Skriv omtale
×
Rating

Send omtale
Sist oppdatert: 15 mai 2017
refinansiere gjeld med betalingsanmerkning

Hvordan kan jeg refinansiere gjeld med betalingsanmerkning?

En betalingsanmerkning kan gjøre den økonomiske hverdagen svært så utfordrende. Plutselig blir det vanskelig å få godkjent søknader om kredittramme – nesten på hva som helst.

Å skaffe seg mobilabonnement, reiseforsikring, eller kredittkort blir nærmest umulig. Men spesielt vanskelig er situasjonen hvis man sitter med uhåndterbar gjeld. Det er nemlig svært få tilbydere av refinansieringsløsninger som godkjenner søkere med betalingsanmerkninger.

Hvis man er motivert til å rydde opp i økonomien byr dette på enda en utfordring. Hvordan skal man få refinansiert gjelden med betalingsanmerkning? Heldigvis finnes det løsninger også for deg i denne situasjonen.

Derfor er det så vanskelig å få lån med betalingsanmerkning

En betalingsanmerkning er på mange måter som en strek på det økonomiske rullebladet ditt. Dette er bevis på at du har misligholdt et økonomisk forhold tidligere. Og da stiller du ikke spesielt sterkt hvis du skal få innvilget lån hos en ny tilbyder.

Långivere gjør alltid en vurdering av betalingsevne og kreditthistorikk til søkerne sine. Det er også vanlig at de henter ut kredittscoren din fra et kredittopplysningsbyrå. Hvis du har en betalingsanmerkning registrert vil du i de aller fleste tilfeller få avslag på søknaden.

Når man skal refinansiere kredittkortgjeld eller smålån gjør man dette som oftest i et forbrukslån. Her får man bedre rente og en mer oversiktlig privatøkonomi. Men forbrukslån er lån uten sikkerhet. Og det betyr at din betalingsevne er alfa omega for banken.

Hvis det da foreligger historikk på at du tidligere ikke har klart å håndtere økonomien vil du anses som en stor risiko. Nesten samtlige långivere er uvillige til å godkjenne lånsøkere som de tar en så stor sjanse med. Hvis du vil refinansiere gjelden din må du derfor gå en litt annen vei.

Forbrukslån med betalingsanmerkning og pant i eiendom

Det finnes nemlig et knippe långivere i Norge som innvilger lån også når du har en betalingsanmerkning. Men da er det selvfølgelig andre vilkår som foreligger for at søknaden skal godkjennes.

Hos Bluestep og Bank2 får du lån også med betalingsanmerkning. Men da tas det pant i boligen din. Blue Step spesialiserer seg primært på boliglån. Her bedømmes betalingsevnen din på bakgrunn av de personlige forutsetningene dine.

For å få godkjent lånesøknaden din hos denne långiveren må det stilles pant i boligen eller fritidsboligen din som sikkerhet. Dersom huset eller leiligheten ikke er belånt til det fulle kan dette altså være en god refinansieringsløsning. Her må du imidlertid ha minst 15% egenkapital til disposisjon.

Bank2 innvilger også lån selv om du har betalingsanmerkning. Denne tilbyderen er mer rettet mot de som trenger refinansiering av ugunstig gjeld. Men det er altså et krav at den økonomiske sikkerheten da kan stilles i boligen din.

Bruk pengene til å bli kvitt betalingsanmerkningen

Når du har fått innvilget lån hos en av disse tilbyderne bør du umiddelbart kvitte deg med betalingsanmerkningen din. Det beste med disse prikkene i boka er nemlig at du kan få slettet dem. Det gjør du ved å betale inn det utestående beløpet du skylder.

Dette bør du gjøre så raskt som mulig etter du har fått pengene inn på konto. Og lån for all del ikke mer med pant i bolig enn det som er nødvendig. Finn ut av hvor mye du skylder og søk om dette lånebeløpet.

Etter du har kvittet deg med denne gjelden skal betalingsanmerkningen slettes umiddelbart. Dersom du ønsker å få fortgang i denne prosessen kan det være lurt å kontakte et kredittopplysningsbyrå. Så snart alt er på plass og du har fått justert opp kredittscoren din kan du begynne å kikke på ny refinansiering.

Refinansier igjen for bedre vilkår

Selv om du kanskje får gode vilkår hos Blue Step eller Bank2 må du huske at kredittscoren din påvirkes kraftig av en betalingsanmerkning. Når denne er borte vil du altså få tilgang på en hel del flere lånemuligheter.

Det er også sannsynlig at effektiv rente med betalingsanmerkning registrert vil ligge forholdsvis høyt. Derfor bør du se på alternativene dine etter den er slettet. Da kan du vurdere et forbrukslån, eller søknad om boligkreditt.

For å få et så gunstig forbrukslån som mulig er det lurt å benytte seg av en eller flere anbudssider. Her sendes søknaden din inn til et utvalg långivere på én gang. I retur mottar du de beste tilbudene.

Sammenlign disse med effektiv rente og vilkår du fikk på lånet med betalingsanmerkningen. Hvis du kan få nedjustert rente etter denne er slettet bør du gjøre det. Jo færre utgifter du har på gjelden din, jo bedre er det.

Den gunstigste refinansieringsløsningen får du imidlertid gjennom boligkreditt. Dette er en kredittramme banken innvilger deg som går under boliglånet ditt. Her ligger effektiv rente svært lavt, og du har også sikring gjennom boligpanten din.

Unngå fremtidige betalingsanmerkninger

Når du har fått orden på privatøkonomien er det en del ting du bør huske på. Først og fremst er det svært viktig at du ikke pådrar deg noen betalingsanmerkninger i fremtiden. Som du har opplevd er disse svært hemmende i den økonomiske hverdagen.

Sørg for å handle så lite som mulig på kreditt. Og unngå ugunstige smålån eller forbrukslån i den grad dette er mulig. Det er viktig at du tenker på inntekten din som eneste kapital til disposisjon en god stund fremover.

Det kan videre være lurt å kikke på muligheten for det som kalles for en frivillig kredittsperre. Denne registrerer du enkelt hos et av kredittopplysningsbyråene. Da har du ikke lenger mulighet til å takke ja til handel på kreditt, enten på nett eller i butikk.

Slik betjener du gjelden din effektivt

I tillegg er det viktig å huske på at gjeld alltid er ugunstig. Derfor bør du gjøre det du kan for å kvitte deg med den.

For å få til dette bør du først og fremst sette opp et budsjett for privatøkonomien din. Hvor mye penger har du til overs i måneden etter faste utgifter er betalt? Du vil spare mye penger på å bruke så mye som mulig på nedbetaling av gjeld.

Det kan også være lurt å lage seg en nedbetalingsplan. Med denne setter du opp faste månedsbeløp til nedbetaling av gjeld. Så lenge denne planen er realistisk og ikke tærer på privatøkonomien vil du sannsynligvis bli kvitt gjelden raskere.

Du kan bruke denne nedbetalingskalkulatoren til å få generert en nedbetalingsplan.

Anbefalte forbrukslån
 • 10 000 - 500 000 Lånebeløp
  7,90 - 19.00% Effektiv rente
  36 - 180 Måneder Løpetid
  20 Min. alder
  Eff: 150 000 kr. o/6 år: Eff. rente 13,40%, Kostnad 64 361 kr. Totalt 214 361,- Ved å be om tilbud, godtar du Lendo sine Vilkår
 • 5 000 - 600 000 Lånebeløp
  8,99 - 21,24% Effektiv rente
  12 - 180 Måneder Løpetid
  23 Min. alder
  Eksempel: Eff.rente 17,80%, 65.000,-, o/5 år, etabl.geb. 950,-, Totalt: 95.872,-
 • 5 000 - 500 000 Lånebeløp
  7,90 - 19,99% Effektiv rente
  12 - 180 Måneder Løpetid
  23 Min. alder
  Eksempel: Eff.rente 16,24%, 65.000,-, o/5 år, etabl.geb. 900,-, Totalt: 93.068,-
Siste artikler
Medsøkere på forbrukslån

Sjekkliste for medsøkere på forbrukslån

Usikker på om du bør bli medsøker på et forbrukslån? Her får du den viktigste informasjonen du bør tenke gjennom før du sier ja.

Les saken
Anbefalte sider
 • Oversiktlig
 • Gratis tjeneste
 • Helt uforpliktende