaffe det billigste forbrukslånet

For å skaffe et så billig forbrukslån som mulig er det lurt å bruke en anbudsside. Her får du tilbud fra flere långivere med en enkelt søknad. Det eneste du trenger å gjøre er å fylle inn ønsket lånebeløp (den eksisterende gjelden din), samt noen personopplysninger.

Deretter videresender anbudssiden søknaden din til sine samarbeidspartnere. I løpet av kort tid vil du motta de beste tilbudene i retur. Da blir det enkelt å sammenligne disse opp mot lånet du betjener i dag.

Anbudssider er både gratis og uforpliktende å bruke. Samtidig gir de deg en god oversikt – både over mulighetene dine for refinansiering og markedet for øvrig. Hvis du tror du kan få bedre vilkår på forbrukslånet ditt bør du benytte deg av en anbudsside i dag.

Dersom du lager deg en god nedbetalingsplan kan du kvitte deg med forbrukslånet ditt raskere. Da vil det bli billigere totalt sett, og kan potensielt spare deg for tusenvis av kroner.

Anbefalte forbrukslån
 • 10 000 - 500 000 Lånebeløp
  7,90 - 19.00% Effektiv rente
  36 - 180 Måneder Løpetid
  20 Min. alder
  Eff: 150 000 kr. o/6 år: Eff. rente 13,40%, Kostnad 64 361 kr. Totalt 214 361,- Ved å be om tilbud, godtar du Lendo sine Vilkår
 • 5 000 - 600 000 Lånebeløp
  8,99 - 21,24% Effektiv rente
  12 - 180 Måneder Løpetid
  23 Min. alder
  Eksempel: Eff.rente 17,80%, 65.000,-, o/5 år, etabl.geb. 950,-, Totalt: 95.872,-
 • 5 000 - 500 000 Lånebeløp
  7,90 - 19,99% Effektiv rente
  12 - 180 Måneder Løpetid
  23 Min. alder
  Eksempel: Eff.rente 16,24%, 65.000,-, o/5 år, etabl.geb. 900,-, Totalt: 93.068,-
Siste artikler
Den reelle kostnaden av å utsette betalinger på forbrukslånet

Den reelle kostnaden av å utsette betalinger på forbrukslånet ditt

Er du i tvil om du bør benytte deg av bankens tilbud om en betalingsutsettelse på forbrukslånet? Ta en titt her.

Les saken
Anbefalte sider
 • Oversiktlig
 • Gratis tjeneste
 • Helt uforpliktende