Rating

  Send omtale
  Britt Pedersen
  Publisert: 21.04.23 Sist oppdatert: 21.04.23
  når-låne-penger-forbrukslån-nettavisen

  Slik kvitter du deg raskest mulig med forbrukslånet

  De seneste tall fra Gjeldsregisteret viser at den usikrede forbruksgjelden i Norge vokser voldsomt. Sammenlignet med mars 2022 er veksten i samlet usikret forbruksgjeld på hele 3,4 MRD (+2,2%). Samtidig som det er stadig flere som ønsker å søke forbrukslån, så er det viktig å huske på at det alltid være ugunstig å sitte med mye forbruksgjeld.

  Har du forbrukslån bør du fokusere på å kvitte deg med dette så fort som mulig. Mye forbruksgjeld kan svekke din kredittscore og medfører ofte en anstrengt økonomisk situasjon totalt sett. Å betale ned større gjeldsbeløp er ofte en omfattende oppgave. Derfor er det viktig at du går løs på den på riktig måte. Hvis du gjør det kan du si farvel til lånet ditt en hel del tidligere enn planlagt.

  Her går vi gjennom hvordan du skal kvitte deg med forbrukslånet ditt raskest mulig. Følg disse stegene, så er sannsynligheten stor for at du vil redusere nedbetalingstiden din betraktelig.

  Lånebeløp
  10 000 - 600 000
  Effektiv rente
  5,00 - 24,4%
  Aldersgrense
  20 år
  Utbetaling
  4 dager
  star star star star star
  star star star star star
  (51 Anmeldelser)
   Eksempel: Eff. rente 13,7%, 100.000 o/ 5 år, kostnad 35.858 kr, totalt 135.858 kr

  1. Lag en nedbetalingsplan for forbruksgjeld

  Første steg når du skal ta tak i forbrukslånet ditt er å lage en nedbetalingsplan. Uten en slik er det vanskelig å komme noen særlig vei. En nedbetalingsplan hjelper deg å jobbe målrettet mot gjeldfriheten. Mange av oss er dårlige med å være pragmatiske når det kommer til økonomien. Det er lett å glemme bort hvordan den økonomiske situasjonen er, spesielt hvis vi ønsker oss noe. Konsekvensen er at pengene våre får bein å gå på. Men for å kvitte deg med gjeld må man prioritere. Og det er her nedbetalingsplanen kommer inn i bildet. En nedbetalingsplan er helt enkelt et skjema for hvordan du skal kvitte deg med gjelden din.

  Den består av:

  • Strategi – For at du skal nedbetale gjelden din fortest mulig er det viktig at du velger riktig strategi. I punkt 2 går vi igjennom de vanligste strategiene for nedbetaling av lån.
  • Startdato for nedbetalingen  – Sett en startdato og hold deg til tidsrammene du setter opp.
  • Månedsbeløp for innbetalingen og forskjellige gjeldsposter.

  2. Velg strategi for nedbetaling av gjelden din

  Det finnes selvfølgelig en rekke forskjellige måter man kan gå løs på gjeld på.  Her får du en rask forklaring på de to vanligste.

  De to beste strategiene for nedbetaling av gjeld

  Heldigvis er det slik at vi vet hvilke strategier som fungerer best for effektiv nedbetaling av gjeld. Det er primært to av disse som er anerkjent på verdensbasis: snøballmetoden og snøskredmetoden.

  • Snøballmetoden – Tar for seg lånene i stigende rekkefølge. Her starter man med det minste lånebeløpet og avslutter med det største.
  • Snøskredmetoden – Denne metoden starter med lånet som har høyest effektive rente.

  Felles for begge strategiene er at de fokuserer på ett gjeldsbeløp av gangen. Hvis du har flere gjeldsposter er de spesielt gunstige. Men selv med bare ett lån uten sikkerhet vil du spare mye penger på en slik strategi. Med snøballlmetoden betaler du ned det minste lånet først – men du fortsetter å betale ned minimumbetalingenen på dine andre lån. Snøballmetoden har vist seg være den mest effektive metoden for å bli gjeldsfri, da den hjelper forbrukerne å holde motivasjonen oppe.

   

  Selv om snøskredsmetoden er en mer økonomisk effektiv metode – da du blir kvitt dyre lån fortere med denne og dermed sparer penger. Det har likevell vist seg at delseierene du får ved å velge snøballmetoden er viktig for motivasjonen og dermed hjelper flere å bli gjeldsfrie i det lange løp.

  snøballmetoden

  3. Fokuser på den dyreste gjelden først

  Dersom du sitter med boliglån og ett forbrukslån vil begge strategiene over fungere bra. Det er sannsynlig at forbrukslånet både har det laveste beløpet og den høyeste renten. Altså vil det ikke ha så mye å si hvilken strategi du velger.

  Det er imidlertid verdt å merke seg at du alltid bør fokusere på ett lån av gangen. I en studie gjennomført i USA viste det seg at folk som gjorde dette ble kvitt gjelden 15% raskere. En slik reduksjon betyr en god del penger spart når det kommer til forbrukslån.

  Men det er lite sannsynlig at banken du har boliglånet ditt i vil akseptere en ordning hvor du ikke betaler avdrag. Du kan sannsynligvis få på plass en betalingsutsettelse. Men å stoppe innbetalingene helt og holdent vil nok være vanskelig å få til. Forhør deg om hvor lite det er mulig å betale i måneden på boliglånet. Pengene du får frigjort bør du deretter bruke på nedbetaling av forbrukslånet.

  4.Vurder refinansiering

  Et bra alternativ kan være refinansiering – og det er ofte spesielt gunstig å refinansiere forbruksgjeld. Ta en prat med banken din om hvordan dine muligheter er. Forklar at du jobber for å kvitte deg med et eller flere lån uten sikkerhet.

  Å refinansiere forbruks gjeld kan hjelpe deg med:

  • Å spare penger – jo flere smålån og forbrukslån du baker inn i det nye refinansieringslånet – dess færre avgifter og gebyrer får du. Pengene du sparer kan du bruke på å betale ned forbruksgjelden fortere.
  • Å få bedre oversikt over økonomien – Du får et avdrag og et lån å forholde deg til. Dette gjør det enklere å fokusere på målet.

  Refinansiering – stor guide ->

  5. Sett av et fast månedsbeløp og betal det konsekvent

  Videre er det viktig å jobbe konsekvent når du skal kvitte deg med forbrukslån. Alt du betaler i tillegg til faste månedsbeløp er bra. Men å virkelig redusere nedbetalingstiden betyr hardt arbeid over lengre tid. For å finne ut av et realistisk månedsbeløp må du sette opp et budsjett for privatøkonomien din. Skriv ned faste utgifter og gjennomsnittlig forbruk, samt inntekten din. Pengene du har til overs ved månedsskifte kan du bruke på nedbetaling av gjelden. Selv om det er bra å være motivert er det viktig at du ikke lager en urealistisk nedbetalingsplan. Unngå å ta sikte på et månedsbeløp som vil tære på privatøkonomien. Da er det sannsynlig at du gir opp etter kort tid.

  Gi deg selv litt godt med slingringsmonn. Hvis du for eksempel kan betale maksimalt 2000 kroner ekstra i måneden er det lurt å sette beløpet til 1500-1600 kroner. Resten av pengene kan du sette av til generell sparing.

  Folkets favoritt
  Lånebeløp
  10 000 - 600 000
  Effektiv rente
  5,03 - 49,92%
  Aldersgrense
  20 år
  Utbetaling
  1 dag
  star star star star star
  star star star star star
  (122 Anmeldelser)
  Eksempel: Eff. rente 11,19%, kr 130.000, o/5 år. Kostnad kr 37.988,- totalt kr 167.988,-

  6. Hold motivasjonen oppe

  For å klare å redusere nedbetalingstiden på et forbrukslån er du nødt til å være motivert. Hvis du har mer lyst på faste restaurantbesøk enn å bli gjeldfri er det vanskelig å få til en god reduksjon i nedbetalingstid. Derfor bør du i forbindelse med start av nedbetalingsplanen sette opp en motivasjonsliste. Hvilke ting vil bli mulige hvis du kvitter deg med gjelden raskere? Kan du ta en ferie du har drømt om lenge? Blir det mulig å pusse opp boligen? Vil privatøkonomien bli romsligere? Husk å skrive opp ting som faktisk motiverer deg. Når det da blir tøft å følge nedbetalingsplanen kan du gå tilbake til motivasjonslisten din.

  7. Prioriter nedbetaling av gjelden – hele tiden

  Det kan ta tid å kvitte seg med gjeld, spesielt når det er snakk om store beløp. Du må være bevisst hvor lang tid dette kommer ta for å kunne ha en sjanse å fullføre. Her handler det altså om å prioritere gjeldsnedbetalingen din hver dag gjennom nedbetalingsperioden. Sannsynligvis må du ta en del kjipe valg i hverdagen. Men husk at du vil spare mye penger på å kvitte deg med forbrukslånet. Hold fokus på hvor mye penger du får til overs når gjelden er nedbetalt.

  Anbefalte forbrukslån
  • 10 000 - 600 000 kr Lånebeløp
   5,03 - 49,92% Eff. rente
   20 år Aldersgrense
   1 dag Utbetaling
   Eksempel: Eff. rente 11,19%, kr 130.000, o/5 år. Kostnad kr 37.980,- totalt kr 167.988.-
  • 5 000 - 600 000 kr Lånebeløp
   6.82 - 48.76% Eff. rente
   20 år Aldersgrense
   1 dag Utbetaling
   Eksempel: Eff. rente 12,00 % 150 000 kr o/5 år, kostnad 50 200 kr, totalt 200 200 kr.
  • 5 000 - 600 000 kr Lånebeløp
   7,40 - 37,62% Eff. rente
   23 år Aldersgrense
   1 dag Utbetaling
   Eksempel: Eff.rente 13,12%, 100.000 o/2 år, etabl.geb. 0, kostnad 13.430. Total: 113.430.
  • 10 000 - 600 000 kr Lånebeløp
   5,00 - 24,4% Eff. rente
   20 år Aldersgrense
   4 dager Utbetaling
   Eksempel: Eff. rente 13,7%, 100.000 o/ 5 år, kostnad 35.858 kr, totalt 135.858 kr
  Siste artikler
  Anbefalte sider
  • Oversiktlig
  • Gratis tjeneste
  • Helt uforpliktende
  Nettavisen Lånehjelpen er en uavhengig finansportal og
  et kommersielt samarbeid med Rocket Revenue AB
  Tjenesten er helt gratis og uforpliktende!

  Nettavisen får en provisjon på alle forbrukslån som blir innvilget