Rating

  Send omtale
  Britt Pedersen
  Publisert: 27.12.22 Sist oppdatert: 27.12.22
  fordeler-kredittkort-forbrukslån-nettavisen

  Årets romjulssalg er i gang – dette bør du tenke på!

  Nordmenn trosser dårligere råd

  Folk flest har fått en mye tøffere økonomisk situasjon nå enn i fjor. Både kredittkortgjeld og gjeld fra forbrukslån  har økt under 2022. Til tross for dette så handlet nordmenn som normalt denne julen og brukte, ifølge en pressemelding fra Bank Axept, nærmere 100 milliarder på julehandel i år. Nå er også romjulssalget i gang for fullt og det forventes at vi legger igjen en en bra sum under årets største og siste salg.

  Romjulssalg på kreditt?

  Faren er at mange nå har brukt opp bufferten og  derfor velger å handle med kreditt om de finner gode tilbud under romjulssalg. Dette øker risikoen for at flere vil få en enda mer anstrengt økonomi på nyåret. Om flere handler på kreditt under romjulssalg er med på å øke forbruksgjelden ytterligere. Risken er at man handler for mer penger enn man egentlig hadde tenkt. Er det derimot ting du vet du trenger kan det lønne seg å handle disse på romjulssalget.

  Her er 3 tips for et vellykket romjulssalg

  • Unngå spontankjøp – kjøp bare det du virkelig behøver.
  • Kjøp kvalitetsvarer  som du vet er prissenkte – du kan se prishistorikk  hos Prisjakt, Pricerunner og Prisguiden.
  • Bruk rabattkoder om det er mulig – så kan du spare enda mer.
  • Unngå å handle på kreditt om du ikke kan betale ned lånet innen nærmeste fremtid.

  Kredittkort eller forbrukslån?

  Ifølge tall fra Gjeldsregisteret så var den samlede forbruksgjelden i desember 2022 på 151,7 MRD. Dette er en økning fra i fjor og viser klart at den positive spiralen med nedgang i forbruksgjelden som man så under pandemien nå er brutt. Denne utviklingen kan delvis forklares med at det er gode muligheter for å få et forbrukslån om man søker. I tillegg har økte renter og mindre marginal hos de fleste gjort at mange nå må ty til forbrukslån for å få endene til å møtes.

  Risken er at man handler for mer penger enn man egentlig hadde tenkt. Er det derimot ting du vet du trenger kan det lønne seg å handle disse på romjulssalget. Er kontoen tom kan et forbrukslån være en løsning – men du bør ha en klar plan for tilbakebetaling.

  Forbrukslån er ofte billigere enn kredittkort

  Er kontoen tom etter julen kan et forbrukslån være en mulighet for finansiering av kjøpet til neste lønn kommer inn på kontoen. Har du brukt kredittkortet til juleshoppingen og ser at du ikke kan betale ned det før den rentefrie perioden er over kan du med fordel ta et forbrukslån for å betale ut kredittkortet. Et kredittkort har ofte renter på mellom 20- 30 % – kan du erstatte det med et forbrukslån kan du spare penger. Det er stadig flere som velger å refinansiere kredittkortgjeld med et forbrukslån med lavere renter. Det er derimot viktig at du har mulighet til å betale tilbake forbrukslånet så fort som mulig.

  Stor forskjell på vilkår

  Kostnadene ved forbrukslån har vært omdiskutert i mange år. Lånetypen har blitt umåtelig populær og kredittbeløpene øker stadig. Prisene på lånene varierer imidlertid veldig. Er du prisbevisst er det mulighet for store besparelser. Det er mange penger å spare på å finne billigst forbrukslån.

  Slik unngår du fallgruvene når du tar opp et forbrukslån

  1. Vær prisbevisst og sammenlign långiveres kostnader. De fleste långivere setter renten din innenfor et forhåndsbestemt rente spann. Renten du får avhenger dels av kredittvurderingen din og dels hvor stort lån du søker om. Den effektive renten er ofte høyest for mindre forbrukslån og lavere jo større kredittbeløp du søker om. I tillegg varierer rentekostnadene mellom ulike aktører. Ved å sammenligne långivere med hverandre og være prisbevisste kan du sørge for å finne det billigste lånet for deg.
  2. Ikke stirr deg blind på den månedlige kostnaden. Ikke fokuser for mye på den månedlige kostnaden. Tar du opp et forbrukslån med lang nedbetalingstid, vil det ha stor betydning for lånets totale kostnad.
  3. Fokuser på den effektive renten. Når du skal sammenligne långiveres renter skal du alltid fokusere på den effektive renten. I tillegg til selve renten inkluderer den alle andre gebyrer, som etableringsgebyrer purregebyr og faktureringsgebyrer.

  Tenk på! Den effektive renten oppgis på årsbasis og kan dermed være noe misvisende dersom du tar opp lån med kortere nedbetalingstid enn ett år.

  Anbefalte forbrukslån
  • 10 000 - 500 000 kr Lånebeløp
   5,03 - 49,92% Eff. rente
   20 år Aldersgrense
   1 dag Utbetaling
   Eksempel: Eff. rente 11%, kr 120.000, o/5 år. Kostnad kr 34,341, totalt kr 154,341
  • 5 000 - 500 000 kr Lånebeløp
   6.82 - 48.76% Eff. rente
   20 år Aldersgrense
   1 dag Utbetaling
   Eksempel: Eff. rente 12,00 % 150 000 kr o/5 år, kostnad 50 200 kr, totalt 200 200 kr.
  • 5 000 - 600 000 kr Lånebeløp
   7,40 - 37,62% Eff. rente
   23 år Aldersgrense
   1 dag Utbetaling
   Eksempel: Eff.rente 13,12%, 100.000 o/2 år, etabl.geb. 0, kostnad 13.430. Total: 113.430.
  • 10 000 - 600 000 kr Lånebeløp
   5,00 - 24,4% Eff. rente
   20 år Aldersgrense
   4 dager Utbetaling
   Eksempel: Eff. rente 13,7%, 100.000 o/ 5 år, kostnad 35.858 kr, totalt 135.858 kr
  Siste artikler
  Anbefalte sider
  • Oversiktlig
  • Gratis tjeneste
  • Helt uforpliktende
  Nettavisen Lånehjelpen er en uavhengig finansportal og
  et kommersielt samarbeid med Affilijet Operations AB
  Tjenesten er helt gratis og uforpliktende!

  Nettavisen får en provisjon på alle forbrukslån som blir innvilget