Skriv omtale
×
Rating

Send omtale
Sist oppdatert: 31 mai 2017
nye regler for forbrukslån

Forbrukslån – de nye reglene

Forbrukslånmarkedet har eksplodert i Norge de siste tiårene. Nå kommer det tilbydere på banen i rekordfart og det blir enklere og enklere å skaffe seg forbrukslån. Selv om dette er fint for mange låntakere fører trenden allikevel til en mer ustabil nasjonaløkonomi.

På bakgrunn av dette forsøker regjeringen å få på plass strengere retningslinjer for innvilgelse av forbrukslån. Dersom disse går i gjennom vil det være vanskelige å få godkjent lånesøknad om lån uten sikkerhet.

Allikevel er sannsynligheten stor for at dette vil medføre et tryggere lånemarked for deg som låntaker. Her tar vi en titt på de nye reglene og hvilken innvirkning disse vil ha på tilbudet av forbrukslån i Norge.

Norge blir mer og mer belånt

Det viser seg at nordmenn låner stadig mer penger. Med tanke på privatgjeld er vi faktisk blant verdens mest belånte land. En god del av disse pengene sitter selvfølgelig i huslån. Den kraftige stigningen i boligpriser fører til at de fleste må låne for å kjøpe.

Allikevel er trenden den at også i lån uten sikkerhet blir det stående flere og flere verdier. Det er flere av oss som låner, og når vi låner tar vi opp større beløp enn tidligere. Konsekvensen er at Norges befolkning har en økende andel av verdiene sine låst inn i gjeld.

Dette er egentlig forholdsvis dramatisk for nasjonaløkonomien vår. Når mer gjeld er usikret blir også økonomien mindre stabil. Da kan en liten renteøkning på forbrukslånene medføre store brister i låntakernes betalingsevne.

Hvis en stor andel av låntakerne ender opp med inkassokrav får vi en uholdbar gjeldssituasjon i landet. Med fokus på dette er det derfor kommet forslag til, og blitt innført, lovendringer som skal hindre at låneboblen i Norge sprekker.

Forslag om rentetak

Det er vanlig for en rekke land i Europa å operere med det som kalles for et rentetak på forbrukslån. Det betyr i praksis at långiverne har en øvre grense for hvor mye renten kan økes til. Denne reguleres på bakgrunn av hva nasjonaløkonomien kan tåle med tanke på innbyggernes betalingsevne.

I Norge har vi ikke rentetak på forbrukslån. Med andre ord er det mulig for långiverne å sette rentene akkurat så høyt som de vil. Og det gjør de også. Det er nemlig ikke bare store lånebeløp uten sikkerhet som har tatt av de seneste årene. Smålån blir også stadig mer populære.

Dette er mindre forbrukslån, gjerne på mellom 5000 og 40.000 kroner, som tilbys med en ekstremt høy rente. Ideen er at lånet skal tilbakebetales i løpet av kort tid, og da ’må’ banken sette renten høyt for å tjene penger.

Men med effektiv rente på så mye som flere hundre prosent kan disse lånene føre til uhåndterbare gjeldssituasjoner for låntakerne. Skulle man ikke klare å holde seg til tidsfristen kan lånet ende opp med å koste dyre dommer.

Et rentetak vil medføre en grundigere vurdering av lånsøkerne fra bankenes side. Når rentene ikke kan justeres akkurat som banken anser som passende vil færre få innvilget lån uten sikkerhet.

Aggressiv markedsføring av kreditt skal reguleres

Videre ser vi også det i Norge at markedsføringen av kreditt, både i kredittkort og lån uten sikkerhet, blir stadig mer aggressiv. Det er helt enkelt fordi flere og flere tilbydere kommer på banen. Det knives om kundene over en lav sko og dette ser man tydelig i reklamen for kreditt.

Nå er nemlig fokuset ene og alene på hvor enkelt det er å skaffe seg enorme pengebeløp på dagen. For personer som er desperate og trenger penger raskt er dette svært fristende. Og veien til en gjeldssituasjon de ikke klarer å håndtere blir fryktelig kort.

Det er fremmet en ny forskrift mot denne typen aggressiv markedsføring av kreditt. Denne skal altså reguleres, allerede fra og med 1. juli i år. Da blir det ulovlig for bankene å fremheve hvor lett det er å skaffe seg kreditt uten å også opplyse tydelig om kostnadene.

Nye regler for utstedelse av kredittkortfaktura

Hvis du har kredittkort har du kanskje lagt merke til en forandring på fakturaene dine i det siste? Ser innbetalingsbeløpet en del høyere ut enn du er vant til? Regjeringen har allerede fått på plass retningslinjer for hvordan kreditorer skal fakturere kundene sine.

Før var det helt lovlig for et kredittkortselskap å fremheve minstebeløpet på fakturaen som likt innbetalingsbeløpet. Altså endte kredittkortholdere opp med å betale inn mye mindre enn de egentlig hadde i gjeld.

For noen ble dette en kjip lærepenge én måned – for andre ble det en metode å ignorere gjelden sin på. Men nå er bankene lovpålagt å opplyse på fakturaen om det totale utestående gjeldsbeløpet.

Dette skal forebygge mot uetisk pengeinntjening av kredittkortselskapene. Å kun opplyse om minstebeløpet på kredittkortfakturaen kan på mange måter anses som bevisst lureri av kundene. Den nye forskriften hindrer altså denne typen praksis.

Du kan lese mer om reglene om kredittgjeld her.

Gjeldsinformasjonslov kommer sannsynligvis

Sent i fjor ble det også fremmet et lovforslag om en såkalt gjeldsinformasjonslov, eller et gjeldsregister, i Norge. I dag er det nemlig ikke mulig for bankene å fremskaffe et helhetlig bilde av en lånsøkers gjeldssituasjon.

Konsekvensen blir at svært mange personer som ikke har kapasitet til å betjene et lån allikevel får det innvilget. Dersom vi skulle få på plass et gjeldsregister vil dette oppdateres kontinuerlig.

Per i dag beskyttes opplysninger om privatpersoners gjeld under personvernloven. Med en stadig økende nasjonal gjeld uten sikkerhet anbefaler lovforslaget å oppheve denne beskyttelsen. Dette vil føre til grundigere vurdering av lånsøkere, spesielt til forbrukslån.

Slik blir du som låntaker tryggere

Det virker kanskje kjipt at regjeringen ønsker å stramme inn på regelverket for godkjenning av lån uten sikkerhet. Trenger man penger raskt kan et forbrukslån for mange være eneste løsning.

Husk på at forbrukslån er svært risikofylte lån. Dette er også grunnen til at de har en slik høy effektiv rente. Med andre ord er det viktig at banken gjør en så grundig evaluering som mulig av samtlige lånsøkere.

I tillegg vil ikke disse retningslinjene ha noen effekt på forbrukslånets natur. Har du økonomisk kapasitet til å betjene et lån uten sikkerhet vil du fortsatt få det innvilget. Lovene vil bare gjøre det lettere å regulere mengden gjeld uten sikkerhet hos personer som mangler betalingsevnen til å håndtere den.

Anbefalte forbrukslån
 • 10 000 - 500 000 Lånebeløp
  7,90 - 19.00% Effektiv rente
  36 - 180 Måneder Løpetid
  20 Min. alder
  Eff: 150 000 kr. o/6 år: Eff. rente 13,40%, Kostnad 64 361 kr. Totalt 214 361,- Ved å be om tilbud, godtar du Lendo sine Vilkår
 • 5 000 - 600 000 Lånebeløp
  8,99 - 21,24% Effektiv rente
  12 - 180 Måneder Løpetid
  23 Min. alder
  Eksempel: Eff.rente 17,80%, 65.000,-, o/5 år, etabl.geb. 950,-, Totalt: 95.872,-
 • 5 000 - 500 000 Lånebeløp
  7,90 - 19,99% Effektiv rente
  12 - 180 Måneder Løpetid
  23 Min. alder
  Eksempel: Eff.rente 16,24%, 65.000,-, o/5 år, etabl.geb. 900,-, Totalt: 93.068,-
Siste artikler
Medsøkere på forbrukslån

Sjekkliste for medsøkere på forbrukslån

Usikker på om du bør bli medsøker på et forbrukslån? Her får du den viktigste informasjonen du bør tenke gjennom før du sier ja.

Les saken
Anbefalte sider
 • Oversiktlig
 • Gratis tjeneste
 • Helt uforpliktende