Rating

  Send omtale
  Britt Pedersen
  Publisert: 18.07.22 Sist oppdatert: 18.07.22
  søke forbrukslån

  Har økonomien fått en smell under ferien?

  Har du brukt for mye penger på ferien? Har kredittkort gått varmt? Kanskje kjøpte du ferieturen med hjelp av forbrukslån – eller var tvunget å kjøpe dyre billetter hjem selv på grunn av den pågående flystreiken? Selv om du forhåpentligvis får tilbake penger du har lagt ut så kan dette ta tid og legge ekstra sten til en allerede presset “etter ferie økonomi”

  Hvert år får mange store økonomiske problemer i forbindelse med ferie og økt forbruk. Her går vi igjennom hva du kan gjøre for for å få orden på økonomien din igjen.

  5 tips for å få orden på økonomien

  1. Få oversikt over situasjonen
   Det første steget til å få kontroll over økonomien er å få oversikt over hvor mye du har brukt. Sjekk nettbanken, skriv ned alle utgifter og sett opp et budsjett. Ta med alle utgifter og alle inntekter. Når du har oversikt er det enklere å se hvor du kan spare inn og hva du bør prioritere.
  2. Prioriter den dyreste gjelden
   Det er viktig at du betaler ned gjelden så snart som mulig. Det er viktig å huske at målet er å få orden på økonomien. Når du skal betale ned gjeld er det viktig at du har oversikt over hvilken gjeld som er dyrest og som er mest prekær å betale ned.
  3. Lag en nedbetalingsplan
   Det lønner seg ofte å betale ned på den dyreste gjelden først, dette er den gjelden som har høyest effektive rente. Både forbrukslån og kredittkort er dyre lån om de ikke betales ned hurtig. Er du usikker på hvor mye forbruksgjeld du har kan du sjekke dette i Gjeldsregisteret.
  4. Kutt kostnader der du kan
   Å redusere kostnadene og fokuser på det du virkelig trenger å bruker penger på. Si opp abonnement du ikke trenger – som treningskort, Netflix og andre tjenester. Sjekk om du kan bytte til et billigere mobilabonnement.
  5. Øk din inntekt
   Kanskje lettere sagt enn gjort, men har du mulighet til å øke inntekt i husholdet så gjør det. Det kan være en ekstrajobb eller noe så enkelt som å leie ut bilen om du ikke bruker den. Tenk alternativt og se etter nye muligheter i det du allerede har. Kanskje kan du du jobbe mer overtid?

  Refinansiering kan være en løsning

  Har du mange lån uten sikkerhet kan det lønne seg å refinansiere disse. Når du refinansiere forbrukslån baker du inn disse i et nytt forbrukslån som har bedre rente og vilkår så dine månedlige utgifter blir lavere. En refinansiering kan gi lavere utgifter per måned og er ofte en bra løsning. Les mer om refinansiering her.

  Refinansier med sikkerhet i bolig

  Har du bolig eller annen fast eiendom kan du refinansiere med sikkerhet i boligen din – da får du ofte bedre vilkår en om du refinansiere med et  usikret lån. Det finnes også banker og långivere som tilbyr refinansiering med betalingsanmerkninger om du har bolig som kan stå som sikkerhet. Les mer om refinansiering med sikkerhet i bolig her.

  Søk råd og veiledning

  Har du alvorlige økonomiske problemer finnes det hjelp å få slik at du kan ta kontroll over økonomien din igjen. Mange velger å benytte seg av gratis hjelp hos Nav.

  Her kan du få hjelp og råd:

  • Gjeldsordning – Du kan søke om gjeldsordning der du betaler ned mest mulig over en bestemt tidsperiode og deretter får slettet resterende gjeld. Du kan lese mer om Gjeldsordningen her.
  • Gjeldsrådgivning hos Nav –  Nav har økonomi og gjeldsrådgivning  der du kan få råd og veiledning.  Her kan du få hjelp til å få oversikt over økonomien samt praktiske råd om hvordan du kan bli kvitt gjelden din og hvilke lån og kreditter du skal prioritere. Du kan også få generelle tips om hvordan du styrer din personlige økonomi på den beste måten.
  Anbefalte forbrukslån
  • 10 000 - 500 000 kr Lånebeløp
   5,03 - 49,92% Eff. rente
   20 år Aldersgrense
   1 dag Utbetaling
   Eksempel: Eff. rente 11%, kr 120.000, o/5 år. Kostnad kr 34,341, totalt kr 154,341
  • 5 000 - 500 000 kr Lånebeløp
   6.82 - 48.76% Eff. rente
   20 år Aldersgrense
   1 dag Utbetaling
   Eksempel: Eff. rente 12,00 % 150 000 kr o/5 år, kostnad 50 200 kr, totalt 200 200 kr.
  • 5 000 - 600 000 kr Lånebeløp
   7,40 - 37,62% Eff. rente
   23 år Aldersgrense
   1 dag Utbetaling
   Eksempel: Eff.rente 13,12%, 100.000 o/2 år, etabl.geb. 0, kostnad 13.430. Total: 113.430.
  • 10 000 - 600 000 kr Lånebeløp
   5,00 - 24,4% Eff. rente
   20 år Aldersgrense
   4 dager Utbetaling
   Eksempel: Eff. rente 13,7%, 100.000 o/ 5 år, kostnad 35.858 kr, totalt 135.858 kr
  Siste artikler
  Anbefalte sider
  • Oversiktlig
  • Gratis tjeneste
  • Helt uforpliktende
  Nettavisen Lånehjelpen er en uavhengig finansportal og
  et kommersielt samarbeid med Affilijet Operations AB
  Tjenesten er helt gratis og uforpliktende!

  Nettavisen får en provisjon på alle forbrukslån som blir innvilget